EU’s revisorer advarer: Dårlig kontrol med brugen af pandemipenge

724 milliarder euro skal hjælpe EU’s medlemsstater med at genopbygge deres økonomier efter coronapandemien – men den europæiske kontrol med, hvordan disse penge bruges, mangler, advarer EU’s revisorer i en ny rapport. "Beskyttelsen af EU's finansielle interesser er utilstrækkelig,” siger Tony Murphy, formand for EU's Revisionsret.

EU's genopretnings- og resiliensfacilitet skal fremskynde medlemsstaternes økonomiske genopretning fra konsekvenserne af coronapandemien.
EU's genopretnings- og resiliensfacilitet skal fremskynde medlemsstaternes økonomiske genopretning fra konsekvenserne af coronapandemien.Foto: Remo Casilli/Reuters/Ritzau Scanpix
Charlotta Asplund Catot

Da covid-19 ramte Europa, var EU hurtig til at yde støtte for at hjælpe medlemsstaterne med at komme på fode igen økonomisk og bedre modstå konsekvenserne af pandemien. Under den såkaldte genopretnings- og resiliensfacilitet er 724 milliarder euro øremærket til reformer og investeringsprojekter i medlemsstaterne indtil udgangen af 2026.

”Med sådan et beløb på spil er det yderst vigtigt, at de europæiske skatteyderes penge beskyttes ordentligt. Der er et åbenlyst behov for effektiv kontrol med, hvordan pengene fra genopretningsfonden bruges,” sagde Tony Murphy, formand for EU's Revisionsret, på en pressebriefing onsdag 8. marts.

I en ny rapport kritiserer revisorerne dog, hvordan EU-Kommissionens kontrolsystem for, hvordan pengene bruges, er udformet.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00