Debat

Dansk Metal: Kære Tyskland og Frankrig – løft Europa ud af protektionismens jerngreb

Der er brug for, at visionære politikere igen bringer Europa tilbage som globalt kraftcenter for handel, så det ikke bliver stormagter som Kina, som dikterer spillereglerne for global handel, skriver Claus Jensen.

<span>Der er risiko for, at Europa spiller sig selv af
banen, når det gælder international handel, skriver Claus Jensen.<br></span>
Der er risiko for, at Europa spiller sig selv af banen, når det gælder international handel, skriver Claus Jensen.
Foto: Pressefoto / Dansk Metal
Claus Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forleden blev den nye tyske regering enig om en 177 siders lang aftaletekst, der skal danne grundlaget for de næste fire år i tysk politik. For mig er det positivt, at kampen for en regelbaseret handel og kampen mod den spirende protektionisme er blevet en prioritet for den nye regering.

Det er der brug for.

For få år siden måtte Europa og USA opgive at skabe verdens største handelsaftale på tværs af Atlanten. Handelsaftalen med Sydamerika hænger også i en tynd tråd. Her blokerer bønderne flere steder i Europa for en aftale. 

Claus Jensen
Forbundsformand, Dansk Metal

Men der er også brug for, at franskmændene kommer med ind i kampen, når de næste år går til præsidentvalg. Ellers er der risiko for, at Europa spiller sig selv af banen, når det gælder international handel.

Tiderne har ændret sig

Før jeg blev formand for Dansk Metal, var jeg tillidsmand på Wittenborgs Automatfabrik ved Odense og på Lindøværftet. Det er efterhånden nogle år siden. Men det var afgørende for os industriansatte, at visionære europæiske politikere i 1980’erne og 1990’erne fik banket murene i Europa ned. Både de fysiske mure og toldmurene.

Det betød nemlig, at vi kunne sende kaffeautomater fra Wittenborg og skibe fra Lindø rundt i Europa uden en masse bøvl og told. Det var med til at sikre gode arbejdspladser hos os på Fyn og i Danmark.

Men tiderne har ændret sig. For få år siden måtte Europa og USA opgive at skabe verdens største handelsaftale på tværs af Atlanten. Handelsaftalen med Sydamerika hænger også i en tynd tråd. Her blokerer bønderne flere steder i Europa for en aftale, der ellers både kan skabe flere arbejdspladser i Europa og trække Sydamerika i den rigtige retning på klima og miljø.

Samtidig ser vi, at den franske præsident Emmanuel Macron nu truer med at afblæse EU’s kommende handelsaftale med Australien. Tilsyneladende fordi Australien ikke længere vil købe franske ubåde.

Det bekymrer mig, at der blæser så protektionistiske vinde over vores kontinent i dag. I gamle dage var Europas svar på globale udfordringer at sikre bedre handel og mere samarbejde globalt.

Det er ikke mit indtryk, at det gavner hverken klimaet, miljøet eller menneskerettighederne, at Kina dominerer verdenshandlen i stedet for Europa.

Claus Jensen
Forbundsformand, Dansk Metal

Stormagter står klar til at overtage

Det er jo netop gennem gode handelsaftaler, at Europa kan være med til at rykke resten af verden i den rigtige retning, når det gælder handel, klima og menneskerettigheder. Så vi kan præge resten af planeten i den rigtige retning og sende vindmøller, energiteknologi, pumper og termostater ud at arbejde for den helt nødvendige globale grønne omstilling.

Derfor er det vigtigt, at Europa bliver i kampen, så det ikke bliver andre stormagter, som dikterer spillereglerne for global handel.

Tag bare Kina, som i disse år står klar til at handle og købe op i både Asien og Afrika – og står klar til at overtage Europas position som playmaker for den internationale handel. Det er ikke mit indtryk, at det gavner hverken klimaet, miljøet eller menneskerettighederne, at Kina dominerer verdenshandlen i stedet for Europa. Ligesom det også kan få negative konsekvenser for gode virksomheder og arbejdspladser i Danmark og Europa, hvis vi lukker os om os selv.

Så kære Tyskland og Frankrig – løft Europa ud af protektionismens jerngreb, som I gjorde det med toldmurene i 1990’erne. Der er brug for, at visionære politikere igen bringer Europa tilbage som globalt kraftcenter for handel.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

0:000:00