EU’s Donald genvalgt trods polsk modstand

GENVALG: Polske Donald Tusk får en tur mere på posten som formand for EU-chefernes klub trods modstand fra hans eget land.

BRUXELLES: Kun Polen stemte imod, da EU’s stats- og regeringschefer torsdag gav Donald Tusk to et halvt år mere i for bordenden i Det Europæiske Råd.

Dermed er en bitter kamp fra hans eget lands regering for at stoppe udnævnelsen endt med et ydmygende nederlag for den polske premierminister, Beata Szydlo.

Det er første gang nogensinde, at en toppost i EU-regi besættes med en kandidat, der ikke støttes af sit eget land.

Det sikre valg
Modstanden skyldes, at det regerende PiS-parti ser den 59-årige tidligere statsminister som deres politiske ærkefjende.

Men det var ikke grund nok for de øvrige 27 EU-ledere til at kassere Tusk på et tidspunkt, hvor mange af dem føler, at Unionen har brug for et par sikre hænder på roret.

”Vi vil ikke være gidsler i Polens nationale politik,” lød det fra den litauiske præsident, Dalia Grybauskaité, på vej ind til mødet.

Vil gøre det bedste for EU
”Det, vi har brug for nu, er kontinuitet. Det er ikke et sporskifte eller udskiftning i persongalleriet,” sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

I et tweet takker Donald Tusk for tilliden fra de øvrige EU-lande.

”Jeg vil gøre mit bedste for at gøre EU bedre,” skriver han på Twitter.

Forrige artikel Løkke om EU’s fremtid: Vi skal stå vagt om vores særpræg Løkke om EU’s fremtid: Vi skal stå vagt om vores særpræg Næste artikel Vrede polakker blokerer EU-topmøde Vrede polakker blokerer EU-topmøde