EU vil have neutrale organisationer til at dele borgere og virksomheders data

TILLID: Med nye regler for datadeling vil EU-Kommissionen skabe grobund for et nyt, sikkert og tillidsværdigt datamarked i EU. Reglerne skal både give borgere kontrol over egne data og give muligheder for, at virksomheder kan benytte data i højere grad end i dag.

Onsdag offentliggjorde EU-Kommissionen sit forslag til nye regler for deling af digitale data for borgere og virksomheder i EU.

De nye EU-regler for datadeling skal i det lange løb gøre kontinentet konkurrencedygtigt overfor USA og Kina, når det kommer til at udvikle nye, succesfulde teknologier og digitale succesvirksomheder.

Det skal ske ved at gøre det muligt at dele data på tværs af lande og virksomheder på en måde, der respekterer de rettigheder og regler, der er grundlæggende i Europa, forklarer Margrethe Vestager i sin egenskab af ledende næstformand for EU-Kommissionen med ansvar for at bringe EU ind i en digital tidsalder.

Reglerne skal skabe et fundament for deling af data, men der er fra Kommissionens side også lagt vægt på, at forslaget ikke skal forpligte nogen til at dele data, ligesom det ikke udhuler beskyttelsen af private og personlige data.

"Vi skal give virksomheder og borgere værktøjer til at forblive i kontrol med data. Og vi skal bygge tillid til, at data bliver behandlet i overensstemmelse med europæiske værdier og grundlæggende rettigheder," siger hun i en pressemeddelelse om forslaget.

EU-Kommissionens nye dataudspil er dermed en del af en storpolitisk strategi, som blev sat i søen kort efter den nuværende Kommissions tiltræden, og onsdagens forslag er det første konkrete udspil, der kommer ud af den strategi.

Erhvervsliv begejstret for forslag
Kommissionens konkrete forslag vækker begejstring hos Dansk Industri:

"Vi er fortsat meget begejstrede for den her kickstart af den europæiske dataøkonomi som Kommissionen kommer med," siger Morten Kristiansen, chefkonsulent i DI Digital.

Kommissionen tager dog nogle forbehold - for eksempel overfor hvor data på europæiske borgere kan befinde sig, og hvilke forretningsmodeller data-virksomheder kan benytte sig af. Og det skurrer i DI's øjne:

"Det er klart, at når vi kommer ned i detaljen, er der nogle ting, der er restriktive og dogmatiske, i forhold til hvordan man skal opføre sig på det her marked. Men grundlæggende er det meget fornuftigt, det Kommissionen lægger op til," siger Morten Kristiansen.

Data skal deles af neutrale mellemmænd
Den øgede datadeling, som EU-Kommissionen ønsker sig, skal blandt andet hvile på de nye organisationer, kaldet data spaces.

EU-Kommissionens regler skal være et fundament, som troværdige, neutrale og transparente dataleverandører kan stå på og agere "mellemmænd" i dataleverancer fra dataindehavere til databrugere, forklarede Margrethe Vestager til pressemødet om forslaget:

"Reglerne skal skabe en infrastruktur for data, men bevare kontrollen over data for både virksomheder og borgere," sagde hun.

I det udleverede materiale fremhæver Kommissionen, at det tog tre måneder at skabe en infrastruktur, der tillod medicinalvirksomheder og sundhedsvæsener at dele data om behandling af covid-19 med hinanden. Kommissionen mener, at med et data space for sundhedsdata var det gået meget hurtigere.

Konkret foreslår Kommissionen blandt andet at lave en offentlig liste over såkaldte dataaltruistiske organisationer, som indsamler og fordeler data til det fælles bedste efter de vilkår, EU-Kommissionen ønsker sig.

Sigtet er ifølge EU-Kommissionen at give maksimal tillid og troværdighed, men uden at skabe nye administrative byrder for dataleverandører og -brugere.

Ni strategiske områder
Kommissionen ser ni såkaldte data spaces for sig. Det drejer sig om sundhed, fremstillingsindustri, landbrug, finans, mobilitet, klima, energi, offentlig administration og færdigheder.

Kommissionen anslår, at de fremlagte initiativer kan øge den årlige økonomiske værdi af datadeling med syv til 11 milliarder euro om året i 2028.

Ifølge Kommissionen kommer der mere konkrete forslag til, hvordan de ni data spaces skal udformes i 2021. Derudover kommer der en datalov, som vil give borgere og regeringer bedre adgang til data fra industri og virksomheder.

Forrige artikel Veteran: EU sætter sin strategiske autonomi over styr Veteran: EU sætter sin strategiske autonomi over styr Næste artikel Ny europæisk strategi skal sikre nødvendig og billig medicin til alle Ny europæisk strategi skal sikre nødvendig og billig medicin til alle