Kofod om EU-budgettet: Der er brug for både solidaritet og ansvarlighed

EU: Danmark vil gerne hjælpe sydeuropæiske lande efter coronakrisen. Men landene er også nødt til at betale gælden tilbage, når de er kommet på højkant, fastslår udenrigsminister Jeppe Kofod under et interview på Altinget Sommermøde.

Altinget Sommermøde foregår i Altingets gård fra onsdag til fredag. I dag blev blandt andet udenrigsminister Jeppe Kofod interviewet af chefredaktør Jakob Nielsen.
Altinget Sommermøde foregår i Altingets gård fra onsdag til fredag. I dag blev blandt andet udenrigsminister Jeppe Kofod interviewet af chefredaktør Jakob Nielsen.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

De 27 EU-lande forhandler lige nu på højtryk om at strikke en fond sammen, som skal bruges til at genoprette økonomien i især de sydeuropæiske lande oven på coronakrisen. EU-Kommissionen har foreslået, at landene skal betale regningen for genopretningen fra 2028 til 2058. Det vil ifølge beregninger fra Finansministeriet betyde, at Danmark skal betale to milliarder kroner om året.

Det scenarie er man ikke særlig begejstret for i den danske regering. Her ser man hellere, at landene lægger sig i selen for at betale regningen tilbage, så snart de er på fode igen.

”Der kommer en regning. Den er vi parat til at betale. Vi mener bare, det skal være på en måde, hvor alle 27 EU-lande kan se sig selv i det. Også om otte år. Og der er noget sundt ved, at man også skal betale gælden tilbage,” sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en samtale med Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, da de onsdag morgen åbnede Altingets Sommermøde.

Godt rustet
For den socialdemokratiske udenrigsminister handler det om, at solidaritet og ansvarlighed skal gå hånd i hånd.

Der kommer en regning. Den er vi parat til at betale. Vi mener bare, det skal være på en måde, hvor alle 27 EU-lande kan se sig selv i det. Også om otte år. Og der er noget sundt ved, at man også skal betale gælden tilbage.

Jeppe Kofod
Udenrigsminister, MF, S

”I 2028 håber jeg virkelig, at vores indsats har virket, og at landene i Europa er ude af den økonomiske krise. Jeg håber også, det sker før 2028. Der må være et spørgsmål om, hvordan man tager ansvar for sit eget lands økonomi. Der er brug for både solidaritet og en økonomisk ansvarlighed,” fastslog Jeppe Kofod.

Udenrigsministeren mener dog ikke, at lande som Italien, Spanien og Frankrig skal mødes med krav om reformer fra dag et, sådan som det var tilfældet under finanskrisen for godt ti år siden. For det gjorde i Jeppe Kofods øjne krisen dybere i de pågældende lande.

”Vi beder ikke om, at man i overmorgen laver reformer. Men når vi i Danmark har økonomisk højkonjunktur, så har vi også et ansvar for at bringe økonomien i orden. Så når krisen rammer igen, så er vi godt rustet. Det er det, vi beder (de sydeuropæiske lande, red.) om på sigt,” forklarede Jeppe Kofod.

De fornuftige fire
I forhandlingerne har Danmark sammen med Sverige, Østrig og Holland stået stejlt på, at pengene til genopretning skal betales tilbage, og at det generelle EU-bidrag ikke må stige for meget.

”Hvorfor er Danmark blevet et spareland i EU?” spurgte Jakob Nielsen.

”Det er Danmark heller ikke blevet. For hvis det var tilfældet, så er vi i hvert fald utrolig dårlige til at varetage en sparestrategi. For det er fair nok, at Danmark kommer til at betale ekstra fremadrettet. Både til EU's syvårige budget og til genopretningsfonden,” sagde Jeppe Kofod.

”Men hvorfor er Danmark med i sparebanden?”

”Det er jer, der kalder det sparebanden. Jeg kalder det de fornuftige fire.”

”Hvorfor er Danmark med i de fornuftige fire?”

”Det er det rigtige spørgsmål at stille. Det er, fordi vi ønsker at kickstarte økonomien og vise solidaritet. Men diskussionen er, hvordan vi skal betale regningen. For der kommer altid en regning,” fastslog Jeppe Kofod.

Er der en modsætning mellem dansk velfærd og bidrag til EU?

”Nej, ikke nødvendigvis. Man kan godt have både solidaritet og økonomisk ansvarlighed. Det er den linje, Danmark står for, og derfor vi skal kickstarte økonomien,” pointerede Jeppe Kofod. 

Aktive i debatten
Med deltagelsen i sparebanden eller gruppen af fornuftige lande er den danske regering fra flere sider blevet beskyldt for at kravle op i et træ. Men sådan ser Jeppe Kofod ikke på tingene.

”Når man mener noget i europæisk politik, som Danmark nu gør sammen med nogle andre lande, så er man kravlet op i et træ. Det er jo endnu værre, hvis man bare sætter sig over på en af de 27 stole og bare sidder og venter på, at andre mener noget. Jeg savner, at vi er aktive ude i debatten. At vi former, hvad det er for en politik, vi skal have i Europa,” sagde Jeppe Kofod.

Altingets Sommermøde løber over de næste tre dage med debatter og taler af partiledere. Det kan alt sammen følges live på altinget.dk.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00