Debat

Kollerup: Virksomheders samfundsansvar kan blive økonomisk løftestang

Bæredygtighed og socialt ansvar er moderne, progressiv erhvervspolitik, der vil kunne ses på bundlinjen. Særligt når vi ensretter lovgivningen på tværs af EU, skriver erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Fremtidens investeringer ligger i de virksomheder, der tager ansvar for samfundet og for klimaet, skriver erhvervsminister Simon Kollerup (S).
Fremtidens investeringer ligger i de virksomheder, der tager ansvar for samfundet og for klimaet, skriver erhvervsminister Simon Kollerup (S).Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Simon Kollerup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er svært at spå om fremtiden. Men jeg er sikker på, at dét at kunne vise, at man tager et ansvar for vores fælles samfund, kommer til at fylde mere for dansk erhvervsliv i de kommende år.

At virksomheder kan vise over for omverdenen og deres investorer, at de tager et grønt, bæredygtigt og socialt ansvar.

Derfor mener jeg også, at arbejdet med bæredygtighed og ansvarlighed bliver en grundsten for at være en konkurrencedygtig virksomhed med fremtiden foran sig. Det vil jeg støtte op om gennem en progressiv og ansvarlig erhvervspolitik.

Fælles spilleregler

En bæredygtig og ansvarlig værdikæde bliver faktisk allerede efterspurgt af både investorer og andre virksomheder, når der skal handles virksomhed til virksomhed. Samtidig kan vi se, at forbrugerne i dag stiller højere krav til, at deres varer er både bæredygtigt og ansvarligt produceret.

Temadebat

Kan ny EU-lov sikre virksomhedsansvar og bæredygtig selskabsledelse?

EU-Kommissionen har efter flere udskydelser præsenteret sit længeventede udspil til et nyt lovforslag om virksomhedsansvar og bæredygtig selskabsledelse. 

Altinget Verdensmål og Altinget Erhverv kaster derfor debatbolden op til politikere, eksperter, organisationer og erhvervslivet, der i en ny temadebat vil diskutere følgende spørgsmål: 

  • Går Kommissionens lovforslag langt nok i forhold til, hvor stor en del af en værdikæde den enkelte virksomhed kan drages til ansvar for?
  • Stiller Kommissionens forslag nok krav til den enkelte virksomheds ansvar for eksempelvis markedsføring eller slutbrugens anvendelse af et givent produkt eller service?
  • Er nok virksomheder omfattet af lovforslaget fra Kommissionen?
  • Hvad skal sanktionerne være for de virksomheder, der ikke lever op til deres ansvar? Og har virksomhederne i dag de nødvendige redskaber til at løfte tilsynsopgaven?

Du kan se debattens deltagere her. Listen vil løbende blive opdateret med nye navne.

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning.

Hvis du ønsker at bidrage til debatten, skal du sende din henvendelse til Mathilde Brieghel på [email protected] for at aftale nærmere.

Det betyder, at der ligger et potentiale for danske virksomheder i at kunne rapportere og dokumentere det ansvar, som mange af virksomhederne allerede tager i deres værdikæder i dag.

Derfor er jeg som udgangspunkt også glad for EU-Kommissionens forslag til et nyt direktiv om virksomheders due diligence for bæredygtighed.

Vi skal være sikre på, at vi får klare og håndterbare regler på tværs af EU-landene, sådan at vi arbejder efter samme spilleregler i EU. Så vi sammen sætter skub på den bæredygtige omstilling og sikrer, at reglerne ikke bliver unødigt kompliceret for virksomhederne.

Hvis vi til gengæld lykkes med at skabe fælles og klare spilleregler på tværs af EU, der reelt gør en forskel, så vil mange af verdens investorer nysgerrigt rette deres øjne mod Danmark. For mange virksomheder i Danmark er løbet i forvejen og tager et stort ansvar for deres produktion og værdikæde. Det skal vi udnytte fra dansk side.

Ansvarlighed kan ses på bundlinjen

Med det forspring kan danske virksomheder allerede nu iklæde sig den bæredygtige førertrøje, som hverken er produceret af børnearbejdere eller miljøskadeligt materiale.

For en betydelig del af de danske virksomheder er langt fremme, når det kommer til at tage samfundsansvar og til at have en ansvarlig produktion hele vejen gennem værdikæden. Og derfor bør det heller ikke blive med de store udfordringer, at virksomhederne kan arbejde med due diligence for bæredygtighed.

Men for nogle vil det kræve omstilling af produktionen, og her vil jeg gerne slå et slag for det erhvervspotentiale, der ligger i at arbejde med samfundsansvar.

For fremtidens investeringer ligger i de virksomheder, der tager ansvar for samfundet og for klimaet, og det ekstra arbejde, som virksomhederne skal lægge her og nu, kommer på længere sigt til at kunne ses som positive resultater på bundlinjen.

Vi er nødt til at gå fra forventninger til forpligtelser for at komme i mål med den grønne omstilling

Simon Kollerup (S)
Erhvervsminister

Samtidig vil vi på sigt se, at due diligence og samfundsansvar også kommer til at fylde og præge de globale værdikæder uden for EU’s grænser. Det skubber de samfundsansvarlige virksomheder endnu længere frem i bussen.

Så er spørgsmålet: Forventer vi ikke bare, at markedet regulerer sig selv, hvis konkurrenceevnen og den økonomiske gevinst ved virksomhedernes due diligence for bæredygtighed er så stor? Jeg tror vi må være ærlige og sige, at den grønne omstilling ikke kommer af sig selv.

Derfor er vi er nødt til at gå fra forventninger til forpligtelser for at komme i mål.

Her skal vi sørge for, at lovgivningen bliver udformet på en måde, så den er håndterbar og klar for de virksomheder, som bliver underlagt loven, og at gevinsterne ved forslaget også står mål med de administrative forpligtelser. Det kræver klare definitioner af både omfanget af virksomhedens ansvar samt rækkevidden af dette ansvar.

Positiv effekt på hele værdikæden

I starten vil det kun være de store virksomheder, der er del af direktivet direkte. Fordi de har musklerne til at bære ansvaret. De største virksomheder har også den største indflydelse på hele deres værdikæde, og så har de både kapaciteten og muligheden for at bruge den indflydelse til at skabe positive forandringer i værdikæden.

Læs også

For selvom de mindre virksomheder ikke direkte er en del af lovgivningen, vil de som underleverandører alligevel blive stillet til regnskab af den store virksomhed, der skal tage imod deres produkter. Dermed kan vi med det nye direktiv sætte et positivt skub på omstillingen til mere ansvarlig og bæredygtig business.

Så for at sige det kort: Bæredygtighed og socialt ansvar er moderne, progressiv erhvervspolitik og forretningspotentiale. Særligt når vi ensretter lovgivningen på tværs af EU. For de danske virksomheder er allerede langt fremme på agendaen, og derfor vil en bæredygtig omstilling hurtigt blive en del af en sund forretning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00