Dansk støtte til flere flertalsafstemninger i EU får kritik af flere partier

En opdateret aftale mellem regeringen og en håndfuld partier sigter efter at droppe vetoretten på en række områder på EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitik. Men den del af aftalen er ikke ønsket fra alle sider af Folketinget.

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Frida FlinchMagnus Garde-Strandberg

Det vækker kritik fra flere partier, at et flertal i Folketinget lægger op til et opgør med enstemmigheden i EU på flere områder.

Beslutningen er en del af en ny europapolitisk aftale, der netop er indgået mellem regeringen og en række partier.

"Vi vil ikke afgive vetoretten, så længe der er lande med i EU, som ikke lever op til retsstatsprincipperne. Det er helt udelukket," siger Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, der ikke er med i aftalen.

Men med en udvidelse af EU på vej kræver det nemlig en ny strategi for det europæiske samarbejde, forklarer udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) på et pressemøde fredag.

"Derfor har vi også i den her aftale med den brede kreds af partier en lidt anderledes tilgang til, hvordan Europa skal arbejde. Blandt andet på det udenrigs- og sikkerhedspolitiske. Med åbenhed over for i visse situationer at bruge kvalificeret flertal," siger han.

Med aftalen støtter Danmark, at EU skal træffe flere udenrigspolitiske beslutninger med flertal fremfor enstemmighed på områder som for eksempel menneskerettighedsspørgsmål eller indførsel af visse sanktioner over for lande uden for EU. Det gælder ikke inden for militær- eller forsvarsområdet. 

Læs også

En lang drejebog for opgivelse af suverænitet

Den nye europapolitiske aftale er en opdatering af den forrige fra 2008. Det er en aftale, der har været længe undervejs, som SVM-regeringen sammen med SF, Radikale, Alternativet, Liberal Alliance og Konservative har indgået, mens Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige står udenfor.

Kort før offentliggørelsen fik Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne dog mulighed for at deltage i aftalen. Men ingen af partierne valgte at slå til.

Ligesom sin ordførerkollega i Enhedslisten kritiserer Dansk Folkepartis EU-ordfører, Alex Ahrendtsen, beslutningen om at træffe flere afgørelser uden mulighed for at nedlægge veto.

"Der er elementer i aftalen, der er gode, såsom det indre marked og samarbejdet om miljø. Men ellers er det en lang drejebog for opgivelse af suverænitet og endnu mere integration i det europæiske samarbejde. Og det ser vi ingen grund til at støtte," siger han.

Venstre om kritik: "Sådan er det"

Den kritik giver Venstres EU-ordfører, Kim Valentin, dog ikke meget for,

"Jeg synes ikke, at de har helt forstået, hvad traktaten går ud på så," siger han.

Han køber ikke præmissen om, at EU i højere grad kan træffe beslutninger, som Danmark ikke bryder sig om, når flertalsbeslutninger erstatter enstemmighed.

"Det er bare, fordi vi er uenige. Sådan er det, og så er den ikke længere," siger Kim Valentin. 

Det er bare fordi, at vi er uenige. Sådan er det, og så er den ikke længere.

Kim Valentin
EU-ordfører for Venstre

LA: Alternativet er værre

Partierne bag aftalen peger alle især på krigshærgede Ukraine, der banker på EU's dør, som forklaring på, at Danmark vil gøre op med enstemmighed på visse punkter.

Krigen har betydet, at der er blevet sat skub i processen med at optage flere lande i EU-klubben. Vejen er banet for optagelsesforhandlinger med Ukraine og Moldova, og Georgien er et skridt tættere på at få kandidatstatus i Unionen.

Derfor er der brug for en ændring i EU's strategi, mener Alexander Ryle, der er EU-ordfører for Liberal Alliance.

"I og med vi ser ind i en fremtid, hvor der muligvis kommer endnu flere lande ind som en del af Unionen, vil det blive endnu sværere i fremtiden at nå til enighed, hvis vi har enstemmighed," siger han. 

Vi er villige til at rykke os lidt på den her, fordi alternativet er værre; nemlig at Den Europæiske Union risikerer at blive handlingslammet.

Alexander Ryle
EU-ordfører for Liberal Alliance

Partiet har ellers indtil nu været "en lille smule skeptiske" over for punktet i aftalen.

"Det er et redskab, vi har som et lille land, til at kunne blokere de ting, vi ikke bryder os om. Men vi er villige til at rykke os lidt på den her, fordi alternativet er værre; nemlig at Den Europæiske Union risikerer at blive handlingslammet," forklarer han.

Også Radikales EU-ordfører, Christian Friis Bach, bakker op om flere flertalsbeslutninger.

"Der er mange steder i EU, hvor vi allerede træffer beslutninger med kvalificeret flertal. Vi har jo tiltrådt EU's traktater. De traktater giver allerede mulighed for, at man kan indføre nogle mekanismer for at skabe øget fleksibilitet i samarbejdet," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Kim Valentin

MF (V), landsformand, Liberalt Oplysningsforbund, adm. direktør, Finanshuset i Fredensborg
cand.polit. (Københavns Uni. 1990)

Alexander Ryle

MF (LA)
cand.merc. (CBS)

0:000:00