Det sker i EU: Glyphosat, migration og Løkke i Bruxelles

OVERBLIK: EU-lande stemmer om skæbnen for verdens mest brugte ukrudtsmiddel, glyphosat, Kommissionen præsenterer en ny investeringsmodel, der skal få migranter til at blive i deres hjemland, mens statsministeren kommer et smut til Bruxelles.

Sidst de sås, inkluderede besøget en tur til Grønland. Denne uge mødes statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, under lidt mere formelle former, når han sammen med Venstres forretningsudvalg kommer til Bruxelles.
Sidst de sås, inkluderede besøget en tur til Grønland. Denne uge mødes statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, under lidt mere formelle former, når han sammen med Venstres forretningsudvalg kommer til Bruxelles.Foto: Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 6. juni

EU-lande stemmer om ukrudtsdræber
Eksperter fra de 28 EU-lande vil mandag beslutte, om de vil forlænge godkendelsen af verdens mest brugte ukrudtsmiddel, glyphosat, med halvandet år, mens man afventer en sikkerhedsvurdering af stoffet fra EU’s kemikalieagentur, ECHA. Det er ved at være absolut sidste udkald, eftersom den eksisterende godkendelse udløber 1. juli. Men flere lande har haft store kvaler med at give deres støtte til en forlængelse, fordi glyphosat er kommet under mistanke for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Og den tyske regering har allerede meldt ud, at den vil stemme blankt.

 

Energiministre taler gas
Lars Christian Lilleholt (V) mødes med sine energiministerkolleger i Luxembourg for blandt andet at tale om forslag om forsyningssikkerhed og aftaler mellem lande på gasmarkedet, som Kommissionen fremlagde tidligere på året. De vil også diskutere elmarkedsdesign og internationale forhold, når det kommer til energi.

 

Tirsdag 7. juni

Kommissionen fremlægger sin nye migrationsfond
EU vil øge private investeringer i de lande, hvorfra store mængder migranter søger mod Europa, i et forsøg på at give dem flere grunde til at blive hjemme. Den nye plan, der særligt har et øje på Afrika, vil også love flere penge til lande, der tager deres egne borgere tilbage, hvis de ikke har lovligt ophold i EU. Samtidig vil EU-Kommissionen fremlægge forslag om lovlig indvandring til Unionen og om bedre integration af tredjelandsborgere.

 

Transportministre i Luxembourg
EU’s transportministre tager en diskussion af de forkætrede NOx-udslip fra dieselbiler, når de mødes i Luxembourg tirsdag, hvor de også vil give Kommissionen lov til at starte forhandlinger om luftfartsaftaler med tredjelande på Unionens vegne. De vil også forsøge at blive enige om et nyt direktiv om kvalifikationskrav til sejlads på Unionens indre vandveje, ligesom de vil diskutere nye regler for civil luftfart og oprettelsen af et europæisk luftfartssikkerhedsagentur. Transportminister Hans Christian Schmidt (V) deltager.

 

Onsdag 8. juni 

Parlamentet starter undersøgelse af Panama-papirer
EU’s folkevalgte vil onsdag stemme om et såkaldt undersøgelsesudvalg, der skal se nærmere på afsløringer i sagen om de såkaldte Panama-papirer, som blev lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca. Parlamentarikerne vil gerne høre fra Mossack Fonseca selv og fra Panamas myndigheder for at komme til bunds i deres forretningsmetoder og afdække, om der er overtrådt EU-love om hvidvaskning af penge eller skatteunddragelse.

 

Udsigt til enighed om kontroversielle udslipslofter
Nye regler, der regulerer udledningen af en række farlige stoffer, ser ud til at falde på plads, når forhandlere fra EU-Parlamentet og Ministerrådet onsdag vil forsøge at lande en aftale om det såkaldte NEC-direktiv. Direktivet er en særlig torn i øjet for både dansk landbrug og den danske regering, fordi det vil tvinge Danmark til at reducere udslip af ammoniak med 24 procent i 2020.

 

Torsdag 9. juni

Justitsministre taler terror
Søren Pind (V) springer over, men de øvrige EU-justitsministre indfinder sig i Luxembourg for at diskutere oprettelsen af en europæisk anklagemyndighed, udveksling af straffeattester for tredjelandsborger, terrorbekæmpelse med fokus på informationsstrømme over grænser og brug af databaser. Ministrene vil også blive enige om et nyt våbendirektiv, der har fået den samlede europæiske jægerstand op af stolene.

 

Fredag 10. juni

Løkke og V-top møder Tusk
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager en række Venstre-spidser med til Bruxelles, hvor de skal mødes med formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk. Det er Forretningsudvalget, der under deres besøg i EU-hovedstaden har fået tildelt 45 minutter med EU-formanden. Ifølge Statsministeriet handler visitten om "høflighed, og ikke politik".

 

Flygtninge, sikkerhed og asyl på ministres bord
EU’s ministre med ansvar for asyl og migration samles for at tage bestik af migrationskrisen, herunder hvordan det går med flygtningeaftalen med Tyrkiet og tilstrømningen til Italien fra Libyen. De vil også få præsenteret den revision af Dublin-forordningen, der regulerer asylansvaret i Unionen, som EU-Kommissionen fremlagde i sidste måned. Dertil kommer en diskussion om planerne om at give visumfrihed til borgere i Ukraine, Georgien, Tyrkiet og Kosovo.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00