Kommissionen: Det Indre Marked 2.0 på vej

DET INDRE MARKED: Kommissionen har fremsat en relancering af Det Indre Marked, som fremadrettet skal sætte skub i den europæiske økonomi. Initiativerne bakkes op af begge politiske fløje.
Morten Øyen
Kommissæren for Det Indre Marked, Michel Barnier, har netop fremsat et forslag, der skal relancere Det Indre Marked 2.0. Forslaget indeholder 50 initiativer, som skal kick-starte en ny fair og bæredygtig vækst i EU, som det lyder i Kommissionens pressemeddelelse.

Kommissionsforslaget er særligt interessant med danske øjne, da en kommende relancering af Det Indre Marked planlægges til at finde sted under det kommende danske formandskab i 2012.

Bred palet af forslag
De 50 initiativer og ideer i Kommissionens udspil indeholder blandt andet forbedringer af virksomhedernes vilkår, og deriblandt et kontroversielt forslag om at etablere en fælles selskabsskattebase og koordinering af moms. Forslaget består derudover blandt andet af forslag om et fælles EU-patent, færre nationale særregler og fælles copyright-regler.

Det er hertil Kommissionens ambition at forbedre borgernes muligheder inden for Det Indre Marked ved at gøre handel og bevægelighed på tværs af grænser endnu enklere, så blandt andet godkendelse af eksamensbeviser gøres lettere.

Uudnyttet potentiale
Venstres EU-parlamentariker Morten Løkkegaard hilser initiativerne velkommen og mener, at Danmark vil kunne drage stor nytte af en fuld udnyttelse af de muligheder, Det Indre Marked allerede giver, og som vil blive endnu større med en relancering.

"Et fuldt udviklet Indre Marked for serviceydelser vil kunne øge den samlede danske økonomi med 1,5 milliarder kroner. Kigger vi på hele EU, drejer det sig om 600.000 nye job," skrev Morten Løkkegaard i en kronik i Politiken.

Ifølge Morten Løkkegaard vil det grundlæggende problem for Det Indre Marked fortsat være, at borgerne ikke vil kende deres rettigheder nok til at udnytte dem til fulde.

"Det helt store problem for Det Indre Marked er dybest set, at ingen - desværre heller ikke alle bureaukrater - aner, hvad det går ud på, og hvilke muligheder reglerne allerede i dag giver," skriver han.

SF: Forbrugerne skal mere i centrum
Også på venstrefløjen ser man positivt på relanceringen af Det Indre Marked. EU-parlamentariker Emilie Turunen (SF) mener dog, at udformningen af Det Indre Marked skal være ske med forbrugeren i fokus. Dette efterlyser hun i det nuværende forslag.

"Det er svært at få øje på Kommissionens visioner for et socialt og bæredygtigt EU," siger hun.

Kommissionen har afsat det kommende år til at skabe debat om Det Indre Marked 2.0 i befolkningerne, i virksomheder, i regioner og i nationale parlamenter. I Den Grønne Gruppe i Europa-Parlamentet vil bruge tiden på at påvirke Michel Barnier og Kommissionen til at trække forslaget i en retning med større fokus på forbrugerrettigheder, siger Emilie Turunen.

Kommissionen planlægger, at Det Indre Markeds 25 års jubilæum i 2012 kan blive fejret med vedtagelsen af Det Indre Marked 2.0 - altså under det danske formandskab, der starter 1. januar 2012.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (V), MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Emilie Turunen

Direktør, Nykredit Leasing, i bestyrelsen for EKF Danmarks Eksportkredit, fhv. MEP (S og SF)
BA i socialvidenskab og arbejdslivsstudier (RUC 2009), Master of Science i europæisk politisk økonomi (LSE, London 2015), Executive education (INSEAD), Bestyrelsesarbejde i finansielle virksomheder, bank og realkredit (CBS Bestyrelsesuddannelse)

0:000:00