Kronik

Lykke Friis: Krigsfrygten har katapulteret forsvarspolitik øverst op på EU's dagsorden

Europæerne har efterhånden indset, at krig ikke kun har fået comeback i Ukraine, men også kan få det i resten af Europa, skriver Lykke Friis, efter stribevis af forsvarsministre og forsvarschefer har råbt vagt i gevær.

Erkendelsen af, at krig også kan ramme os, er kun blevet styrket af, at Putin på tærsklen til toårsdagen for krigen langt fra ser ud til at have tabt, skriver Lykke Friis.<br><br>
Erkendelsen af, at krig også kan ramme os, er kun blevet styrket af, at Putin på tærsklen til toårsdagen for krigen langt fra ser ud til at have tabt, skriver Lykke Friis.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Lykke Friis
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da Oxford professor Timothy Garton Ash sidste efterår gæstede København, tog han i den grad europæerne ved vingebenet.

Europa havde siden 1945 tolket begrebet "efterkrigstid" på to måder. Ikke alene betød det, at Anden Verdenskrig var slut, men også at europæerne gik ud fra, at vi var gået ind i en tid, hvor Europa helt grundlæggende havde lagt krige bag sig.

At krigenes tid var forbi, blev intet mindre end EU-samarbejdets DNA, og er hovedårsagen til, at EU to år efter Vladimir Putins invasion af Ukraine fortsat kæmper med at finde langsigtede svar.

Europa står i en situation, hvor forsvarspolitik med ét er blevet katapulteret helt op på EU's dagsorden.

Lykke Friis
Direktør, Tænketanken Europa

Ganske vist har EU holdt sammen på en måde, som det var de færreste, der troede mulig. Tag for eksempel de 12 sanktionspakker over for Rusland og de fælles våbenleverancer til Ukraine. Eller tag, at EU har genoplivet udvidelsespolitikken og har inviteret Ukraine og for den sags skyld Moldova til optagelsesforhandlinger.

Men helt grundlæggende er det først i disse uger, at det for alvor er gået op for europæerne, at krig ikke kun har fået comeback i Ukraine og omegn, men faktisk også kan få det i vores egne hjemlande.

Trump i Det Hvide Hus

Efter jul har stribevis af forsvarsministre og forsvarschefer råbt vagt i gevær. Blandt dem er også Danmarks forsvarsminister Troels Lund Poulsen, der i februar slog fast, at "det ikke kan udelukkes, at Rusland inden for en periode på tre til fem år vil teste Artikel 5 og Natos solidaritet".

Erkendelsen af, at krig også kan ramme os, er ikke kun blevet styrket af, at Putin på tærsklen til toårsdagen for krigen langt fra ser ud til at have tabt. Og mindst lige så afgørende er det kommende amerikanske præsidentvalg til november.

Læs også

Én af hovedårsagerne til, at europæerne troede, at krig var en saga blot, var Nato-garantien og alliancens afskrækkelsesdoktrin. Ét angreb på én var et angreb på alle, og dermed også på supermagten USA.

Med en stadig mere sandsynlig sejr til Donald Trump er det imidlertid ved at gå op for mange europæere, at musketereden (Artikel 5) har mistet en stor del af sin afskrækkende effekt.

For mon Putin virkelig er sikker på, at USA vil komme europæerne til undsætning i tilfælde af for eksempel et hybrid-angreb med de såkaldte grønne mænd på Narva i Estland?

Først i disse uger er det for alvor er gået op for europæerne, at krig ikke kun har fået comeback i Ukraine.

Lykke Friis
Direktør, Tænketanken Europa

I hvert fald vil man ikke kunne fortænke den russiske præsident i at tage chancen, når han lytter til udsagn, som dem Trump kom med på et valgkampsmøde i South Carolina i midten af februar.

Her gentog han gamle anklager om, at europæerne ikke betaler nok til deres eget forsvar. Og præcis fordi det ikke var tilfældet, skulle de ikke regne med Trump i tilfælde af et angreb. Ja, faktisk ville han "opfordre dem [russerne] til at gøre, hvad helvede de vil".

Et kapløb med tiden

Helt grundlæggende står Europa derfor nu i en situation, hvor forsvarspolitik med ét er blevet katapulteret helt op på EU's dagsorden. Nu handler det ikke længere kun om, at hjælpe Ukraine med at forsvare sig selv, som det gjorde i månederne efter 24. februar; nu handler det også om at forsvare EU-landene i en verden med Putin og Trump.

Hvor uforberedte EU har været på sidstnævnte, er den akutte mangel på ammunition et nøgleeksempel på. Efter 24. februar 2022 erkendte europæerne ikke, at tiden nu måtte være kommet til hurtigst muligt at øge produktionen af ammunition. Både for at kunne levere tilstrækkelig ammunition til Ukraine og for at kunne fylde lagrene op igen af hensyn til egen sikkerhed. For mon krigen ville vare så længe, endsige true med at påvirke europæerne selv?

Læs også

Resultatet er, at Ukraine i dag mangler så meget ammunition, at landet har svært ved at holde stand over for et Rusland, der for længst er omstillet til krigsøkonomi og nyder godt af import fra Nordkorea.

Nye beregninger viser, at Ukraine har brug for 1,8 millioner artillerigranater om året, men p.t. kun har begrundet håb om at kunne modtage 1,3 millioner.

Hvis amerikanerne i lyset af valgkampen pludselig ikke opretholder deres leverancer, vil ukrainerne kun have 3.000 granater til rådighed om dagen – eller 60 procent af det, som militæranalytikere mener, er det absolutte minimum for, at Ukraine kan holde Rusland stangen.

Europæisk gearskifte

Grundet den seneste udvikling ved de ukrainske frontlinjer – og de amerikanske valgmøder – er europæerne nu i fuld gang med et gearskifte: Hvordan kan europæisk forsvar både blive "Putin-" og "Trump-sikret"?

Ukraine mangler så meget ammunition, at landet har svært ved at holde stand over for et Rusland, der for længst er omstillet til krigsøkonomi.

Lykke Friis
Direktør, Tænketanken Europa

Det vil uden tvivl være omdrejningspunktet for EU-samarbejdet i de kommende år. Lige så klart er det imidlertid, at den nye dynamik ikke kan omsættes i store beslutninger fra den ene dag til den anden.

Det skyldes ikke mindst, at nogle regeringschefer omkring EU-bordet, såsom Ungarns Viktor Orban og Polens Andrzej Duda, faktisk hepper på Trump som ny præsident.

Her og nu gælder det derfor om at koncentrere sig om det mest akutte, nemlig at sikre Ukraine tilstrækkelig ammunition til år tre af krigen.

Fællesindkøb og gældsstiftelse 

Præcis fordi europæerne havde lagt krigen bag sig, er der ikke megen ammunitionsproduktion, der kan omstilles til krigsøkonomi.

Europæerne må derfor i gang med det lange seje træk og løbe nye fabrikker i gang. Det kan næppe ske hurtigt uden, at europæerne beslutter sig for at købe ind og producere i fælleskab – helt som man gjorde med vaccinerne under coronakrisen.

Dengang blev man også enige om at optage gæld i fællesskab for at komme ud af krisen. Også dét vil givetvis være at finde som forslag, når Kommissionen 27. februar fremlægger samarbejdets første forsvarsindustrielle strategi.

Læs også

Ikke overraskende er det imidlertid alt sammen fremtidsmusik, som ikke her og nu hjælper ukrainerne ved fronten. Uden tvivl vil EU-landene derfor i de kommende uger være tvunget til at tage andre midler i brug.

For kan de næsten 60 procent af Europas ammunitionsproduktion, der i dag sælges til tredjelande, "omdirigeres" til Ukraine? Og kan EU, hvis amerikanerne ikke længere vil levere ammunition til Ukraine, lægge billet ind på den og sende den videre til fronten i Ukraine?

Sådanne spørgsmål ville før 24. februar 2022 være forekommet som det rene science fiction. Men i en tid, hvor krig(ene) er tilbage på kontinentet, er det imidlertid udtryk for den nye virkelighed – eller "new normal", om man vil. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

Vladimir Putin

Præsident, Rusland
jurist (Sankt Petersborgs Statsuniversitet)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00