Analyse af 
Rikke Albrechtsen

Money, money, money: Derfor bliver EU-lederes svære møde et spørgsmål om penge

Penge til Ukraine. Penge til Ungarn. Penge til EU-budgettet. Læs, hvorfor lavvande i kasserne i Bruxelles, Budapest og Kyiv er afgørende for det EU-topmøde, som løber torsdag og fredag.

Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, er en mand med en plan. Lige nu kan de øvrige EU-lande dog ikke finde ud af, hvad den går ud på.
Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, er en mand med en plan. Lige nu kan de øvrige EU-lande dog ikke finde ud af, hvad den går ud på.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Hvorfor snakker vi om penge nu?

Først og fremmest fordi EU har lovet Ukraine en solid saltvandsindsprøjtning, der skal give økonomisk stabilitet og forudsigelighed til en presset krigsøkonomi, som er dybt afhængig af hjælp udefra.

Det stopper dog ikke her. EU-Kommissionen har nemlig brugt lejligheden til også at bede om flere penge til andre områder af EU-budgettet, hvor krig, inflation, renteomkostninger, migrationspres og naturkatastrofer har sat sine tydelige mærker. I alt efterspørger EU-Kommissionen i omegnen af 500 milliarder kroner, hvilket er meget mere, end EU-landene har appetit på at levere.

I en helt anden og ikke relateret afdeling er den ungarske premierminister, Viktor Orbán, på jagt efter flere hundrede milliarder EU-støttekroner. De har været indefrosset af Bruxelles i flere år på grund af landets svage kontrol med, om pengene ryger i de rette lommer, blandt andet på grund af en udhuling af retssystemet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024