EU stiller betingelser for forlængelse af Kyoto-aftale

KLIMATOPMØDE: EU forpligter sig gerne til endnu en periode med Kyoto-protokollen til COP16 i Mexico, men kræver samtidig en række reformer og garantier.
Foto: Hasse Ferrold
EU vil til klimatopmødet i Cancun forhandle om at tage endnu en periode med forpligtelser i henhold til Kyoto-aftalen. EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, siger, at forlængelsen ikke sker, medmindre der kommer reformer af systemet, og de resterende lande tager medansvar.

Det lod kommissæren forstå ved en pressebriefing i Europahuset i fredags, hvor det overordnede budskab var, at det ikke forventes, at der kommer en juridisk bindende aftale i Cancun. Selvom EU ønsker det, er de store aktører Kina og USA ikke med.

"Det med at få fremskridt på de miljømæssige problemer i det nuværende Kyoto-system vil være afgørende. Det er ikke af hensyn til EU. Hvis vi bare fortsætter med at sige, 11 milliarder tons varm luft kan blive ført ind i det næste system, så vil det have den dobbelte værdi af det, EU skal reducere med frem til 2020. Det er noget, resten af verden må kunne se. Det er jo ikke bæredygtigt i nogen mening," siger Connie Hedegaard.

Andre lande skal tage medansvar
Klimakommissæren ser gerne, at EU forpligter sig, men hun kræver samtidig, at andre lande følger op og medgiver deres ansvar.

"Hvis vi helt betingelsesløst blot tager en ny periode, kan de andre bare læne sig tilbage i sædet," advarer hun og peger på, at problemet for EU ved internationale forhandlinger tidligere har været at opstille klare betingelser på forhånd.

Det er dét, som altid er EU's problem. EU lægger sine forhandlingspositioner fuldstændigt klart frem, og enhver, vi skal forhandle med, kan se præcis, hvor vores røde linje går, og det her synes jeg, vi skal prøve at blive bedre til, så vi har noget fleksibilitet i forhandlingerne.

Connie Hedegaard
EU's klimakommissær

"Det er dét, som altid er EU's problem. EU lægger sine forhandlingspositioner fuldstændigt klart frem, og enhver, vi skal forhandle med, kan se præcis, hvor vores røde linje går, og det her synes jeg, vi skal prøve at blive bedre til, så vi har noget fleksibilitet i forhandlingerne," siger Connie Hedegaard.

En afbalanceret pakke
Hun forventer samtidig, at der kommer en afbalanceret pakke ud af forhandlingerne på områder som at forhindre skovfældning (REDD+), klimatilpasning, sikre finansiering og teknologioverførsel til u-landene.

"Man ved, hvor kompromiserne ligger. Det, der er afgørende, er, om viljen er med i bagagen til Cancun," siger Connie Hedegaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, OECD’s Round Table for Sustainable Development, fhv. minister & MF (K), EU-kommissær
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

0:000:00