Afgørende forhandlinger om europaaftale

EU: Velfærdsturisme er stadig stridspunktet, når forhandlingerne om en ny europapolitisk aftale genoptages fredag. Venstre beskylder regeringen for ikke at melde klart ud, mens Socialdemokraterne mener, Venstre selv taler med to tunger.
Forhandlingerne om den aftale, der skal sætte rammen for Danmarks forhold til EU, fortsætter fredag.
Forhandlingerne om den aftale, der skal sætte rammen for Danmarks forhold til EU, fortsætter fredag.
Morten Øyen

Vi er tre forskellige partier, og vi har hver vores tone så at sige. Men partierne er helt enige i, hvordan det her skal håndteres.

Camilla Hersom (R)
EU-ordfører
Fakta
Danmarks europapolitik:

Efter det danske nej til Maastricht-traktaten blev syv af Folketingets partier enige om det såkaldte "nationale kompromis" i oktober 1992. Aftalen dannede udgangspunkt for den danske regerings drøftelser med de daværende øvrige 11 EU-lande.
Den seneste brede aftale om den danske europapolitik blev indgået mellem Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre og Ny Alliance i februar 2008.


Kilde: EU-Oplysningen
Fredag vil europaminister Nick Hækkerup (S) gøre endnu et forsøg på at få enderne til at mødes, når der tages endnu en runde i forhandlingerne om en ny europapolitisk aftale. Tidligere på måneden gik der ellers forlydender om, at europaaftalen var på vej "i graven".

Inden forhandlerne fra regeringen, Venstre og Konservative mødes fredag, vil de torsdag tage til en teknisk gennemgang i Beskæftigelsesministeriet af problematikken omkring den såkaldte velfærdsturisme. For det er fortsat det spørgsmål, som deler parterne i forhandlingerne.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har sendt forligskredsen et notat omkring problematikken på hendes område, men inden de kommende forhandlinger slår Venstre allerede fast, at det ikke er nok. Der skal mere til.

"Det, vi har bedt om, er en udredning af, hvad der er op og ned. Nu har vi fået en del af den udredning på beskæftigelsesministeriets område, og det er glimrende. Men vi mangler en samlende udredning, og vi mangler en holdning til, hvad man vil gøre ved det," siger Venstres EU-ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

0:000:00