Fagudvalg skal ind i EU-sager

EU: Blandt politikerne er der nu enighed om at gøre det obligatorisk for Folketingets fagudvalg at behandle EU-sager. EU-politik er ikke kun udenrigspolitik, men i høj grad indenrigspolitik, lyder begrundelsen.
Morten Øyen
Fremover bliver det ikke kun Folketingets Europaudvalg, som skal beskæftige sig med EU-politikken. Også de mange fagudvalg skal inddrages i EU-politikken.

"Jeg er meget glad for, vi nu er blevet enige om fagudvalgenes store betydning for en god behandling af EU-sagerne i Folketinget. For mig er det en erkendelse af, at EU-politik ikke er udenrigspolitik, men i høj grad indenrigspolitik," siger Anne-Marie Meldgaard (S), formand for Europaudvalget.

Ny obligatorisk praksis
Det er Folketingets udvalg for forretningsorden, der gør det obligatorisk, at de mange fagudvalg skal behandle relevante EU-sager. I praksis kommer det til at fungere på den måde, at Europaudvalget anmoder det relevante fagudvalg om at forholde sig til en EU-sag.

I fagudvalget vil sagen blive behandlet politisk, for eksempel ved at indkalde den ansvarlige minister. Når fagudvalget har færdigbehandlet sagen, har udvalget mulighed for at møde op i Europaudvalget og fremlægge sin indstilling. Ordningen vil også komme til at betyde, at Europaudvalget er forpligtet til at inddrage fagudvalgene på et tidligt tidspunkt i forløbet.

Træder i kraft til oktober
På den måde er den nye ordning også tænkt til at være i tråd med en ny beretning fra Europaudvalget om at overvåge, at EU ikke træffer politiske beslutninger, der i stedet kunne være truffet bedre nationalt - det såkaldte nærhedsprincip. Mener udvalgene, at EU vedtager love i strid med nærhedsprincippet, skal Folketinget sende en begrundet udtalelse til EU.

"Jeg har store forventninger til den nye ordning, som forhåbentlig vil få EU-sagerne på dagsordenen i Folketinget på det demokratiske niveau, som de fortjener," siger Anne Marie Meldgaard.

En lignende model for EU-politikken har eksisteret i det finske parlament, Eduskunta, siden Finland blev medlem i EU i 1995. Den nye ordning kræver en af Folketingets forretningsorden og træder i kraft, når Folketinget samles efter sommerpausen til oktober.

Kilde: ft.dk
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne-Marie Meldgaard

Fhv. MF (S), fhv. formand, Europa-Nævnet
told-og skattefoged

0:000:00