Debat

Fødevareminister lægger pres på EU: Lev op til løftet om bedre dyrevelfærd

Det ærgrer mig, at dyrevelfærd ikke fyldte noget i kommissionsformandens tale for en måneds tid siden, men i Danmark presser vi stadig på for en revision af dyrevelfærdslovgivningen, skriver Jacob Jensen (V).

Fra dansk side sender vi klare signaler om, at dyrevelfærden skal forbedres. Det har vi gjort i en lang årrække under skiftende regeringer, skriver Jacob Jensen (V).
Fra dansk side sender vi klare signaler om, at dyrevelfærden skal forbedres. Det har vi gjort i en lang årrække under skiftende regeringer, skriver Jacob Jensen (V).Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Jacob Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg vil gerne takke for opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse, som jeg har kunnet læse her i Altinget.

Jeg er nemlig grundlæggende enig i, at vi skal fremme dyrevelfærd, ikke bare i Danmark men også i EU. Derfor er øget dyrevelfærd også et af mine vigtigste fokusområder som fødevareminister.

Det berører mange mennesker, inklusive mig, dybt, når man hører om sager, hvor der ikke er taget hånd om dyrene.

Og den seneste dyrevelfærdsrapport fra Fødevarestyrelsen vidner om, at vi desværre visse steder har udfordringer med at overholde reglerne for dyrevelfærd.

Læs også

Derfor ærgrer det mig også, at dyrevelfærd ikke fyldte noget i kommissionsformandens tale for en måneds tid siden.

Jeg tror, at mange havde ventet og set frem til den revision af EU’s dyrevelfærdslovgivning, som EU-Kommissionen havde varslet – det havde jeg også.

Pres på EU

I Danmark lægger vi pres på EU-Kommissionen.

Senest på rådsmødet om landbrug og fiskeri i Bruxelles i september bragte jeg det op og opfordrede EU-Kommissionen til at fremlægge revisionen af dyrevelfærdslovgivningen her i efteråret, som planlagt.

Ved samme lejlighed havde jeg et møde med landbrugskommissæren, hvor jeg pressede på for, at revisionen vil blive fremlagt.

Det pres, vi fra dansk side lægger, er ikke noget, vi har tænkt os at slække på.

Jacob Jensen (V)
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri

Og i august sendte jeg et brev til sundheds- og fødevarekommissæren, hvor jeg understregede, at den oprindelige plan om at fremlægge revisionen i efteråret i 2023 bør fastholdes.

Danmark indgik i 2014 en alliance med Tyskland og Nederlandene, da landene underskrev en erklæring om bedre dyrevelfærd i EU. Siden er flere lande kommet med.

Fra dansk side sender vi klare signaler om, at dyrevelfærden skal forbedres. Det har vi gjort i en lang årrække under skiftende regeringer.

Det pres, vi fra dansk side lægger, er ikke noget, vi har tænkt os at slække på.

Jeg hæfter mig ved, at EU-Kommissionen har oplyst, at revisionen af dyrevelfærdslovgivningen ikke er taget af bordet, og at dyrevelfærd er et vigtigt emne.

Danmark er et lille land, men vi producerer mange fødevarer, og mange landmænd i Danmark gør et rigtig godt stykke arbejde – så for danske landmænd vil fælles minimumskrav i EU være en fordel, så der sikres lige vilkår og konkurrence.

Læs også

Højt på min dagsorden

Vender vi for en kort stund blikket hjem mod Danmark, har vi igangsat et arbejde med at styrke dyrevelfærden. Det er et stort arbejde, som adskillige af mine forgængere – fra både røde og blå regeringer – med gode intentioner har forsøgt at løse.

Jeg indledte i februar i år en proces med Folketingets partier og interessenter på dyrevelfærdsområdet for at finde frem til nye dyrevelfærdstiltag, så vi kan få løftet dyrevelfærden. Det har resulteret i mange forskellige forslag, som vi kan arbejde videre med.

Alternativet kan være, at produktionen flyttes uden for Danmarks grænser. Og det gavner ikke dyrevelfærden globalt set.

Jacob Jensen (V)
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri

Jeg har også været på besøg hos adskillige fødevareproducenter, for det har været meget vigtigt for mig at få et personligt indtryk af, hvordan der i dag arbejdes med både dyrevelfærd på landbrugsbedrifter i alle afskygninger.

Jeg forventer, at vi snart kan komme videre med forhandlingerne, så vi forhåbentlig kan få en god aftale til gavn for vores dyr.

Vi er heldigvis allerede kommet et godt stykke vej.

Inden sommerferien blev et bredt flertal i Folketinget enige om fire initiativer, der skal forbedre dyrevelfærden for slagtekyllinger. Et af initiativerne er, at der fra dansk side arbejdes for en udfasning af produktionen af hurtigt-voksende slagtekyllinger på EU-niveau.

Flertallet bag initiativerne lægger fundamentet for, at vi kan lave en bred aftale. Og netop det er vigtigt. For der skal være balancer.

Overfor nye tiltag står selvfølgelig økonomien og rammerne, som skal være til stede, før det kan lade sig gøre.

Alternativet kan være, at produktionen flyttes uden for Danmarks grænser. Og det gavner ikke dyrevelfærden globalt set.

Jeg tror på, at det kan lade sig gøre at finde de rette balancer sammen på tværs af Folketinget, og jeg tror på, at vi sammen kan og skal fortsætte med at presse på for at styrke dyrevelfærden i EU.

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00