Debat

Dansk Industri: Ny Brexit-aftale kan skabe tillid og gøre en forskel for dansk erhvervsliv

Samhandlen med Storbritannien har været meget uforudsigelig, og det har gjort det svært for danske virksomheder at træffe langsigtede beslutninger. Men den nye aftale om Nordirland kan afværge en skadelig handelskonflikt mellem EU og briterne. Nu handler det om at få aftalen godkendt og sikre et tillidsfuldt samarbejde, skriver Rikke Wetendorff Nørgaard.

Storbritannien er nu kun Danmarks femte største eksportmarked. Det kan blive bedre, hvis premierminister Rishi Sunaks (billedet) nye aftale med EU skaber mere stabilitet, skriver Rikke Wetendorff Nørgaard.
Storbritannien er nu kun Danmarks femte største eksportmarked. Det kan blive bedre, hvis premierminister Rishi Sunaks (billedet) nye aftale med EU skaber mere stabilitet, skriver Rikke Wetendorff Nørgaard.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Wetendorff Nørgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der har været nok af usikkerheder om samhandlen med Storbritannien, siden briterne stemte for at forlade EU. Først skulle der forhandles en udtrædelsesaftale, dernæst en handelsaftale, og nu har der været årelange forhandlinger om, hvordan Nordirland-protokollen skal udmøntes.

Hele vejen igennem har der været risiko for en handelskrig mellem EU og Storbritannien. Det har gjort rammerne for samhandlen med Storbritannien meget uforudsigelige. Dermed har det været vanskeligt for danske virksomheder at træffe langsigtede beslutninger om handel og investeringer i Storbritannien, som i mange år har været et af vores største markeder.

Nu burde der være ro om samhandlen. Aftalen om Nordirland-protokollen skal først godkendes af det britiske parlament, men lykkes det, er der mulighed for at opbygge et tættere samarbejde med Storbritannien.

Læs også

Behov for at styrke samarbejdet

Selve aftalen har mindre betydning for dansk erhvervsliv, da det kun er et mindre antal danske virksomheder, der fragter varer til Nordirland og Irland via Det Irske Hav. Det er den stabilitet og tillid mellem EU og Storbritannien, som aftalen kan skabe, der gør en forskel for dansk erhvervsliv.

Hvis man tror, at alle udfordringerne med brexit er løst med Nordirland-protokollen, kan man godt tro om igen. Der er stadig væsentlige handelsbarrierer, der skal håndteres, hvis vi skal opretholde samhandlen.

Da Storbritannien per 1. januar 2021 forlod EU’s indre marked og toldunion, kom der nye og indviklede toldprocedurer, produktkrav og visumregler for udsendte medarbejdere, som før var harmoniseret i EU.

EU og Storbritannien kan virkelig gøre en forskel, hvis de opbygger et mere tillidsfuldt samarbejde

Rikke Wetendorff Nørgaard
Europapolitisk chef, DI

Det har ført til nye tekniske handelsbarrierer, som har fået flere danske virksomheder til helt eller delvist at fravælge det britiske marked. Derfor er Storbritannien nu nede som vores femte største eksportmarked og sjette største importmarked.

I DI håber vi derfor, at aftalen om Nordirland-protokollen skaber momentum for et tættere og mere tillidsfuldt samarbejde. Vilkårene for samhandlen kan ikke blive ligeså gode som i tiden med Storbritannien i EU’s indre marked, men det er muligt at gøre op med flere af de tekniske handelsbarrierer.

Det kræver politisk vilje. Er der det, vil det gavne virksomhederne og den økonomiske udvikling på både kort og langt sigt.

Kontrol af produktsikkerhed er ikke nok

Aftalen og Nordirland-protokollen skaber ikke kun muligheder, men også visse risici for danske virksomheder og forbrugere. Det skyldes, at den ydre grænse for EU’s indre marked nu er i Det Irske Hav.

Det er derfor en fælles opgave for EU og Storbritannien at kontrollere varer, som kan være rettet mod Irland og dermed EU’s indre marked. Det risikerer at skabe smuthuller, som gør fragten af ulovlige varer til EU endnu større.

I DI er vi derfor tilfredse med, at Sikkerhedsstyrelsen har opgraderet markedsovervågningen og startet en kampagne, der vejleder forbrugerne i, hvordan man undgår at købe ulovlige produkter på webshops i udlandet.

Det kan naturligvis ikke gøre det alene. EU og Storbritannien kan virkelig gøre en forskel, hvis de opbygger et mere tillidsfuldt samarbejde – ikke kun om kontrol af produktsikkerhed, men om samhandel generelt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rikke Wetendorff Nørgaard

Europapolitisk chef, DI
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00