"Nu bliver det interessant. Det dér, det kan vi godt gøre," siger statsministeren til Pape i første spørgetime efter Ruslands invasion af Ukraine

Statsminister Mette Frederiksen svarer på spørgsmål fra partilederne i den første spørgetime i Folktinget oven på krigen i Ukraine.

Mads Outzen

Ukraine – og konsekvenserne af Ruslands invasion for alt fra dansk økonomi, EU-afstemning om forsvarsforbeholdet og gaspriser – er øverst på dagsordenen i Folketinget.

Her er statsministeren og partilederne for første gang samlet i Folketingssalen til spørgetime, siden krigen i Østeuropa brød ud i februar.

Enhedslisten benyttede blandt andet spørgetimen til at bore i den særlov, partiet selv har været med til at vedtage for en uges tid siden. Loven gør det muligt for ukrainske flygtninge at få midlertidig opholdstilladelse, direkte adgang til arbejdmarkedet, uddannelse og privat bolig, så snart de ankommer til Danmark.

Men hvorfor har andre flygtninge i Danmark ikke samme adgang som ukrainerne, ville politisk ordfører Mai Villadsen (EL) gerne vide.

"Hvorfor gælder den samme åbenhed ikke, når der er andre flygtninge, der banker på vores dør," spurgte hun.

Fordi den hjælp, Danmark giver mennesker på flugt, "skal være midlertidig", lød svaret fra statsministeren. 

Læs også

Statsministerens spinkontor

Ikke overraskende ville Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, tale om Danmarks EU-forbehold omkring forsvarssamarbejdet, som vi skal stemme om at afskaffe til juni.

"Så hørte jeg lige, at hun har haft hele spinkontoret i gang og fundet på et smart slogan: "Det handler om at komme fra forbehold til sammenhold". Men hvem skal vi være sammen med?"

Mette Frederiksen slog fast, at Nato fortsat er "absolut det vigtigste". Og at idéen om en EU-hær ikke har hold i virkeligheden.

"Vi skal ikke overgive det danske forsvar til andre," sagde hun.

"Det er ikke det, man kan kalde akut hjælp"

Allerede nu har krisen påvirket danske hjem, hvor varmeregningerne er mangedoblet på et år. Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) oplyste tidligere på ugen, at den hjælp på én milliard kroner, som et flertal i Folketinget har forhandlet på plads, tidligst kommer til august.

Det vakte kritik i salen. 

"Det er ikke det, man kan kalde akut hjælp. Kan statsministeren ikke godt se, at de her penge skal ud nu, så de her mennesker ikke skal gå fra hus og hjem," spurgte Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. 

Det erklærede statsministeren sig enig i. 

"Nu bliver det interessant"

Også Søren Pape Poulsen, formand for Konservative, borede i de stigende priser. Det ledte til en debat om, hvorvidt det er muligt at skabe en bedre velfærdssektor uden at bruge flere penge?

"Man kunne også vælge at lave gode klassiske reformer? Der er et problem i den måde, vi taler om vores velfærdssamfund og offentlige sektor på," lød det fra partilederen.

Det fik Mette Frederiksen til at svare:

"Nu bliver det interessant. Det dér, det kan vi godt gøre."

"Vi kan få mere velfærd. Men det kræver, vi ikke detailstyrer i mindste detalje," lød det.

Du kan se hele spørgetimen i videoen ovenfor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00