Britiske konservative giver grønt lys til Messerschmidt

EP2014: Døren er åben for, at Dansk Folkeparti kan sætte sig i den konservative ECR-gruppe i Parlamentet, efter at gruppens medlemmer onsdag har sagt god for dem og tre andre partier. DF’s Morten Messerschmidt er glad.
Placeholder image
Morten Messerschmidt (DF) og hans tre partifæller kommer til at sidde i den konservative ECR-gruppe i Europa-Parlamentet. Foto: Europa-Parlamentet

BRUXELLES: Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt og hans tre nyvalgte partifæller kan få plads i den britisk dominerede konservative gruppe af Europæiske Konservative og Reformister (ECR) i Europa-Parlamentet.

Det er udfaldet af et gruppemøde afholdt i Bruxelles onsdag, hvor Dansk Folkeparti og tre andre partier fik grønt lys til at træde ind i gruppen.

Det glæder Morten Messerschmidt.

"Efter valget sidste søndag gjorde jeg klart, at vi ville gå efter indflydelsen, når vi konstituerede os, og at der ville komme nye boller på suppen, når vi nu fik fire mandater. Der ser jeg bare det, der er sket i dag, som det første skridt i den retning," siger Morten Messerschmidt.

Fakta

ECR-gruppen:
Gruppen af Europæiske Konservative og Reformister (ECR) blev dannet efter valget til Europa-Parlamentet i 2009.

Det skete, efter den britiske premierminister David Cameron flere år forinden havde annonceret, at han ikke længere ville have sine Tories siddende i Parlamentets store kristendemokratiske EPP-gruppe, som i partiets øjne lagde en alt for føderalistisk linje for dagen.

Sammen med de britiske Konservative gik blandt andre også det tjekkiske ODS og det polske Lov og retfærdigheds-parti (PiS) med i den nystiftede gruppe.

Danske Anna Rosbach har siddet i gruppen som løsgænger, efter hun brød med Dansk Folkeparti i 2011.

ECR står nu til at få 55 ud af Parlamentets 751 medlemmer. Der kan dog stadig ske omrokeringer frem til gruppernes endelige konstituering d. 24. juni.

Gruppeskift i gang
Dansk Folkeparti har hidtil siddet i den stærkt EU-skeptiske EFD-gruppe domineret af det britiske UK Independence Party. Morten Messerschmidt har dog ikke lagt skjul på, at han gerne ville skifte til ECR-gruppen.

ECR-gruppen kom til verden efter sidste parlamentsvalg i 2009, da de britiske Konservative sammen med en række andre partier brød ud fra Parlamentets store kristendemokratiske EPP-gruppe, der fortsat er den største i Parlamentet.

ECR valgte også at række hånden ud til det finske parti De Sande Finner, til det tyske Familieparti og til et nyt græsk parti.

Beslutningen om at optage det tyske EU-kritiske Alternative für Deutschland er dog udskudt.  

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser