Debat

Dansk Erhverv: Fælles EU-skattebase kan kaste vækst af sig

DEBAT: Hvad nu hvis en virksomhed kun skulle forholde sig til ét simpelt sæt skatteregler, når den gjorde forretninger i EU? Den ide er igen kommet på dagsordenen i EU, til stor glæde for Dansk Erhverv.

Jacob Ravn, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, slår et slag for en fælles skattebase i EU, der giver ens skatteregler for alle. 
Jacob Ravn, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, slår et slag for en fælles skattebase i EU, der giver ens skatteregler for alle. Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Ravn
Dansk Erhvervs skattepolitiske chef

I foråret 2012 kom EU-kommissionen med et forslag til en fælles skattebase for virksomheder, den såkaldte CCCTB. Forslaget blev dog sablet ned i Rådet. Medlemslandene ville ikke høre tale om en fælles skattebase, fordi de frygtede, at forslaget ville medføre mindre selskabsskatteprovenu. LuxLeak-sagen og lignende skandaler har dog bragt en fælles skattebase tilbage på dagsordenen i EU. Til stor glæde for Dansk Erhverv, der mener, at forslaget har givet god mening fra start.

Det er en base, ikke en skat
En skattebase handler ikke om, hvorvidt alle medlemslande i EU skal have en skat på 14, 18 eller 25 procent. Medlemslande skal fortsat kunne fastsætte deres skattesats egenhændigt.

En fælles skattebase handler om at stoppe virksomhedernes administrative bøvl og gøre det mere attraktivt for dem at etablere sig i andre medlemslande, fordi der kun vil være én måde at opgøre skattegrundlag på og ikke 28.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Skattebasen skal være digital
Dansk Erhverv vil foreslå, at den fælles skattebase bliver digital fra start. Det synes vi, kun giver mening. Estland fik i januar 2014 færdiggjort digitaliseringen af sit skattevæsen og kunne for nylig fortælle om store offentlige besparelser og lettere administration for borgere og virksomheder.

I øvrigt kunne de estiske skattemyndigheder offentliggøre, at der var kommet 10 millioner euro mere i statskassen på baggrund af digitaliseringen. Det er bestemt en løsning, vi andre lande skal se nærmere på – og EU i særdeleshed.

En fælles skattebase handler om at stoppe virksomhedernes administrative bøvl og gøre det mere attraktivt for dem at etablere sig i andre medlemslande, fordi der kun vil være én måde at opgøre skattegrundlag på og ikke 28.

Jacob Ravn
Dansk Erhvervs skattepolitiske chef

Estland foreslår, at EU afskaffer selskabsskatten
Esterne er modige for tiden. Den estiske tidligere kommissær for transport Siim Kallas har for nyligt foreslået, at EU skal afskaffe selskabsskatten – i det mindste ind til EU har genvundet sin økonomiske styrke. I Estland har de afskaffet selskabsskatten for den del af profitten, der bliver geninvesteret i virksomheden – det er om noget et incitament til at skabe vækst og arbejdspladser.

Medlemslande forsøger jo at lave lovgivning, der kan gøre virksomhederne fri af store skattebyrder og kringlede regler. Det kunne være, at vi også i Danmark skal se på lignende muligheder, for det er jo i sidste ende virksomheder, der skal trække Danmark og EU ud af lavvækst.   

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00