Antisvindelenheden Olaf får hård kritik af EU-revisorer

TAM VAGTHUND: EU’s antisvindelenhed Olaf er ineffektiv og får sjældent fulgt sager om misbrugte midler til dørs, konkluderer en ny EU-rapport. ”Alvorlig kritik,” mener ekspert.

Juhan Parts, Estlands fhv. statsminister og ansvarlig for EU's Revisionsrettens nye rapport om svindel, vil have reformeret Olaf. (Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix).<br>
Juhan Parts, Estlands fhv. statsminister og ansvarlig for EU's Revisionsrettens nye rapport om svindel, vil have reformeret Olaf. (Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

Milliarder af kroner er i løbet af de sidste par år forsvundet som følge af misbrug af EU-midler, men trods opsyn fra finansielle vagthunde kommer størstedelen af pengene aldrig retur, og meget af svindlen går ustraffet hen.

Det konkluderer EU’s Revisionsret i en ny undersøgelse, hvor særligt én aktør står for skud: Olaf, EU’s vigtigste antisvindelenhed, der i Danmark mest er kendt for at efterforske Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt i Meld/Feld-sagen.

Under halvdelen af Olafs sager fører til retsforfølgninger af de mistænkte, og ofte ender anklagerne med at falde til jorden på grund af manglende beviser og langsommelig efterforskning.

Rapporten viser også, at kun 15 procent af de summer, der svindles med, føres tilbage til EU-systemet efter afgørelser anbefalet af Olaf.

En reform af Olaf bliver lakmustesten for Kommissionens vilje til at bekæmpe svindel.

Juhan Parts, fhv. estisk statsminister og ansvarlig for ny rapport om svindel med EU-midler

Alt i alt er bekæmpelsen i EU så grel, at Revisionsretten anbefaler Kommissionen at ”genoverveje Olafs rolle og ansvarsopgaver med hensyn til at bekæmpe svig i forbindelse med EU-udgifter”.

”En sådan kritik bør tages meget alvorligt. Olaf er en af EU’s checks and balances, som skal sikre borgernes tillid til Unionen. Hvis de ikke har ressourcer og evner til at løfte opgaven, er det ikke godt,” siger Dorte Martinsen, EU-ekspert og professor i statskundskab på Københavns Universitet.

DF-sag ikke afsluttet
I den danske offentlighed blev Olaf for alvor kendt under Meld/Feld-sagen, hvor Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt er under anklage for at have misbrugt 2,9 millioner kroner fra EU-kassen – blandt andet til nationale politiske kampagner.

Sagen tog fart i efteråret 2015, men er endnu ikke afsluttet i Olaf. En mulig forklaring er den lange sagsbehandling hos antisvindelenheden, der gennemsnitligt er næsten to år om at efterforske sager.

Olaf er det eneste EU-organ med uafhængige efterforskningsbeføjelser på EU-niveau.

Vurderer antisvindelenheden, at DF’s omgang med EU-midler er decideret ulovlig, ryger sagen videre til det danske politi. Herefter skal det afgøres, om sagen er strafbar i henhold til national lovgivning.

Det er denne overgang fra Olaf til nationale myndigheder, der ofte får kæden til at knække i korruptionssager, lyder vurderingen fra EU’s revisionsret.

Enten på grund af manglende beviser eller utilstrækkeligt samarbejde med nationale myndigheder. Eller fordi den svindel, Olaf undersøger, i nogle tilfælde slet ikke er ulovlig i det pågældende medlemsland.

Nyt tilsyn på vej
Et af de tiltag, der skal øge kontrollen og tilliden med EU-midlerne, er en europæisk anklagemyndighed kendt under forkortelsen EPPO.

22 medlemslande deltager i samarbejdet – Danmark står udenfor grundet retsforbeholdet – der skal begynde i 2020.

EPPO får mulighed for at retsforfølge mistænkte i sager om svindel og korruption og ses af EU’s Revisionsret som ”et skridt i den rigtige retning”.

Men, konkluderer den nye rapport, der er stadig lang vej mod en mere gennemsigtig og effektiv antisvindelenhed i EU, og ruten går gennem et kig på Olaf.

”Antisvindel-aktiviteterne er stadig utilstrækkelige. En reform af Olaf bliver lakmustesten for Kommissionens vilje til at bekæmpe svindel,” udtaler Juhan Parts, tidligere estisk statsminister og ansvarlig for den nye rapport, i en pressemeddelelse.

Ifølge en Eurobarometer-undersøgelse mener hele syv ud af ti europæere, at svindel med EU-midler foregår ofte. Den fulde rapport fra EU-revisorerne kan læses her.

Læs også

Dokumentation

FAKTA - fem nedslag fra Revisionsrettens nye rapport om svindel:

  • Olafs undersøgelser fører til retsforfølgning af mistænkte for bedrageri i cirka 45 procent af sagerne.

  • Den afslørede svig med EU-udgifterne var på 390,7 millioner euro i 2017, svarende til 0,29 procent af de samlede betalinger fra EU-budgettet.

  • 56 procent af de Olaf-sager, der blev afvist af nationale myndigheder, skyldes mangelfuldt bevismateriale.

  • I 2017 tog det i gennemsnit Olaf to måneder at udvælge sager og cirka 22 måneder at undersøge dem.

  • Mellem 2012 og 2016 anbefalede Olaf inddrivelse af et beløb på i alt 1,9 milliarder euro fra 358 sager. Kun omkring 15 procent af disse midler er tilbagebetalt.

Kilde: Fighting fraud in EU spending: Action needed.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorte Sindbjerg Martinsen

Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
msc (London School of Economics 1997), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1999), ph.d. (Firenze 2004), dr.scient.pol. (2015)

0:000:00