Rebelsk V-kandidat retter ind på landbrug og er nu enig med partilinjen

V-spidskandidat Morten Løkkegaard og partifællen Asger Christensen svarer i Altingets kandidattest, at de vil i hver sin retning på centralt spørgsmål om landbrugsarealer i EU. Men nu skifter Asger Christensen mening og er enig med Løkkegaard, der fastslår, at han lægger partiets linje.

Asger Christensen (V) understreger overfor Altinget, at han selv har taget 15 hektar jord ud på sin egen gård indenfor de seneste 10 år. Hovedprioriteten i diskussionen om, hvad jorden i EU skal bruges til i fremtiden, skal dog være at brødføde europæerne, fastslår han.
Asger Christensen (V) understreger overfor Altinget, at han selv har taget 15 hektar jord ud på sin egen gård indenfor de seneste 10 år. Hovedprioriteten i diskussionen om, hvad jorden i EU skal bruges til i fremtiden, skal dog være at brødføde europæerne, fastslår han.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dorte Ipsen Boddum

Skal der være færre landbrugsmarker i EU for at give plads til mere vild natur og flere af de insekter, sommerfugle og mange andre dyrearter, som der i disse år forsvinder alt for mange af?

Det spørgsmål splittede indtil onsdag to af Venstres mest fremtrædende kandidater til Europa-Parlamentet.

Spidskandidat Morten Løkkegaard svarer i Altingets kandidattest, at han er 'overvejende enig' i at mindske EU's landbrugsareal til fordel for mere vild natur, mens partifællen Asger Christensen indtil i går erklærede sig 'overvejende uenig'.

Asger Christensen, der også flere gange har talt partilinjen midt imod på spørgsmålet om en klimaafgift på dansk landbruget, har ændret holdning.

Man får Venstres linje, og den repræsenterer jeg

Morten Løkkegaard (V), spidskandidat

Han er nu også 'overvejende enig' i at skære ned på landbrugsarealet i EU for at give plads til mere vild natur.

Efter at have talt med Altinget tirsdag, ændrede Asger Christensen onsdag sit svar i kandidattesten. Samtidig tilføjede Asger Christensen en kommentar til kandidattesten med sine betragtninger om nødvendigheden af at reducere landbrugsarealet.

"Vi kommer til at skære ned på landbrugsarealet, fordi jorden skal bruges til mange andre ting. Overordnet set skal vi have lavet en politisk prioritering af, hvad jorden skal bruges til, for vi vil rigtig mange ting, og der er ikke plads til det hele på det areal, som vi har til rådighed. Vi vil både producere fødevarer, opstille solceller og vindmøller, have mere skov og mere vild natur, og lige nu er det wild west i hele Europa," siger Asger Christensen.

Læs også

Han understreger, at han på sin egen gård har udtaget 15 hektar landbrugsjord indenfor de seneste 10 år, og at han har rejst syv hektar mere skov.

Europæerne må ikke gå sultne i seng

Hvor meget landbrugsarealet i EU skal skæres ned med, har Asger Christensen ikke et konkret bud på, men han understreger, at fødevareproduktion er og skal være det vigtigste hensyn.

"Vores første prioritet må selvfølgelig være at undgå, at befolkningen i Europa går sultne i seng," siger Asger Christensen.

Han forklarer til Altinget, at krydset i kandidattesten mest af alt skulle have været sat mellem 'overvejende enig' og 'overvejende uenig', men at den svarkategori desværre ikke findes. Derfor fortryder Asger Christensen, at han ikke i første omgang uddybede sit svar med en kommentar, sådan som kandidattesten giver mulighed for.

Morten Løkkegaard understreger, at der ikke er slinger i valsen hos Venstre.

Hvad får man på det her spørgsmål, hvis man stemmer på Venstre?

"Man får Venstres linje, og den repræsenterer jeg," siger Morten Løkkegaard.

Læs også

Både han og Asger Christensen er medlem af det nuværende Europa-Parlament, og Morten Løkkegaard medgiver, at der har været diskussioner i Venstre.

"Det er rigtigt, at vi i indeværende periode har oplevet diskussioner om landbrug og natur, men det er naturligt, fordi der sker en meget stor transformation i landbruget i disse år. Når vi har haft de diskussioner, er det også, fordi ting er blevet fremprovokeret af venstrefløjen," siger Morten Løkkegaard.

DF-spidskandidat Anders Vistisen understreger, at han - modsat Asger Christensen - på ingen måde er på vej til at ændre mening.

"EU skal ikke blande sig i, hvad medlemslandene bruger jorden til, og jeg er også grundlæggende skeptisk overfor den bevægelse hen i retning af, at vi skal producere færre fødevarer. Det er ikke særlig moralsk rigtigt overfor resten af verden, hvor der af forskellige grunde bliver mindre landbrugsareal."

"Men med hensyn til Venstre er det jo tydeligt, at der har været en landbrugsfraktion og en handelshøjskolefraktion, og at landbrugsfraktionen nu desværre har tabt," siger han.

Tre V-kandidater - tre svar

Sammenligner man, hvad Morten Løkkegaard, Asger Christensen og en anden fremtrædende V-kandidat, tidligere minister Ulla Tørnæs, har svaret om grønne emner i Altingets kandidattest, er kandidaterne dog på flere områder ikke på linje.

Modsat sine to partifæller erklærer Ulla Tørnæs sig 'helt enig' i behovet for at begrænse EU's landbrugsareal til fordel for mere vild natur.

På samme måde er Ulla Tørnæs 'helt enig' i, at EU's landbrugsstøtte bør afvikles, mens både Morten Løkkegaard og Asger Christensen er 'overvejende uenige' i det spørgsmål.

Når det kommer til spørgsmålet om at stramme reglerne for dyretransporter, så de ikke må vare mere end otte timer, svarer de tre V-kandidater tre forskellige ting.

Ulla Tørnæs er 'helt enig' i at stramme reglerne til maksimalt otte timer, mens Morten Løkkegaard er 'overvejende uenig', og Asger Christensen er 'helt uenig'.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Asger Christensen

MEP (V), gårdejer
Bygholm Landbrugsskole (Horsens 1979)

Morten Løkkegaard

MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Ulla Tørnæs

Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, Professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00