Det sker i EU: Deal eller no deal

OVERBLIK: Kan der landes en aftale med briterne? Taber TV 2 en afgørende statsstøttesag ved EU-Domstolen? Stemmer Europa-Parlamentet ja til en hummeraftale med amerikanerne? Der er masser af grunde til at følge godt med i EU-politikken i denne uge.

En aftale om det fremtidige forhold mellem EU og briterne hviler på, om der kan findes en balance mellem briternes ønske om at være fri fra EU's regler, og EU-landenes faste beslutning om ikke at give fri adgang til det indre marked, hvis ikke briterne vil binde sig til at leve op til de samme standarder.
En aftale om det fremtidige forhold mellem EU og briterne hviler på, om der kan findes en balance mellem briternes ønske om at være fri fra EU's regler, og EU-landenes faste beslutning om ikke at give fri adgang til det indre marked, hvis ikke briterne vil binde sig til at leve op til de samme standarder.Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 23. november
Fordelingen er omkring 50-50 mellem optimister og pessimister forud for denne uges forhandlinger mellem EU og briterne, der kan sikre en fornuftig samhandel mellem de to parter også efter 1. januar 2021. De største problemer på forhandlingsbordet er stadig uløste, nemlig fisk, fair konkurrence og en ramme for, hvordan man løser tvister, hvis parterne rager uklar. Men 95 procent af aftalen er klar, melder EU-diplomater. Drøftelserne mellem parterne fortsætter på intensivt niveau i håbet om, at der kan findes en aftale i løbet af ugen.

Der er ministerdebut for Flemming Møller Mortensen (S), når de europæiske udviklingsministre skal diskutere gældslettelse for verdens fattige. De skal også have forhåndssnak om den strategi for ligestilling i EU’s udenrigspolitik, som EU-Kommissionen vil lægge frem tirsdag, og have en orientering om forhandlingerne om efterfølgeren til den såkaldte Cotonou-aftale, der er rammen om forholdet til 78 lande i Afrika, Vestindien og Stillehavet.

Samme dag starter en stor donorkonference for Afghanistan, som FN og den finske regering afholder sammen med afghanerne, der løber over to dage.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00