EU-Kommissionen: Forbyd alle varer fra tvangsarbejde

Europa-Kommissionen vil forbyde varer, der er produceret ved tvangsarbejde. Loven skal kunne udløse bøder til virksomheder, men reelt kan forbuddet blive svært at håndhæve, vurderer professorer.

Medmindre der er tale om veldokumenterede eksempler på tvangsarbejde som i Kinas Xinjiang-provins, vil det blive svært at håndhæve et EU-forbud, mener en professor i virksomhedsansvar. Billedet viser et vagttårn ved en genopdragelseslejr i Xinjiang.
Medmindre der er tale om veldokumenterede eksempler på tvangsarbejde som i Kinas Xinjiang-provins, vil det blive svært at håndhæve et EU-forbud, mener en professor i virksomhedsansvar. Billedet viser et vagttårn ved en genopdragelseslejr i Xinjiang. Foto: Thomas Peter/Reuters/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Tvangsarbejde er i forvejen forbudt. Men nu skal det også være forbudt at købe og sælge varer, der er fremstillet ved tvangsarbejde.

Det er hovedbudskabet i et nyt udspil, som Europa-Kommissionen præsenterer onsdag i kølvandet på kommissionsformand Ursula von der Leyens State of the Union-tale.

"Forslaget vil gøre en reel forskel i kampen mod moderne slaveri, hvilket rammer millioner af mennesker rundt omkring på kloden," lyder det fra Valdis Dombrovskis, der er handelskommissær og ledende næstformand i EU-Kommissionen, i en pressemeddelelse.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00