Enhedslisten vil bremse russisk skyggeflåde, men ekspert dumper forslaget

Enhedslisten vil forhindre den russiske skyggeflåde i at sejle gennem danske farvande. Men juraen er mudret – og i praksis har det ingen gang på jord, vurderer professor med speciale i havret. 

Rusland shipper stadig olie til Europa i moderne, vedligeholdte skibe. Olien må dog ikke sælges for mere end 60 USD per tønde. Resten afsendes med Ruslands 'skyggeflåde'.
Rusland shipper stadig olie til Europa i moderne, vedligeholdte skibe. Olien må dog ikke sælges for mere end 60 USD per tønde. Resten afsendes med Ruslands 'skyggeflåde'.Foto: Lars Klemmer/AP/Ritzau Scanpix
Kirstine Erika Crenzien

Tiden er inde til at sætte en stopper for Ruslands skyggeflåde i Øresund. 

Det mener europaparlamentskandidater for Enhedslisten Frederikke Hellemann og Hanna Gedin fra Enhedslistens svenske søsterparti Vänsterpartiet. 

Fakta

Hvad er en skyggeflåde? 

Den russiske skyggeflåde udgøres af tankskibe, der bryder EU’s sanktioner ved at sejle med olie, de sælger til mere end 60 dollars per tønde.  

Skibene er ofte gamle, nedslidte og lever ikke op til de samme miljøstandarder som moderne skibe.  

Det betyder, at de udgør en miljømæssig risiko for Danmark og Sverige, når skibene sejler forbi. 

Dertil mister skibene sin forsikring, hvis de bryder sanktioner, og derfor kan Danmark komme til at stå med en meget stor regning, hvis et sanktionsbrydende skib forårsager et olielæk ved Danmark. 

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00