Debat

SF: Selskabsskatten er ikke et sundt konkurrenceparameter

Skattereglerne skal ligesom virksomhederne operere på tværs af landegrænser. EU er nødt til at have en bund under selskabsskatten, skriver Kira Marie Peter-Hansen (SF).

I EU har vi allerede en bund under momsen. Hvorfor gør vi ikke det samme med selskabsskatten, spørger Kira Marie Peter-Hansen (SF).
I EU har vi allerede en bund under momsen. Hvorfor gør vi ikke det samme med selskabsskatten, spørger Kira Marie Peter-Hansen (SF).Foto: Didier Bauweraerts/Europa-Parlamentet
Kira Marie Peter-Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Siden jeg kom til verden i 1998, er selskabsskatten i Danmark faldet med 12 procentpoint, og over de seneste 30 år er den halveret. Det er ikke kun en tendens, som vi ser i Danmark, men på tværs af hele Europa og globalt.

For mig er der ingen tvivl om, at de lave satser ene og alene er et redskab til at tiltrække flest muligt virksomheder og investeringer. Det er næppe tilfældigt, at Google, Facebook, Apple, Amazon og de andre techgiganter har deres europæiske hovedsæder i Dublin, hvor de nyder godt af en ekstremt lav irsk selskabsskat.

Temadebat

Skal vi have en ensartet selskabsskat i EU?
45 procent af danskerne bakker op om en flad selskabsskat i EU, som vil sikre, at virksomheder i alle EU-lande betaler den samme skatteprocent. Det viser en rundspørge, som Epinion har foretaget for Altinget og DR.

Selskabsskatterne i EU er ifølge Eurostat faldet markant siden midten af 1990'erne. Danmarks selskabsskat lå på omkring tre procentpoint under den gennemsnitlige skattesats i EU i 1995, men selvom Danmark har sænket skatten yderligere mellem 2013 og 2016, lå Danmark i 2018 knap 0,5 procentpoint over gennemsnittet.

Altinget giver ordet til politikere og interessenter, som vil give indspark til, hvorvidt EU-landene skal være omfattet af en ensartet selskabsskat.

Hvilke fordele og ulemper får en ensartet selskabsskat i EU? Skal Danmark fortsætte ræset mod bunden for at gøre os mere attraktive for udenlandske virksomheder, eller skal Danmark stå af toget? Vil en ensartet selskabsskat i alle EU-lande være løsningen, eller skal EU alene vedtage en bund for, hvor lav landenes selskabsskatter skal være?

Her er deltagerne:
  • Asbjørn Sonne Nørgaard, direktør, Cevea 
  • Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv
  • Henrik Fugmann, formand og direktør, Tekniq Arbejdsgiverne
  • Jacob Bræstrup, skattepolitisk chef, Dansk Industri
  • Kim Valentin (V), erhvervsskatteordfører og medlem af Folketinget
  • Kira Marie Peter-Hansen (SF), medlem af Europa-Parlamentet og næstforkvinde i parlamentets skatteudvalg 
  • Martin Ågerup, direktør, Cepos 
  • Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef, SMVdanmark
  • Morten Bødskov (S) skatteminister og medlem af Folketinget 
  • Ole Birk Olesen (LA), skatteordfører og medlem af Folketinget
  • Pernille Weiss (K), medlem af Europa-Parlamentet
  • Rune Lund (EL), skatteordfører og medlem af Folketinget
  • Stine Bosse, formand, Europabevægelsen
  • Thomas Søby, cheføkonom, Dansk Metal.
Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Sund og fair konkurrence er godt. Men selskabsskatten er ikke et sundt konkurrenceparameter og slet ikke i en tid, hvor Europa har brug for hver eneste skattekrone til genopretning og grøn omstilling.

Hvis ikke der laves fælles regler på området, risikerer vi, at EU's medlemslande fortsætter med at underbyde hinanden, indtil vi til sidst ender med en selskabsskat på nul.

Derfor skal vi have en bund under selskabsskatten. Og det kan kun gå for langsomt. I Europa-Parlamentets skattesnydsudvalg presser vi på for det, men vi møder desværre modstand fra parlamentets højrefløj og nogle nationale regeringer.

Beskatning i en globaliseret og digital verden
Konsekvenserne af de faldende selskabsskatter vil først og fremmest være en markant mindre skattekasse til at betale for velfærd og klimakrise.

Og det vil også flytte skattetrykket fra virksomheder over til privatpersoner, som i Danmark allerede bærer en tung del af skattebyrden. Det holder ingen vegne. I EU har vi allerede en bund under momsen, som sikrer, at medlemslandene ikke udkonkurrerer hinanden. Hvorfor gør vi ikke det samme med selskabsskatten?

Lige nu bliver der forhandlet om en minimumssats i OECD, hvor 125 af verdens lande deltager i forhandlingerne. Sådan en global aftale er selvfølgelig det bedste scenarie. Men hvis OECD-forhandlingerne fejler, må vi i EU ikke tøve med at indføre en europæisk bund under selskabsskatten.

Der er kritikere, der vil sige, at selskabsskat er et nationalt anliggende og ikke bør reguleres i EU-regi. Til det må jeg bare sige, at vi lever i en globaliseret og digital verden. Virksomheder opererer, producerer og genererer profit på tværs af landegrænser. Derfor må reglerne for deres beskatning naturligvis gøre det samme.

Ellers ender vi ikke bare med en selskabsskat på nul, men også med en situation, hvor virksomheder, der tjener deres penge i Danmark, placerer deres overskud i udlandet for at minimere deres skattebetaling. Nogen vil nok argumentere for, at vi allerede er i denne situation, og jeg stemmer i.

Virksomheder opererer, producerer og genererer profit på tværs af landegrænser. Derfor må reglerne for deres beskatning naturligvis gøre det samme

Kira Marie Peter-Hansen (SF)
Medlem af EU-parlamentet og næstforkvinde i parlamentets skatteudvalg

Slut med at lade virksomhederne slippe
Derfor er godt, at der efterhånden er bred opbakning til en bund under selskabsskatten.

Selv et liberalt parti som Venstre kan se nødvendigheden i at lave en minimumsgrænse for, hvor lavt selskaber skal beskattes. Lars Løkke Rasmussen sendte sågar Venstre til EP-valg i 2019 på en minimumsskat og en fælles skattebase.

Men vi er ikke i mål, så længe der ikke bliver rykket på de gode intentioner. Politikere kan snakke nok så meget, hvis de samtidig sætter deres krydser i de forkerte bokse, når sandhedens time kommer.

Det gjorde mine Venstre-kollegaer i Europa-Parlamentet i sidste måned, da de stemte nej til et ændringsforslag, der krævede en bund under selskabsskatten. Heldigvis blev resolutionen vedtaget på trods, så nu er parlamentets holdning, at vi vil have en minimumssats.

Det må snart være slut med at lade virksomhederne slippe af sted med et mindre og mindre samfundsbidrag i kampen for at tiltrække dem. Og jeg håber, at vi kan få alle – også Venstre – med i kampen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00