Kommentar af 
Connie Hedegaard

Connie Hedegaard: DF-spids fremstiller sig selv som garant for tryghed. Men hans politik skaber utrygge tider

Det ville klæde DF's spidskandidat til europaparlamentsvalget, Anders Vistisen, at fortælle sine mulige vælgere, hvilken regning der venter dem, hvis hans kortsigtede klimapolitik lykkes, skriver Connie Hedegaard.

Når Anders Vistisen (DF) går til valg på et farvel til EU's klimapolitik er det en ærlig men mærkelig snak, skriver Connie Hedegaard.
Når Anders Vistisen (DF) går til valg på et farvel til EU's klimapolitik er det en ærlig men mærkelig snak, skriver Connie Hedegaard.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Connie Hedegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Anders Vistisen, der er europæisk spidskandidat for ikke bare Dansk Folkeparti, men også for blandt andre Marie Le Pens og Geert Wilders højrenationale partier, lægger ikke skjul på, at et farvel til klimapolitik er én af hans partigruppes hovedprioriteter for de næste fem års arbejde i Europa-Parlamentet. 

Det er ærlig snak. Men det er ærlig talt også mærkelig snak.

For prøv lige, kære læser, at se dig omkring. Kan vi ikke godt blive enige om, at klimaforandringerne nu ikke længere er noget teoretisk men tværtimod konkret dagligdag?

Spørg eventuelt de borgere, der er afhængig af togforbindelsen mellem Silkeborg og Herning. Fredag blev den lukket på grund af fare for et dæmningsbrud. Den ville være lukket til mandag, lød meldingen først, men seks dage efter kunne man stadig ikke køre i tog på strækningen.

Kan vi ikke godt blive enige om, at klimaforandringerne nu ikke længere er noget teoretisk men tværtimod konkret dagligdag?

Connie Hedegaard

Det er selvsagt ikke en eksistentiel trussel. Bare bøvlet og besværligt for borgerne.

Det samme kan man sige om de oversvømmelser, der ses overalt, når man kører igennem landet. Ved selvsyn kunne jeg på sommerhusgrunden i Gilleleje se, at grundvandet her ligger helt ualmindeligt højt.

Altså så højt, at græsset kun bør betrædes iført solide gummistøvler.

Eller spørg ham ingeniøren, som tv-avisen besøgte, og som havde udtænkt en sindrig konstruktion for at forhindre, at hans hus skred endnu mere mod havet, mens murværket slog stadig dybere revner.

Den slags eksempler er trivielle og ikke så eksistentielle som de tusindvis af mennesker, der i den forgangne uge måtte evakueres i et område ved Uralbjergene, hvor 10.400 huse var i fare på grund af et dæmningsbrud.

Læs også

Eller som i en helt anden del af det europæiske kontinent, hvor klimaforandringerne mest mærkes i form af for lidt vand, hvorfor andalusiske grøntsagsproducenter har fået forbud mod at udvide produktionen, hvor olivenhøsten to år i træk har slået fejl med stigende priser til følge. Og hvor myndighederne i Barcelona seriøst overvejer at skrue ned for antallet af turister, da det er svært at forsvare, at turister kan bruge vand på hotellerne, mens de lokale beboere ikke har vand nok.

Myndighederne i Sydeuropa frygter allerede sommerens skovbrande, som forstærket af El Niño forventes at blive endnu værre end sidste års, hvor billederne af turister, der måtte flygte fra flammerne i Grækenland, stadig huskes.

Læs også

Det er paradoksalt, at politikere og partier, der ynder at fremstille sig selv som Europas befolkninger sande garant for maksimal tryghed og minimal forandring går til valg på, "at vi får stoppet denne meget skadelige grønne politik", som Vistisen sagde til Børsen – uden at præsentere så meget som antydningen af en alternativ tilgang. 

For er der noget, der skaber utryghed hos borgerne, så er det da, hvis familier skal leve i frygt for oversvømmelser, eller for at høsten slår fejl, at huset ikke længere kan forsikres, eller at den lille kommune pludselig står med en ubetalelig klimaregning, fordi man ikke i tide fik investeret i klimatilpasning.

Selv om udfordringerne er forskellige i forskellige dele af EU, er det et eksempel på, at det giver god mening, at vi på europæisk plan puljer vores kræfter, ressourcer og ikke mindst vores viden om, hvad der virker, og hvad der ikke gør.

Derfor styrkede vi på EU-plan for mere end ti år siden det fælles beredskabs- og varslingssystem.

Derfor har man lavet en overordnet tilpasningsplan, så dét område ikke underminerer andres forebyggende indsats. 

Det ville klæde spidskandidat Vistisen at fortælle sine mulige vælgere, hvilken regning der venter dem, hvis hans kortsigtede klimapolitik styrkes. 

Connie Hedegaard

Derfor arbejder EU-Missionen om tilpasning til klimaet på at udveksle best – og worst – practice mellem byer og regioner, så vi i fællesskab hurtigere får gjort vores samfund mere modstandsdygtige over for kommende klimaforandringer.

Og derfor præsenterede EU-Kommissionen for nylig et udspil om Risk Management, som blev særdeles godt modtaget af Ministerrådet, hvor de ansvarlige ministre godt ved, hvad der venter vores samfund, hvis vi ikke i tide får tilpasset os og håndteret udfordringerne.

Når talen for 15 år siden faldt på klima, var daværende finansminister Thor Pedersens standardsvar, at "mine æbletræer står fint".

Helt i tråd med Bjørn Lomborg, der tilsvarende bagatelliserede klimaproblemet.

I dag diskuterer oplyste mennesker ikke længere, om der er en klimaudfordring. Virkeligheden har desværre forlængst bekræftet forskernes advarsler.

Det er selvsagt fint at diskutere forskellige strategier og løsninger. Det er det, politik går ud på. Men det er beskæmmende, at en spidskandidat til EP-valget direkte har som mål at "hele dette fokus på grøn omstilling vil gå i stå", som Vistisen også udtrykte det i Børsen.

I øvrigt i samme uge, som vi hørte forskerne erkende, at havstigninger accelerer mere end forudset, at kakaoprisen stiger dramatisk grundet klimaforandringer. Ligesom kaffen.

Og i skrivende stund kan der stadig ikke køre tog mellem Silkeborg og Herning.

Det ville klæde spidskandidat Vistisen at fortælle sine mulige vælgere, hvilken regning der venter dem, hvis hans kortsigtede klimapolitik styrkes. 

Backlash er det sidste de – og alle vi andre – har brug for.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Vistisen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (DF), MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Connie Hedegaard

Formand, OECD’s Round Table for Sustainable Development, fhv. minister & MF (K), EU-kommissær
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

0:000:00