Debat

FH: EU skal have en minimumssats for selskabsskat på 20 til 25 procent

REPLIK: EU skal skabe gennemsigtighed i multinationale firmaers aktiviteter. Det kan blandt andet ske gennem en ændring af regnskabsdirektivet, skriver FH-næstformand Bente Sorgenfrey.

Det er ikke skattelylande uden for EU, der er det største problem, men lande som Irland, Holland og Luxembourg, skriver Bente Sorgenfrey fra FH.
Det er ikke skattelylande uden for EU, der er det største problem, men lande som Irland, Holland og Luxembourg, skriver Bente Sorgenfrey fra FH.Foto: Fagbevægelsens Hovedorganisation
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg har med stor interesse fuldt med i Altingets temadebat om en ensartet selskabsskat i EU. Her må jeg især fremhæve Ceveas debatindlæg med opfordringen til, at der sættes en fod ned overfor aggressiv skatteplanlægning internt i EU.

Jeg er helt enig i den betragtning. For når det handler om at planlægge sig ud af at betale skat, er det faktisk ikke skattelylande uden for EU, der er det største problem, men lande som Irland, Holland og Luxembourg.

De er eksempler på medlemslande, hvis lempelige eller uigennemsigtige skattesystemer er stærkt medvirkende til, at milliarder forsvinder ud af Danmark. Milliarder, der burde ligge i den danske statskasse.

Ifølge Cevea er løsningen blandt andet at indføre en minimumssats for selskabsskat i EU samt en ensartet beskatning af den digitaliserede økonomi i EU.

Ved at sikre gennemsigtighed om virksomhedernes skatteforhold kan vi gøre det lettere for skattemyndighederne at forfølge eventuelle brodne kar

Bente Sorgenfrey
Næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Det er vi i Fagbevægelsens Hovedorganisation sådan set helt enige i. Vi mener, at Danmark skal arbejde for en effektiv minimumssats for selskabsskat i EU på 20 til 25 procent, hvilket svarer til det nuværende gennemsnit for medlemslandene i OECD.

Gør det lettere at forfølge brodne kar
Men kampen mod aggressiv skatteplanlægning slutter ikke her. Der skal flere indsatser til.

Og her er gennemsigtighed et vigtigt nøgleord. EU skal skabe langt større gennemsigtighed i forhold til multinationale virksomheders aktiviteter i det europæiske fællesskab.

Det kan blandt andet gøres gennem en ændring af regnskabsdirektivet, som diskuteres netop nu, og hvor krav om en offentlig land for land-rapportering er på bordet.

Hvis det indføres, vil skattemyndighederne få både ret og pligt til at udveksle regnskabs- og skatterelaterede oplysninger om virksomheder med de lande, som virksomheden har aktiviteter i.

Større gennemsigtighed på vej
Ved at sikre denne gennemsigtighed om virksomhedernes skatteforhold kan vi på den ene side gøre det lettere for skattemyndighederne at forfølge eventuelle brodne kar. Samtidig vil det være lettere for virksomhederne at gøre rede for deres aktiviteter og ansvarlige skatteadfærd.

Heldigvis er udviklingen mod større gennemsigtighed faktisk allerede i gang i Danmark, hvor gennemsigtighed og en høj skattemoral er kommet højt på dagsordenen i pensionssektoren og flere store danske virksomheder.

Læs også

Det arbejde bakker vi op om i FH, og derfor afholder vi den 22. februar et webinar, hvor skatteminister Morten Bødskov (S), Oxfam Ibis og Pensam deltager i en debat om fair international beskatning med fokus på det internationale samarbejde, gennemsigtighed, samfundsansvar og ansvarlig skatteadfærd.

Dokumentation

Temadebat: Skal vi have en ensartet selskabsskat i EU?

45 procent af danskerne bakker op om en flad selskabsskat i EU, som vil sikre, at virksomheder i alle EU-lande betaler den samme skatteprocent. Det viser en rundspørge, som Epinion har foretaget for Altinget og DR.

Selskabsskatterne i EU er ifølge Eurostat faldet markant siden midten af 1990'erne. Danmarks selskabsskat lå på omkring tre procentpoint under den gennemsnitlige skattesats i EU i 1995, men selvom Danmark har sænket skatten yderligere mellem 2013 og 2016, lå Danmark i 2018 knap 0,5 procentpoint over gennemsnittet.

Altinget giver ordet til politikere og interessenter, som vil give indspark til, hvorvidt EU-landene skal være omfattet af en ensartet selskabsskat.

Hvilke fordele og ulemper får en ensartet selskabsskat i EU? Skal Danmark fortsætte ræset mod bunden for at gøre os mere attraktive for udenlandske virksomheder, eller skal Danmark stå af toget? Vil en ensartet selskabsskat i alle EU-lande være løsningen, eller skal EU alene vedtage en bund for, hvor lav landenes selskabsskatter skal være?

Her er deltagerne:

  • Asbjørn Sonne Nørgaard, direktør, Cevea 
  • Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv
  • Henrik Fugmann, formand og direktør, Tekniq Arbejdsgiverne
  • Jacob Bræstrup, skattepolitisk chef, Dansk Industri
  • Katarina Ammitzbøll (K), EU-ordfører og medlem af Folketinget
  • Kira Marie Peter-Hansen (SF), medlem af Europa-Parlamentet og næstforkvinde i parlamentets skatteudvalg 
  • Martin Ågerup, direktør, Cepos 
  • Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef, SMVdanmark
  • Morten Bødskov (S) skatteminister og medlem af Folketinget 
  • Ole Birk Olesen (LA), skatteordfører og medlem af Folketinget
  • Rune Lund (EL), skatteordfører og medlem af Folketinget
  • Stine Bosse, formand, Europabevægelsen
  • Thomas Søby, cheføkonom, Dansk Metal.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bente Sorgenfrey

Næstformand, Europabevægelsen, næstformand, Professionshøjskolen Absalon
Pædagog (Frøbel Højskolen 1978)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024