Et intelligent elsystem i Europa med 100 % vedvarende energi

DEBAT: En ny rapport viser, at EU kan opnå store resultater med vedvarende energi, hvis der bruges smart grid. Danmark bør være foregangsland for den udvikling. Det mener Greenpeace.

Danmark er det land i verden, der har mest vind i elsystemet. Og i takt med udbygningen med mere vedvarende energi, er vi derfor nødt til at være først på banen med at omstille til et intelligent elsystem.

Tarjei Haaland
Klima- og energimedarbejder i Greenpeace
Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder i Greenpeace

SF offentliggjorde i sidste uge planen "Ny vækst -nye job", som skal skabe 75.000 nye arbejdspladser - heraf 50.000 ved en ambitiøs satsning på omlægning af energisystemet svarende til den fælles energivision, som de fire oppositionspartier fremlagde i foråret 2010.

Et vigtigt delelement i planen er en omstilling til et intelligent elsystem i takt med indpasningen af stigende mængde vind og anden vedvarende energi - med målene om 50 procent vind i 2020 og 100 procent vedvarende energi i el- og varmeproduktionen i 2035.

Fremtid i intelligent elsystem i EU
Meget aktuelt var det derfor, at Greenpeace dagen før offentliggjorde en rapport - "The Battle of the grids" - der netop beskriver et sådant intelligent elsystem for hele Europa.

Rapporten er et vigtigt indspark i debatten i EU om, hvorvidt man skal fortsætte den politiske og økonomiske støtte til kul- og atomkraftindustrien, eller om man skal satse målrettet på en omstilling til et energisystem udelukkende baseret på vedvarende energi.

Via et avanceret modelværktøj, udarbejdet af konsulentfirmaet Energynautics, demonstrerer rapporten, hvordan man med en kombination af smart grids, fleksibelt elforbrug, elbiler, varmepumper og et udvidet netværk af effektive eltransmissions-forbindelser, kan udbygge et intelligent elsystem, der kan indpasse og balancere en stigende mængde el fra flukturerende, vedvarende energikilder i Europa.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00