Regeringen afviser kritik af mangel på åbenhed om corona-milliarder

Europæiske liberale klager til EU-Kommissionen over manglen på offentlig debat om de nationale genopretningsplaner, som skal afleveres nu. Også organisationer i Danmark føler sig overhørt, men finansminister Nicolai Wammen (S) synes selv, at han har lyttet nok. 

Mandag præsenterede Italiens regeringsleder Mario Draghi (tidl. direktør for Den Europæiske Centralbank) det italienske parlament for en genopretningsplan med over 1.400 mia.kr. fra EU.
Mandag præsenterede Italiens regeringsleder Mario Draghi (tidl. direktør for Den Europæiske Centralbank) det italienske parlament for en genopretningsplan med over 1.400 mia.kr. fra EU.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Inden udgangen af denne uge skulle regeringerne i alle EU’s medlemslande helst have afleveret planer for, hvordan de vil anvende deres dele af de flere tusinde milliarder kroner i Europas historiske corona-genopretningspakke.

Foreløbig er der kun ét land – Portugal – der har indsendt en officiel plan. Mens tidsfristen nærmer sig, lyder der kritik af angiveligt topstyrede og uigennemsigtige processer i mange lande, herunder også Danmark.

”Medlemslandene har kørt det her på en meget lukket måde, der slet ikke involverer civilsamfundene og dermed befolkningerne nok,” siger Linea Søgaard-Lidell (V), der som eneste dansker sidder i Europa-Parlamentets arbejdsgruppe for parlamentarisk kontrol med brugen af genopretningspengene.

0:000:00