Bred opbakning til EU-Kommissionens digitale strategi

DATA: EU skal beholde sin førerposition, lød det fra kommissionsformand von der Leyen. Derfor lancerer Kommissionen nu en række strategier, der skal sætte turbo på den digitale vækst, uden at sætte borgenes rettigheder over styr.

Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Chris LehmannSimon Holst Jensen

Lovgivningen kommer til at sætte rammer for teknologien mange år ud i fremtiden, så det giver god mening at bruge et par år på at blive klogere.

Christel Schaldemose
Medlem af Europa-Parlamentet, Socialdemokratiet

Det kan kun gå for langsomt, at vi får nogle områder, hvor vi kan komme til data og i højere grad får brugt de data, vi har samlet.

Lars Frelle-Petersen
Direktør, Dansk Industri

Det blev ikke nævnt med et ord, men det handlede om USA og Kina, da EU-Kommissionen onsdag fremlagde sin digitale strategi. Det er en pakke med en AI-hvidbog med ideer og forslag til nye vækstområder og reguleringsværktøjer samt en datastrategi.

Sidstnævnte skal gøre det muligt at lave et indre marked for data, som kan understøtte virksomheders muligheder for at skalere op ekstremt hurtigt, på samme måde som det sker i USA og Kina.

"Vi vil have, at den digitale omstilling skal sætte gang i vores økonomi, og vi vil skabe de europæiske løsninger i den digitale tidsalder," sagde Ursula von der Leyen, formand for EU-Komissionen.

Dokumentation

Hovedpointer fra udspillene:

 • Der er lavet en hvidbog på området for kunstig intelligens.
  Den indeholder forslag til lovgivning, der skal give befolkningen og virksomhederne tillid til teknologien. Senere på året og i løbet af næste år kommer der mere konkrete forslag på flere områder relateret til kunstig intelligens. Det er blandt andet digital kapacitetsopbygning, udrulning af 5G- og 6G-forbindelser, en cybersikkerhedsstrategi og en plan for digital uddannelse.

 • EU vil være global leder inden for dataøkonomi.
  Det betyder, at der frem mod næste år løbende vil komme tiltag og forslag inden for datastyring. Konkurrencereglerne skal gennemgås og evalueres over de kommende fire år, for at se om de er klar til ”den digitale tidsalder”.

 • Europæiske data spaces er på vej.
  EU-Kommissionen vil i fjerde kvartal præsentere en lovgivningsramme, der skal lede hen imod, at anonym data kan flyde frit over hele kontinentet, så alle kan benytte den data, der er samlet på europæisk jord.

 • Flere pointer i de to udspil.
  I ”Shaping Europe’s digital future” og ”A European strategy for data” kan man se mange flere af Kommissionens planer på området. Udspillene kan findes i bunden af artiklen.

- Fakta fra Europa-Kommissionen


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00