EU-parlamentarikere vil sløjfe sommertid

UTIDIGT: Det skal være slut med at stille på urene hver halve år, lyder det fra EU-Parlamentet, der sætter sommertiden til afstemning i næste uge. Det skal EU ikke blande sig i, mener DF.

BRUXELLES: I næste uge stemmer EU’s folkevalgte om at afskaffe sommertid.

EU-parlamentarikernes såkaldte betænkning er ikke bindende. Men det er et forsøg på at sætte tommelskruerne på EU-Kommissionen for at få den til at stille et konkret lovforslag om at sløjfe praktikken med at stille urene frem og tilbage hver halve år, som er reguleret i et EU-direktiv.

Afstemningen kommer efter årevis med politiske diskussioner om sommertidens fordele og ulemper. Borgergrupper har udøvet pres på EU-parlamentarikerne, der har været høringer, og der er blevet stillet spørgsmål til EU-Kommissionen.

Det har føget med argumenter blandt modstanderne. Malkekøerne bliver forvirrede og giver mindre mælk. Flere dyr køres over, når de i de tidlige morgentimer vil krydse vejstrækninger, der var ubefærdede dagen før. Antallet af færdselsulykker stiger. Skolebørn klarer sig dårligere til prøver ugerne efter skiftet og meget mere.

I Finland er spørgsmålet så stor en folkesag, at regeringen tager det op i EU’s Ministerråd. Det samme vil litauerne. Der er aktive nationale kampagner i en række andre lande som Sverige, Tyskland, Frankrig, Slovakiet, Tjekkiet, Holland og Belgien.

Dansk tøven
Ifølge oplysninger fra EU-Parlamentet forventes der at være flertal blandt de 751 parlamentarikere for forslaget. Hos danske parlamentarikere er der dog ikke den store appetit at spore på at ændre ved den gældende praksis.

”Det er der ikke nogen grund til at stille spørgsmålstegn ved. Det har vi diskuteret før. Og der er selvfølgelig nogle smågener, men der er også nogle fordele ved det, så det er ikke en sag, jeg har tænkt mig at støtte,” siger Socialdemokraternes Christel Schaldemose.

DF’s Morten Messerschmidt melder på vegne af de tre Dansk Folkeparti-medlemmer af Parlamentet, at de stemmer imod forslaget.

”Hvis der skal ske en ændring af reglerne for sommertid, skal det koordineres i en bredere kreds, herunder med USA og Canada. Det er ikke noget, som EU skal tage sig af,” siger Messerschmidt.

Forrige artikel EU vil sikre europæerne renere postevand EU vil sikre europæerne renere postevand Næste artikel Presset på Danmark stiger: Tysk godkendelse af gasledning er vigtig milepæl Presset på Danmark stiger: Tysk godkendelse af gasledning er vigtig milepæl
Ugens EU-podcast: Bliver det britiske parlament nødt til at udskyde Brexit?

Ugens EU-podcast: Bliver det britiske parlament nødt til at udskyde Brexit?

PARLAMENTET#50: Theresa Mays Brexit-aftale faldt med et brag i Westminster, men dagen efter overlevede hun en mistillidsafstemning. Nu skal premierministeren prøve at samle et dybt splittet parlament, der måske slet ikke kan enes om noget før exit-datoen 29. marts. Vi går i dybden og ser på EU’s reaktioner i denne uges europæiske podcast.