Dansk Erhverv: Fælles EU-skattebase kan kaste vækst af sig

DEBAT: Hvad nu hvis en virksomhed kun skulle forholde sig til ét simpelt sæt skatteregler, når den gjorde forretninger i EU? Den ide er igen kommet på dagsordenen i EU, til stor glæde for Dansk Erhverv.

Af Jacob Ravn
Dansk Erhvervs skattepolitiske chef

I foråret 2012 kom EU-kommissionen med et forslag til en fælles skattebase for virksomheder, den såkaldte CCCTB. Forslaget blev dog sablet ned i Rådet. Medlemslandene ville ikke høre tale om en fælles skattebase, fordi de frygtede, at forslaget ville medføre mindre selskabsskatteprovenu. LuxLeak-sagen og lignende skandaler har dog bragt en fælles skattebase tilbage på dagsordenen i EU. Til stor glæde for Dansk Erhverv, der mener, at forslaget har givet god mening fra start.

Det er en base, ikke en skat
En skattebase handler ikke om, hvorvidt alle medlemslande i EU skal have en skat på 14, 18 eller 25 procent. Medlemslande skal fortsat kunne fastsætte deres skattesats egenhændigt.

En fælles skattebase handler om at stoppe virksomhedernes administrative bøvl og gøre det mere attraktivt for dem at etablere sig i andre medlemslande, fordi der kun vil være én måde at opgøre skattegrundlag på og ikke 28.

Skattebasen skal være digital
Dansk Erhverv vil foreslå, at den fælles skattebase bliver digital fra start. Det synes vi, kun giver mening. Estland fik i januar 2014 færdiggjort digitaliseringen af sit skattevæsen og kunne for nylig fortælle om store offentlige besparelser og lettere administration for borgere og virksomheder.

I øvrigt kunne de estiske skattemyndigheder offentliggøre, at der var kommet 10 millioner euro mere i statskassen på baggrund af digitaliseringen. Det er bestemt en løsning, vi andre lande skal se nærmere på – og EU i særdeleshed.

Estland foreslår, at EU afskaffer selskabsskatten
Esterne er modige for tiden. Den estiske tidligere kommissær for transport Siim Kallas har for nyligt foreslået, at EU skal afskaffe selskabsskatten – i det mindste ind til EU har genvundet sin økonomiske styrke. I Estland har de afskaffet selskabsskatten for den del af profitten, der bliver geninvesteret i virksomheden – det er om noget et incitament til at skabe vækst og arbejdspladser.

Medlemslande forsøger jo at lave lovgivning, der kan gøre virksomhederne fri af store skattebyrder og kringlede regler. Det kunne være, at vi også i Danmark skal se på lignende muligheder, for det er jo i sidste ende virksomheder, der skal trække Danmark og EU ud af lavvækst.   

 

Forrige artikel EU-ekspert: Har regeringen kuppet Folketinget i snus-sag? EU-ekspert: Har regeringen kuppet Folketinget i snus-sag? Næste artikel Tiden er løbet fra Europaudvalget Tiden er løbet fra Europaudvalget
Det sker i EU: Brexit og EU-mindsteløn tilbage i rampelyset

Det sker i EU: Brexit og EU-mindsteløn tilbage i rampelyset

OVERBLIK: Det er – endnu en gang – sidste udkald i brexit-forhandlingerne inden et spændt afventet topmøde, og så tager EU-Kommissionen næste skridt mod en europæisk mindsteløn, der får den danske regering op i det røde felt.