EU-folketingspolitikere går hård valgkamp i møde

VALG: Europaudvalgets formand og tre EU-ordførere risikerer taburetten ved næste valg. Det viser den seneste gennemgang af den geografiske mandatfordeling foretaget af Altinget.dk.
Folketingets EU-politikere har en hård valgkamp foran sig. Tre EU-ordførere og formanden for europaudvalget skal alle kæmpe hårdt for deres taburetter.
Folketingets EU-politikere har en hård valgkamp foran sig. Tre EU-ordførere og formanden for europaudvalget skal alle kæmpe hårdt for deres taburetter.Foto: www.ft.dk
Morten Øyen
Det bliver en hård valgkamp, Folketingets EU-politikere går i møde. Ifølge Altinget.dks seneste gennemsnit af troværdige meningsmålinger fra valgforsker Søren Risbjerg Thomsen står ikke mindre end tre EU-ordførere og europaudvalgets formand til at ryge ud.

Hertil skal en ny radikal EU-ordfører findes, da den tidligere minister, parlamentariker og mangeårige folketingsmedlem Lone Dybkjær, ikke genopstiller.

EU-politikere på vej ud
En af EU-ordførerne, der står til at ryge ud ved næste valg, er Venstres Flemming Møller. Han kom ind på Anders Fogh Rasmussens mandat, da han blev udnævnt til generalsekretær i NATO. Flemming Møller er opstillet i Lolland-kresen, som indgår i Sjællands Storkreds, og her er Venstre gået et mandat tilbage siden sidste valg, hvilket sandsynligvis gør, at Flemming Møller får vanskeligt ved at blive valgt.

Endnu værre ser det ud for Konservatives EU-ordfører, Helle Sjelle, der lider noget under partiets nedgang i meningsmålingerne. Hun er opstillet i Københavns Storkreds, og her viser målingerne, at Konservative kun kan hente et mandat - et mandat, der højest sandsynligt går til den populære minister Per Stig Møller. Skulle Konservative gå frem i København, skal hun kæmpe med Rasmus Jarlov om taburetten.

Også Socialdemokraternes formand for Europaudvalget, Anne-Marie Meldgaard, går en hård valgkamp i møde. Hun er opstillet i Århus Storkreds og her går Socialdemokraterne tilbage og får kun seks mandater mod syv ved det seneste valg. Det kan gå ud over den erfarne Anne-Marie Meldgaard. Kredsen er dog uforudsigelig, da flere uprøvede kandiater er opstillet og nu afdøde Svend Auken ikke længere er i kredsen til at trække mange stemmer.

Dansk Folkepartis EU-ordfører Pia Adelsteen får også kamp om sit mandat i Nordsjællands Storkreds. Partiet får stadig to mandater, ligesom sidst, men hvor det første mandat sandsynligvis går til Marlene Harpsøe, vil Pia Adelsteen sandsynligvis blive udfordret af Finn Rudaizky. Han er medlem af Borgerrepræsentationen i København, forholdsvis aktiv i medierne, og har tidligere været folketingskandidat for Socialdemokraterne.

EP-kandidat på spring
Hos Radikale Venstre er det dog sikkert, at man skal have sig en ny EU-ordfører efter valget. Den erfarne Lone Dybkjær genopstiller ikke. Hendes mandat forventes at blive overtaget af medlem af Borgerrepræsentationen Manu Sareen, der viste sig særdeles populær blandt de radikale vælgere ved kommunalvalget sidste år.

Et godt bud til EU-ordførerposten er dog den tidligere radikale spidskandidat ved EU-Parlamentsvalget sidste sommer, Sofie Carsten Nielsen. Hun skal konkurrere med den nuværende suppleant for Morten Helveg Petersen, Anne-Marie Geisler Andersen. Og her er den tidligere EU-spidskandidat svag favorit, ikke mindst fordi hun blandt andet har fået den store og ofte sikre Gentofte-kreds.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller

Fhv. MF (V)
cand.med.vet. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1980)

Helle Sjelle

Public affairs-konsulent, Hjerteforeningen, rådmand (M) og næstformand, By- og erhvervsstrategisk udvalg, Frederiksberg Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Anne-Marie Meldgaard

Fhv. MF (S), fhv. formand, Europa-Nævnet
told-og skattefoged

0:000:00