Afskaffelse af gult sygesikringsbevis rejser kritik

REJSER: Lægeforeningen og Danske Patienter frygter, at afskaffelsen af det gule sygesikringsbevis vil skabe stor ulighed i danskernes adgang til syge- og sundhedshjælp i andre EU-lande. Astrid Krag afviser.
Fremover kan man kun bruge det blå sygesikringsbevis ved rejser i andre EU-lande. Det er kritisabelt, mener Danske Patienter og Lægeforeningen.
Fremover kan man kun bruge det blå sygesikringsbevis ved rejser i andre EU-lande. Det er kritisabelt, mener Danske Patienter og Lægeforeningen.Foto: colourbox
Anne Marx Lorenzen

Som patient kan man ikke gennemskue, hvorvidt det blå sygesikringsbevis dækker eller ej. Det kommer an på, om den klinik, man besøger, har en aftale med det offentlige i det land, hvor man er.

Mads Koch Hansen
Formand, Lægeforeningen

Både Lægeforeningen og Danske Patienter retter en skarp kritik af det lovforslag, der vil gøre en ende på det velkendte gule sygesikringsbevis og i stedet erstatte det med det blå EU-sygesikringsbevis.

Forslaget betyder, at man som dansk turist i et EU-land fremover er ligestillet med borgerne i det land, man er rejst til, og ikke længere er dækket af en offentlig dansk rejsesygesikring.

Og det kan ifølge Lægeforeningen og Danske Patienter især ramme de kronisk syge hårdt på pengepungen, fordi de skal investere i private forsikringer.

”Det blå sygesikringsbevis dækker eksempelvis ikke hjemtransport. Når man er kronisk syg vil man skulle tegne supplerende forsikring blandt andet i forhold til hjemtransport, og det er både sværere og dyrere at blive dækket af private forsikringer, hvis man har en kronisk sygdom,” siger politisk chef i Danske Patienter Annette Wandel.

Dyrt for kronisk syge
Den kritik bakkes op af Lægeforeningen, der mener, at det er meget problematisk, at kronisk syge bliver overladt til de dyre private forsikringer, hvis de vil være sikre på at være dækkede på deres ferieophold.

”Hvis kronisk syge er i en stabil fase, så er de typisk dækkede under den nuværende ordning. Men under den nye ordning kan et privat forsikringsselskab vurdere, at de ikke har lyst til at løbe den risiko. Så kronisk syge kan risikere at betale flere tusind kroner for en forsikring for en uge på Rhodos. Det kan betyde, at kronisk syge kan risikere ikke længere at kunne finde en forsikring, de har råd til,” siger formanden for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen.

Ifølge Mads Koch Hansen er det langt fra alle EU-lande, der tilbyder gratis lægehjælp. Afskaffelsen af det gule sygesikringsbevis risikerer derfor at medføre en væsentlig egenbetaling for danske turister, der bliver syge på ferierejsen.

Det betyder, at man skal være ekstra opmærksom på, hvordan reglerne gælder i de enkelte lande.

”Som patient kan man ikke gennemskue, hvorvidt det blå sygesikringsbevis dækker eller ej. Det kommer an på, om den klinik, man besøger, har en aftale med det offentlige i det land, hvor man er. Man kan sagtens gennemskue det danske sundhedsvæsen, men at gennemskue, hvordan det er i eksempelvis Italien, kan være en ret uoverskuelig opgave,” siger Mads Koch Hansen.

Han påpeger, at den nuværende ordning kun koster 15 kroner pr. dansker pr. år, og at afskaffelsen derfor ikke virker særlig gennemtænkt.

EU-sygesikringskort dækker bedre
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) afviser, at afskaffelsen af den offentlige rejsesygesikring vil give kronisk syge en ringere dækning.

“For mennesker med en kronisk sygdom giver det blå sygesikringskort på mange måder en bedre dækning, end tilfældet er nu med den offentlige rejsesygesikring, hvor dækning er begrænset til akut sygdom. EU-reglerne betyder, at danskere med eksempelvis diabetes også fremover kan blive behandlet i Frankrig, Grækenland eller et andet EU-land efter de regler, som gælder for borgere i det pågældende land,” skriver Astrid Krag i et mailsvar til Altinget.dk.

Hun henviser til, at man ikke kommer til at stå med en højere egenbetaling end borgerne i det land, man rejser til.

Sundhedsministeren tror heller ikke, at danskerne får besvær med at orientere sig i de forskellige europæiske sundhedssystemer.

“En af fordelene ved det blå kort er jo, at det er kendt alle steder i Europa – ikke mindst på turistdestinationer – så man hurtigt kan få afklaret, hvor det er muligt at opsøge behandling,” skriver hun.

Astrid Krag garanterer også, at der vil blive gennemført en større informationsindsats herhjemme, inden de nye regler træder i kraft til august 2014 .

Forhastet beslutning
Dansk Folkeparti mener, at beslutningen om at afskaffe det gule sygesikringsbevis er forhastet og kan få alvorlige konsekvenser for mange danskere.

“Forsikringsselskaberne har for længst meldt ud, at den nye ordning betyder dyrere forsikringer, så danskerne kommer altså til at betale mere af egen lomme. Der er desværre et flertal for denne forringelse, og derfor arbejder vi så på at sikre, at forringelsen får så få negative konsekvenser for danskerne, som det nu er muligt, siger sundhedsordfører Liselott Blixt i en pressemeddelelse.

Også Lægeforeningen mener, at beslutningen er forhastet.

”Hvis man nu havde haft lidt debat af forslaget, kunne man have fået nogle indspark til, hvordan man kunne lave en hensigtsmæssig ordning og derved spare nogle penge. Men man har bare valgt at afskaffe ordningen og indføre det blå sygesikringsbevis. Det er bare ikke en særlig logisk ordning for de fleste danskere, for det kræver, at du ved noget om sundhedsvæsnet i det land, du rejser til," siger Mads Koch Hansen.

Lovforslaget, som blandt andet betyder afskaffelsen af det gule sygesikringsbevis, tredjebehandles i Folketinget torsdag 19. december. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Koch Hansen

Bestyrelsesformand Det Nationale Sorgcenter, seniorrådgiver, Rud Pedersen,
speciallæge i anæstesiologi

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00