Debat

K: EU kan tjene milliarder ved at holde, hvad de lover

DEBAT: EU’s indre marked er svækket af barrierer, som Unionen allerede har aftalt at fjerne. Der er milliarder at hente, hvis bare EU sætter handling bag ordene, skriver Pernille Weiss (K), medlem af Europa-Parlamentet.

Mange små og mellemstore virksomheder har problemer med Det indre marked. Efter sundhedskrisen skal deres forhindringer blæses af vejen, skriver Pernille Weiss. 
Mange små og mellemstore virksomheder har problemer med Det indre marked. Efter sundhedskrisen skal deres forhindringer blæses af vejen, skriver Pernille Weiss. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Det er lysår siden. Sådan føles det. Men det er også kun cirka to måneder siden. Desværre i en anden verden end den, vi er i nu. Og dog! Som konservativ lever og prædiker jeg jo, at vi skaber vores fremtid ved at forstå vores fortid og handle med det in mente i nutiden.

Ellers kan alt jo være lige meget og ligegyldigt. Men med dén indstilling til tilværelsen vil vi før eller siden baske ud over kanten til intetheden. Det vil jeg ikke være med til, og derfor har jeg i de travle, men alligevel lange coronauger i et stort set kollegatomt parlament gennemgået den rapport, som EU-Kommissionen 10. marts sendte over til Europa-Parlamentet og Rådet.

I den står, at hvis EU fjerner barrierer, som egentlig ’bare’ skyldes manglende implementering af allerede vedtagne aftaler i Det indre marked, så kunne vi høste 713 milliarder euro ved udgangen af 2029.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Hvabehar! Det er i træskolængder tre en halv gange mere, end hvad EU’s finansministre først aftalte at smide ind i den corona-krisefond, som alle er enige om nok ikke er nok. Vel at mærke uden at hive flere penge op af skatteborgernes lomme.

Hold ord og høst penge
Det Indre Marked er EU’s hjertemuskel. Den er svækket lige nu af lockdowns og grænsekontroller. Derfor lukker alt for mange virksomheder ned, hvis ikke de kan nøjes med, at varelagrene har mavesår. Overalt kan transportbranchen fortælle om de forhindringer, der er, for at varer og materialer kan flytte sig fra a til b over c.

Hvad skal vi så gøre for at udløse de mange penge, der ligger og lumrer i Det indre marked? Tja, øvelsen er enkel: Implementér love, der allerede er vedtaget, og håndhæv, at de bliver overholdt.

Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Og jeg er selvfølgelig helt med på, at Det indre marked ikke kan gå uforstyrret gennem en pandemi. Men vi har heller ikke gjort det nemmere for os selv ved at lade stå til over for slaphed i viljen og evnen til at passe godt på det hjerte, der pumper ilten rundt i EU’s økonomiske systemer.

Ilt, som er afgørende for EU’s robusthed over for netop en krise, som den vi med Covid19 er kastet ud i, og hvor markederne omkring på kloden også lukker ned med en fart, der slår selv den mest nærige slikmutter, når hun knalder låget i bolsjedåsen.

Hvad skal vi så gøre for at udløse de mange penge, der ligger og lumrer i Det indre marked? Tja, øvelsen er enkel: Implementér love, der allerede er vedtaget, og håndhæv, at de bliver overholdt.

Forhindringerne skal væk
Det koster selvfølgelig lidt at give slip på protektionisme eller indføre moderne, digitale løsninger, der kan slanke og ensrette frihandelspraktikken. Men det er alle pengene mere end rigeligt værd.

Læs også

Desværre er mange lande i EU bagstræberiske, og lige her kunne jeg som lov-og-orden-konservativ godt ønske mig en stærkere EU-Kommission og en samling erhvervsministre, som gad at holde hinanden i ørene. Derudover er det blevet foreslået, at medlemslandene laver en slags ”single point of contact,” hvor virksomhederne - især små og mellemstore - kan få hjælp til at fjerne oplevede eller reelle barrierer.

Det synes jeg er en rigtig god ide. Jeg hører mange SMV’ere på mine besøg rundt i Danmark, der brokker sig over grus i maskinen af Det indre marked. Det er selvfølgelig ikke i orden, og skal vi rejse os igen efter Covid19, skal vi have blæst alle forhindringer af vejen.

EU kan spare ressourcer sammen
Derfor jeg vil faktisk gerne udvide forslaget med, at der burde være et fælles EU-kontor, som konstant hjælper varsomhederne på tværs af grænserne. Det er fint med nationale kontorer, men det er da fjollet og spild af penge, at hvert land laver de samme rådgivningsfunktioner.

Det meste er jo generelle udfordringer, og derfor bør vi da splejse ressourcerne sammen, så de nationale kontorer kan spare ressourcerne til det, der trænger til nationale løft i tæt dialog med de enkelte virksomheder. Det kunne ligeledes oplagt være at skubbe til SMV’ernes mod på at bruge EU’s mange handelsaftaler.

Det gør de langt fra. Der formodes at være et kæmpe potentiale, som kan smides oveni de 713 milliarder euro fra en oprydning af Det indre marked. Et studie, som i dag er et par år gammelt, viser, at EU kun udnytter godt tre fjerdedele handelsaftalernes muligheder, ligesom det er almindeligt kendt, at det er EU’s handelspartnere i 3.lande, som tjener mest på aftalerne.

Ovenstående svarer til at ikke at gide eller turde bukke sig ned og samle den mønt op, man i stedet for træder på. Det må høre op nu! Hvis ikke coronakrisen får os til at tage skeen i den anden hånd, så får vores børnebørn ikke den verden af os, som vi går og bilder dem ind, at vi arbejder for at give dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

0:000:00