Kommissærhøringer udvikler sig til gidseldrama om den grønne dagsorden i Europa

Europa-Parlamentet udskyder beslutningen om at godkende EU’s to nye kommissærer. Partigrupper på højre- og venstrefløjen holder hinanden skakmat.

Wopke Hoekstra blev grillet af Europa-Parlamentet mandag aften, inden de folkevalgte skal tage stilling til, om han og Maroš
Šefčovič får grønt lys til at overtage kommissærposterne for klima og grøn omstilling. 
Wopke Hoekstra blev grillet af Europa-Parlamentet mandag aften, inden de folkevalgte skal tage stilling til, om han og Maroš Šefčovič får grønt lys til at overtage kommissærposterne for klima og grøn omstilling. Foto: EU Kommissionen
Julie Schønning

BRUXELLES: EU-Parlamentet blokerede tirsdag for udnævnelsen af to nye EU-kommissærer efter at have sået tvivl om deres grønne ambitioner.

Det står klart, efter parlamentarikerne har haft henholdsvis Wopke Hoekstra, som står til at blive den næste klimakommissær, og Maroš Šefčovič, der er indstillet til at være den nye ledende næstformand med det overordnede ansvar for EU’s grønne omstilling, til hver tre timers afhøring i deres nye stofområder.

“Der er på nuværende tidspunkt ikke flertal for at godkende begge kandidater,” sagde Miljøudvalgets formand, Pascal Canfin, på et pressemøde onsdag eftermiddag.

Her fortalte den franske europaparlamentariker desuden, at udvalget – på vegne af Parlamentet – har fremsendt et brev med en række uddybende spørgsmål til kandidaterne, som de forventer svar på ikke senere end onsdag morgen klokken syv. 

Et stort flertal af grupperne var skuffet over, at der ikke var en klar forpligtigelse på tidslinjen for de resterende forslag fra EU’s Green Deal

Pascal Canfin
Formand for Miljøudvalget

Her bliver det vigtigste for Parlamentet at få en klar tidslinje for, hvornår Kommissionen planlægger at fremsætte de resterende lovforslag, den har lovet som en del af EU’s såkaldte Green Deal, der har til hovedformål at gøre EU klimaneutral i 2050.

“Et stort flertal af grupperne var skuffet over, at der ikke var en klar forpligtigelse fra Maroš Šefčovič på tidslinjen for de resterende forslag fra EU’s Green Deal. Det gælder dyrevelfærd, skovstrategi, REACH (EU’s kemikalielovgivning, red.) og mikroplast for at nævne nogle få. Vi ved, at forslagene er klar, men der er brug for en politisk beslutning om at lægge dem på bordet,” sagde Pascal Canfin.

Samtidig vil parlamentarikerne have en skriftlig tilkendegivelse om, at kommissærerne vil foreslå et nyt mål om at nedbringe EU’s drivhusgasudledning med minimum 90 procent inden 2040.

Når udvalget får svar på sit brev onsdag morgen, skal de inden klokken ti tage stilling til, om der er flertal for at godkende begge kommissærer. Hvis parterne når til enighed, skal hele Parlamentet sandsynligvis stemme om de to kommissærkandidaters videre skæbne torsdag.

Byttehandel

Kommissærrokaden sker, efter den mangeårige hollandske kommissær, Frans Timmermans, som er chefideologen bag EU’s Green Deal, har trukket sig for at føre valgkamp til parlamentsvalget i Holland i november.

Der var ellers forventet, at Europa-Parlamentet ville godkende hans to afløsere som en pakkeløsning.

Men da de to kandidater var til eksamen foran de europæiske folkevalgte, blev fløjkrigen om Europas grønne omstilling sat på spidsen.

For kan en konservativ tidligere Shell-ansat uden grønne erfaringer fra den politiske højrefløj være EU’s nye klimakommissær?

Og kan en venstreorienteret slovak fra et omstridt Putin-venligt parti være den nye ledende næstformand for den grønne omstilling, uden at det går ud over den europæiske industri?

Det er spørgsmålene, der splitter europaparlamentarikerne og i særdeleshed de politiske partigrupper fra højre og venstre.

Læs også

“I kender mig”

Blandt de venstreorienterede politikere er der appetit på den slovakiske socialdemokratiske kandidat Maroš Šefčovič, som er på sin tredje periode som kommissær. Han er tidligere diplomat, men har siddet i EU-Kommissionen siden 2009, hvor han senest har haft ansvar for interinstitutionelle forhold. 

Han refererede overfladisk til Green Deal, og han havde ikke rigtig tag på, hvordan vi sikrer, at den grønne omstilling ikke slår vores virksomheder ihjel

Pernille Weiss
Medlem af Europa-Parlamentet for Konservative

Niels Fuglsang, der er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, ser positivt på udsigten til at få den socialdemokratiske Šefčovič, som han kalder en “stabil problemknuser”, ind som ledende næstformand.

“Šefčovič klarede det godt. Han var klar på den grønne dagsorden og stod op for naturloven og var tydelig i sin 2040-målsætning. Vi har kendt ham i 15 år, og der har ikke været noget at udsætte på hans arbejde,” siger Niels Fuglsang.

Men Pernille Weiss, som er Konservatives medlem af Europa-Parlamentet og sidder i den kristne og konservative partigruppe, EPP, synes, at Šefčovič var “god på papir” men “en skuffelse i realiteten”.

“Han har erfaring fra Kommissionen og burde have et godt afsæt til at give en overbevisende præstation, men vi blev meget skuffede undervejs. Han refererede overfladisk til Green Deal, og han havde ikke rigtig tag på, hvordan vi sikrer, at den grønne omstilling ikke slår vores virksomheder ihjel,” siger Pernille Weiss efter at have overværet begge høringer.

Den konservative parlamentariker er desuden bekymret for at høre, at Maroš Šefčovič ikke lagde skarpere afstand til sit pro-russiske moderparti, Smer, som netop har vundet regeringsmagten i Slovakiet.

“I kender mig, I kender mit arbejde,” lød Šefčovičs forsvar til høringen.

Sort fortid

Helt omvendt forholder det sig, når man spørger de danske parlamentarikere ind til den anden kommissærkandidat, Wopke Hoekstra. 

Han karriere viser ikke ligefrem, at han går på i klimapolitik, men han klarede sig godt til høringen

Niels Fuglsang
Medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet

Selvom den tidligere finans- og udenrigsminister ikke har nogen erfaring fra Kommissionen eller fra grøn politikudformning, giver Pernille Weiss ham mange pæne ord med på vejen.

Niels Fuglsang har derimod en afmålt skepsis over for den tidligere Shell-ansattes grønne løfter.

“Han karriere viser ikke ligefrem, at han går på i klimapolitik, men han klarede sig godt til høringen, og når han siger, at han står bag Kommissionens linje, så må vi stole på det,” konkluderer han.

Spil for galleriet?

Formelt skal enhver kommissærkandidat godkendes af Parlamentet, men reelt kan Parlamentet kun vælte den samlede Kommission. Det vil altså være et drastisk skridt – især med under et år til næste europaparlamentsvalg.

Omvendt vil Kommissionen ikke være glade for at gennemtvinge en kandidat, som ikke er accepteret af Parlamentet. Dermed vil begge parter forsøge at opretholde den interne magtbalance.

Men på trods af splittelsen forventer både Pernille Weiss og Niels Fuglsang, at Europa-Parlamentet før eller siden kommer til at godkende begge kandidater, hvis skæbner er flettet sammen.

“Det vil jeg tro, det bliver. Det vil jeg gøre, og det håber jeg, at grupperne også kommer frem til,” siger Niels Fuglsang.

Pernille Weiss, hvis der er bred forventning om, at både Hoekstraog Šefčovič bliver stemt igennem, er det så ikke bare spil for galleriet, når I griller kandidaterne?

“Det er der meget politik, der er. Uanset er det en god anledning til at understrege, hvad vi ser som vigtigt i Europa-Parlamentet.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Fuglsang

MEP (S)
ph.d. (CBS 2021), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

Wopke Hoekstra

Kandidat til EU-kommissionen, udenrigsminister og vicestatsminister, Holland
INSEAD (2005), Universiteit Leiden (1994–2001), Universiteit Leiden (1995–1997)

0:000:00