Kommentar af 
Søren Søndergaard

Der var et DF før og efter Meld og Feld

DR’s Bruxelles-korrespondents aktive involvering i EU-myndigheders efterforskning i sagerne mod Messerschmidt og DF føjer nye alen til en i forvejen vanvittig sag, der kalder på eftertænksomhed og forandringer, både politisk og i medierne, skriver Søren Søndergaard, tidligere pressechef i DF.

De færreste politikere og partier kan holde til syv år med røven på kogepladen. Dét burde det politiske Danmark se på og forholde sig til, skriver Søren Søndergaard.
De færreste politikere og partier kan holde til syv år med røven på kogepladen. Dét burde det politiske Danmark se på og forholde sig til, skriver Søren Søndergaard.Foto: Rune Øe/Ritzau Scanpix
Søren Søndergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er en ren tilståelsessag; Jeg var der selv. Hele vejen, da pengene blev brugt. Som pressechef for Dansk Folkeparti i tiden fra 2005 til 2020, var jeg central aktør, da DF efter nogen tøven engagerede sig i at bruge EU-midler til kampagner om EU.

Jeg nævner det for en ordens skyld, så læseren selv kan vurdere min bias. På samme måde som læseren selv må vurdere Danmarks Radios bias.

Efter i årevis bare at have brugt egne penge, nåede DF’s ledelse frem til, at når der nu på den ene side var EU-midler til rådighed, hvis formål var at blive brugt til netop kampagner om EU i medlemslande, og der på den anden side også var en skov af danske meget EU- og unionsbegejstrede partier, der lystigt brugte netop sådanne midler, hvorfor skulle DF så i grunden ikke også?

Tanken var den indlysende at danne en smule modvægt til strømmen af overstadig unions-begejstring, der i DF’s øjne var reglen, når partier som Venstre, Konservative, Radikale og SF kampagnerede for mere EU.

Dansk Folkeparti lagde fra land i sommeren 2013, hvor kampagnen ”Det sejler i EU. Vi sejler for Danmark” først blev lanceret af formand Kristian Thulesen Dahl og MEP Morten Messerschmidt på Folkemødet på Bornholm.

Den blev dernæst bogstaveligt talt lagde fra kaj i Helsingør Havn i august, da det gode skib ”Halmø” med en lille flok DF-MF’ere stævnede ud østen om Kronborg efter en gedigen havnefest i fuld sol og med musik, sang og softice i lange baner.

Sagen har haft enorme konsekvenser – for Dansk Folkeparti, for Morten Messerschmidt personligt og for vælgerne

Søren Søndergaard
Presse- og kommunikationschef, Danske Havne

Dette skal ikke blive en lang og kedelig, historisk redegørelse for finansiering, støttemidler og teknik. Men kampagnen med ”Halmø” i august 2013 blev både finansieret af Europa-Nævnet, støttemidler fra EU og DF selv, og støtten fra Europa-Nævnet og EU-støtten fremgik af blandt andet bannere på skibet.

Det er lidt vigtigt til illustration af, at DF på intet tidspunkt gjorde noget for at skjule EU-finansieringen.

Tværtimod. Som pressechef var det min oplevelse, at vi nærmest trompeterede det, både i denne kampagne og andre.

Efter kampagnen i 2013, der var optakt til Europa-Parlamentsvalget året efter, og som da også blev lanceret som præcis dét på Folkemødet, fik DF ros for evnen til med sejlskib og debat at skabe gode rammer for debatten om EU.

To år senere, i november 2015, var Europa-Nævnets formand pludselig kritisk, og nu var regnskaberne ikke detaljerede nok. Hendes kritik kom efter, at Europa-Parlamentet krævede støttemidler tilbagebetalt.

Man talte om et ”misbrug af” EU-støttemidler. Det faldt, måske ikke overraskende, DF og mig for brystet.

Ordet misbrug får let en klang af umådehold eller overgreb. Det siger nok sig selv, at DF brugte pengene på en måde, så vi regnede med, at det var i overensstemmelse med reglerne.

DF havde intet motiv til hverken at snyde, bedrage eller misbruge. DF var et ekstremt formuende parti, og havde ikke brug for pengene fra EU.

Men når EU villigt finansierede alle andres kampagner, hvorfor skulle DF så ikke også finansiere sine fra samme kasse?

”Den gule bølge” forskrækkede mange steder

Søren Søndergaard
Presse- og kommunikationschef, Danske Havne

En lang historie kort: Europa-Parlamentet kørte den store kanon i stilling og forlangte 2,9 millioner kroner tilbagebetalt. Heraf 1,3 millioner kroner som tidligere var udbetalt som godtgørelse til en fratrådt leder, men som hverken DF eller Messerschmidt havde lod eller del i.

Så DF tilbagebetalte 1,6 millioner ”under protest”, som Kristian Thulesen Dahl sagde til DR i november 2015:

”Det er nærliggende at tro, at hvis vi havde argumenteret for et ja ved folkeafstemningen, så var vi aldrig løbet ind i de udfordringer. Jeg tror, det er fordi vi et EU-skeptisk parti, og derfor er der en skarpere vurderinger på andre præmisser.”

Den diskussion om dobbelt-standarder stod DF noget alene med dengang, og jeg tænker, at et medie eller to måske nok kunne kigge lidt på, hvordan det i grunden går med brugen af EU-støttemidler i dag rundt om.

Til Ole Ryborg og DR’s ros skal siges, at Ryborg faktisk lavede et indslag om, at det er nærmest ugentlig praksis, at der betales penge tilbage til EU-systemet, det særlige i DF’s tilfælde var, at det var så mange penge.

Det indslag stod så lidt alene blandt en lang parade af mere eller mindre trælse indslag fra 2015 og vel nærmest frem til Messerschmidt og hans assistents endelige frifindelse i retten på Frederiksberg i december sidste år, kun syv år senere…

At Ole Ryborg, som afsløret af Berlingske i månedsskiftet maj-juni, har delt store dele af sin research med antisvindel-enheden Olaf er helt miserabelt.

Hvordan i alverden vil DR og Ryborg, selv om de ihærdigt prøver, nogensinde overbevise nogen om, at Ryborg ikke med sin vennesæle aktivitet med et forurettet EU-system har skubbet på en sag? En sag, som han så efterfølgende dramatisk kan rapportere, at nogle i EU-systemet tager meget alvorligt?

Ikke mig.

Trods alt godt at se, at DR’s bestyrelse nu tager sagen op. Desværre ikke på ledelsens foranledning, men ifølge Berlingske 13. juni på bestyrelsesmedlem Helge Sander. Han er i parentes bemærket selv journalist og har givetvis en klassisk fornemmelse for, hvad der bør være op og ned i journalistikkens principper.

De danske mediers træghed i den her sag har ærgret mig. Jeg har ofte i alle mine år på Borgen forsvaret medierne, deres gøren og laden og undladelsessynder.

Læs også

Men at end ikke en intern, sønderlemmende EU-revisionskritik af Olaf kunne finde vej til mere end ét dansk medie, så vidt jeg husker Altinget, er beskæmmende.

Ikke mindst i en periode, hvor det ellers bredt ukendte Olaf pludselig var noget, alle medier skrev om, og ofte som heroiske svindeljægere der snuppede svindlere på fersk gerning og samlebånd.

Der var, og er, rigelig anledning til at kigge Olaf efter i sømmene. End ikke EU’s egen revision er tilfreds med foretagendet.

Jeg var selv med til at sørge for, at Søik – Bagmandspolitiet - som er er den danske myndighed, der skal efterforske videre og eventuelt rejse tiltale, fik hele molevitten af bilag med mere – herunder et bilag, som DF ikke selv forstod eksistensen af, som ingen ville kendes ved, som dog ikke havde haft betydning i sagen, men som ikke desto mindre nemt kunne efterlade et indtryk af rod og, ja, svindel.

Men afleveret blev det hele, naturligvis.

Netop rod er en fællesnævner i sagen, og allerede da sagen nåede et ret dramatisk klimaks i DR i efterårsferien 2016, erkendte DF-formand Kristian Thulesen Dahl, at der havde været for meget rod og sjusk, og at der skulle ryddes op i Bruxelles. Om svindel var der absolut ikke tale, var DF’s klare position.

Nok for meget trang til politik og for lidt trang til administration i DF’s kontorer i Europa-Parlamentet. Ikke godt nok, det er klart. Men bedrageri er det altså ikke at rode.

Messerschmidt selv kunne ikke svare for sig, han var i ugens løb bukket under med stress – et forløb, der tog langt over et halvt år, og som formentlig var et resultat af et stormvejr af hidtil uset omfang for DF og ham selv.

Allerede i ugens løb havde DF gennemgået alle bilag og udarbejdet et samlet regnskab, der stemte på sidste krone. Disse blev gennemgået med de journalister, der ville, på Christiansborg allerede samme uge.

Der er så mange mellemregninger og vilde historier, forsider og topnyheder i de seks år fra oktober 2016 til december 2022, at man kan skrive en bog. Om alt muligt fantasifuldt om svindel med polske kuglepenne, sangklubber og hvad ved jeg.

Den store såkaldte sag for millioner svinder gradvist ind, ender med en anklage om misbrug af godt 98.000 og slutter præcis der, som jeg oprigtigt regnede med; pure frifindelse.

Det har været min linje fra dag ét, det ved alle i medierne og partierne, der har talt med mig i de år – også dem, der i grunden ikke gad lytte til mit frifindelses-”spin”.

En sag om ingenting der tog sin begyndelse, da et forurettet medlem af DF’s fire mand store Europa-Parlamentsdelegation forlod DF og på vej ud ad døren smed en tændstik i legehuset med antydninger om svindel og identitetstyveri og andet.

Læs også

Man skal huske, at det var andre tider.

EU var i krise, Brexit under opsejling.

DF var i sommeren 2015 ved folketingsvalget blevet Folketingets andet største parti, den borgerlige bloks største.

Flere års uafbrudt succes, der begyndte med et forbilledligt formandsskifte i 2012 fra Pia Kjærsgaard til Kristian Thulesen Dahl, fortsættende med Morten Messerschmidts historisk flotte genvalg til Europa-Parlamentet i 2014 kulminerede i 2015 med et knusende flot folketingsvalg og toppet i december samme år med en DF-sejr med danskernes nej tak til at droppe retsforbeholdet.

”Den gule bølge” forskrækkede mange steder. I Politikens Hus kunne man deltage i et paneldebatmøde i Pressen om, hvad man mon kunne stille op med det der forvoksede DF.

Det var underholdende. Jeg var der selv som tilskuer og fornemmede klart, hvor ubekvemt DF’s succes bekom de kulturradikale gæster.

Bum! Så smækker en DF’er med døren og lufter en masse mistanker.

Endelig var der et hul i DF-panseret.

Det var for fristende for medier og modstandere. Resten er historie.

At Ole Ryborg har delt store dele af sin research med antisvindel-enheden Olaf er helt miserabelt

Søren Søndergaard
Presse- og kommunikationschef, Danske Havne

En historie med den overbygning at DR’s Ole Ryborg har været blandt de drivende kræfter i at gøre det til en stor, meget langvarig sag.

Skal man rapportere om en brand, bør man ikke selv have båret brændet…

Det bør både det politiske Danmark, alle mediehuse og jo særligt DR forholde sig til.

DR var så venlige i begyndelsen af 2017, da sagen kogte, at invitere mig ud i deres velvoksne kommunikationsafdeling. Jeg skulle fortælle om at kommunikere i en svær krise. Det sagde jeg ja tak til, selv om jeg, takket være ikke mindst DR, havde andet at lave.

Som afslutning blev vi enige om at mødes igen og tale om sagen og mediedækningen, når den var slut, uanset udfaldet. Jeg tror, vi alle regnede med at mødes senere på året… det er så illustrativt nok mere end seks år siden.

Efter Messerschmidts pure frifindelse i december sidste år, håbede jeg så småt på en invitation fra DR, så vi kunne tage tråden op fra januar 2017. Men DR har vist travlt med så meget andet.

Der var et DF før Meld og Feld-sagen, og der er et DF efter. Sagen har haft enorme konsekvenser – for Dansk Folkeparti, for Morten Messerschmidt personligt og for vælgerne.

Da jeg blev indkaldt som vidne i retssagen i december, var det imod min vilje. Jeg havde fået nok af den sag, havde skiftet job og beskæftiger mig i dag med noget uhyre mere positivt og konstruktivt end folks grundløse beskyldninger og lysten til klapjagt i politik.

Men jeg erkender, at ikke meget gjorde mig gladere end frifindelsen af Morten Messerschmidt. Han og DF havde ikke bedraget nogen. Det vidste jeg jo godt. Jeg var der hele vejen, og jeg har ment det samme hele vejen.

Men det holdt godt nok hårdt og tog sin tid at få det på plads i retten.

Så lang tid, at det har fået demokratisk betydning. De færreste politikere og partier kan holde til syv år med røven på kogepladen.

Også dét burde det politiske Danmark se på og forholde sig til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Ole Ryborg

EU-korrespondent, DR
journalist (DJH 1991)

0:000:00