EU-debatten farlig for den britiske regering

ENGLAND: Den britiske premierminister David Cameron efterlyser flere EU-forbehold, mens den liberale leder Nick Clegg advarer mod at vende EU ryggen. EU-uenigheden er blevet et alvorligt problem for regeringen, mener britisk kommentator.
Foto: Flickr.com/Crown
Kristoffer Hecquet

EU er pludselig blevet et stort emne i Storbritannien. Krisen i Eurozonen og det tyske forslag om, at genforhandle Lissabon-traktaten for, at indføre styrkede finansielle mekanismer har skabt stor politisk debat.

Den britiske EU-skepsis møder dog også dens modsætning i premierminister David Camerons regering, hvilket har givet den unge britiske regering store interne problemer. Der fortæller Ian Dunt, der er chefredaktør på den politiske avis Politics.co.uk, som Altinget | EU har talt med.

Liberal kritik af konservativ euroskepsis
For nyligt har premierminister David Cameron forsøgt, at benytte den store opmærksomhed om EU til at foreslå flere EU-forbehold, for at pleje sit EU-skeptiske bagland.

Camerons regeringspartner fører en helt anden politik. Liberaldemokraternes formand Nick Clegg ser slet ikke genforhandling af traktaten som en mulighed. Han frygter, at dette vil udløse en "Pandoras æske" af nye krav om forbehold og rabatordninger fra alle dele af EU.

EU-spørgsmålet har tidligere ruineret de Konservative og truer nu med at gøre det igen - og EU er et af de mest følsomme emner for medlemmer af den konservative parlamentariske gruppe.

Ian Dunt
Redaktør på Politics.co.uk

"Det er kun ved at have en stærk stemme i et forenet Europa, at vi kan styrke den åbne økonomi, der vil kunne skabe vækst. At holde sig i periferien ville være økonomisk selvmord," skriver Nick Clegg i et indlæg i The Guardian.

I indlægget lægger han sig tæt op af en leder i The Economist, der er stærkt kritisk over for Camerons Euroskepsis, som magasinet kalder for umoden.

EU kan ruinere de konservative
Ifølge Ian Dunt kan denne EU-splittelse i regeringen vise sig at være meget ødelæggende.

"EU-spørgsmålet har tidligere ruineret de Konservative og truer nu med at gøre det igen - og EU er et af de mest følsomme emner for de konservative. Det styrker i øjeblikket de spændinger, der er imellem de Konservative og Liberaldemokraterne, som vi kender fra tidligere," siger han.

Han forklarer, at selvom der også er stor intern uenighed om forholdet til EU internt i oppositionspartiet Labour, er det noget mere alvorligt for regeringen, da holdningerne i forhold til EU er langt mere intense hos de Konservative.

Enig ledelse
Trods de åbenlyse spændinger imellem de to partier, så fremhæver Ian Dunt, at Cameron og Clegg har formået at køre en stærk fælles kurs i regeringen hidtil.

"Selvom der er store forskelle på deres holdning til EU generelt, er de meget enige på kort sigt: At Storbritannien ikke skaber unødig belastning til forhandlingerne under Euro-krisen, og at en løsning på Euro-krisen er vigtig for den britiske eksport," siger Ian Dunt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00