Cecilia Bonefeld-Dahl: Ny EU-dom om datadeling er en trussel mod Europas genopretning

KOMMENTAR: En nylig dom fra EU-Domstolen truer med at begrænse datatransaktioner, der er blodet i den moderne økonomi. Problemet kan blive en opbremsning af den i forvejen pressede europæiske økonomi, skriver Cecilia Bonefeld-Dahl.

Tusindvis af virksomheder, store som små, er fuldstændig afhængige af daglige dataoverførsler på tværs af grænser.

Der er både tale om helt hverdagsagtige transaktioner som for eksempel HR-information delt mellem moder- og datterselskab eller en web-support-opgave, der er blevet outsourcet, såvel som mere ekstraordinære typer af overførsler, for eksempel inden for sundhedsområdet – et ekstremt vigtigt område i disse tider – hvor begrænsning af dataoverførsler kan risikere at skabe hindringer for udviklingen af vacciner og behandling af sygdomme eller inden for finansområdet, hvor indsatsen mod blandt andet hvidvask forudsætter friflydende data på globalt plan.

I Europa har vi nogle af de skrappeste persondatabeskyttelses-love i verden. GDPR trådte i kraft for to år siden, og har siden ageret model for mange andre lande i deres bestræbelser på at holde befolkningens data fri af misbrug. Der er også regler, der beskytter data, når først de har forladt Europas grænser.

Login