Det sker i EU: EU ruster sig til handelskrig med USA

OVERBLIK: EU-landene forbereder deres svar på de amerikanske trusler om at sætte straftold på stål og aluminium, tre hold EU-ministre kommer til Bruxelles, og så får den finansielle sektor en overhaling i denne uge.

Amerikanerne kan blive ramt af europæisk straftold på alt fra Levi's-cowboybukser til appelsinjuice, hvis præsident Donald Trump gør alvor af sine trusler om at starte en handelskrig over stål og aluminium.
Amerikanerne kan blive ramt af europæisk straftold på alt fra Levi's-cowboybukser til appelsinjuice, hvis præsident Donald Trump gør alvor af sine trusler om at starte en handelskrig over stål og aluminium.Foto: Laurent Gillieron/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 5. marts
Der er plastik på menuen, når EU’s miljøministre kommer til Bruxelles for blandt andet at diskutere en ny EU-strategi, der skal nedbringe mængden af plastaffald, som europæerne producerer. De skal også diskutere, hvordan det går med nye regler om bekæmpelse af invasive dyre- og plantearter, og forhandle om nye krav til personbiler og varevognes CO2-udslip.

Samme dag vil EU-siden præsentere sit svar på den trussel om en rask lille handelskrig, som USA’s præsident, Donald Trump, indvarslede i sidste uge. Hvis Trump gør alvor af sit løfte om at smække straftold på stål- og aluminiumimport, forventes EU-Kommissionen at foreslå at svare igen med ekstratold på omkring 100 amerikanske produkter som Harley Davidson-motorcykler, bourbon, majs og appelsinjuice.

Endnu en forhandlingsrunde i sagaen om skilsmissen mellem EU og briterne er også på tapetet. Den løber helt frem til onsdag. Mens embedsmændene fra de to sider skændes om detaljerne, mødes EU’s chefforhandler, Michel Barnier, mandag og tirsdag med de to ledende nordirske partier, Sinn Fein og Democratic Unionist Party, der spiller en nøglerolle i spillet om, hvordan EU's nye ydre grænse skal fungere efter Brexit.

Tirsdag 6. marts
Ministre fra de ni lande i Østersø-regionen mødes i Bruxelles for at diskutere miljøtilstanden i det fælles farvand og lave en handlingsplan for, hvordan man når i mål med de i alt 177 indsatsområder, der allerede er identificeret, og se på, om der skal gøres mere.

Samme dag er EU’s forsvarsministre også i byen for blandt andet at nikke ja til 17 projekter inden for EU’s nye forsvarssamarbejde, PESCO, og spise frokost med NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg.

I Luxembourg falder der dom i ankesagen om den omstridte danske FIH-bank, der i 2012 fik overdraget for 2,25 milliarder kroner dårlige lån til Finansiel Stabilitet. Sagen handler om, hvorvidt sagen er behandlet korrekt ifølge EU’s statsstøtteregler for banker i krise.

Onsdag 7. marts
Ved EU-Kommissionens ugentlige møde præsenteres en ny pakke med tiltag til tøjling af finansmarkederne som led i udviklingen af en såkaldt kapitalmarkedsunion. Samme dag vil kommissærerne også behandle landenes økonomiske karakterbøger i forbindelse med den årlige vinterprognose samt diskutere den mulige handelskrig med USA.

EU’s økonomikommissær, Pierre Moscovici, får besøg af lederne af en række internetgiganter som booking.com, Google, Spotify, Amazon og Netflix for at tale digital beskatning, inden Kommissionen efter planen præsenterer et nyt lovforslag senere på måneden.

Hos EU-Domstolen falder en dom om flypassagerers ret til kompensation for forsinkelser og missede flyforbindelser. Samme sted er der høring i en dansk sag om familiesammenføring for en dansk gift tyrkisk borger, der ønsker sit barn fra et tidligere ægteskab til Danmark. Og så afgøres en sag om franske Front Nationals tidligere leder, Jean-Marie Le Pen, der som EU-parlamentariker er blevet bedt om at betale 2,4 millioner kroner tilbage i forkert brugte EU-midler, hvilket han vil have Domstolen til at omstøde.

Torsdag 8. marts
På kvindernes internationale kampdag mødes EU’s ministre med ansvar for rets- og udlændingeområdet i Bruxelles – dog uden kønspolitik på dagsordenen. Til gengæld skal de tale om terrorbekæmpelse, udveksling af passageroplysninger, sikkerhedsforhold på Balkan og migration.

Samme dag får EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, besøg af Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, til en snak om den efterhånden langvarige strid mellem parterne om den demokratiske vej, den polske regering er slået ind på.

Fredag 9. marts
EU’s justitsministre er stadig i byen og vil blandt andet skulle diskutere en opdatering af reglerne for håndtering af ting som skilsmisse og forældremyndighed på tværs af grænserne. De vil også tale om udlevering af e-beviser og forsøge at nå til enighed om nye regler for bekæmpelse af svindel med kreditkort og andre former for betalingsmidler, der ikke er kontanter. På grund af retsforbeholdet står Danmark uden for det meste, men kan dog deltage i den drøftelse over frokost om radikalisering i europæiske fængsler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00