Minister stemmer for EU-forbud mod kunstgræs efter et ”fornuftigt kompromis”

Selvom regeringen indtil nu har modarbejdet et EU-forbud mod mikroplast i kunstgræsbaner, stemmer den for forslaget, der forventes at blive vedtaget onsdag. Dermed kan Magnus Heunicke "bevare idéen om Danmark som et grønt foregangsland", lyder analysen fra Altingets EU-korrespondent.

Foto: Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

Et forbud mod mikroplast i kunstgræs bliver med al sandsynlighed en realitet, og den danske regering stemmer for, når der er afstemning i EU-Kommissionen onsdag.

Det oplyser miljøminister Magnus Heunicke (S) i et skriftligt svar til Altinget.

”Danmark støtter forslaget fra EU-kommissionen om at begrænse mikroplast, fordi det vil reducere udslippet af mikroplast,” lyder det.

Meldingen kommer efter Danmark ellers har været modstander af forbuddet og arbejdet for et væsentlig ændringsforslag. I stedet for et forbud ønskede regeringen, at der skulle stilles krav om tiltag, som mindsker udledningen af gummigranulat fra kunstgræsbaner til miljøet.

Så langt er regeringen ikke nået med sit lobbyarbejde, men EU-kommissionen har alligevel foreslået et kompromis, hvor overgangsperioden forlænges fra seks til otte år. Og det er altså medårsag til, at regeringen nu alligevel agter at stemme for forslaget, forklarer miljøministeren.

”Det er lykkedes ved hjælp af gode argumenter fra vores side at få EU-kommissionen til at foreslå et fornuftigt kompromis med en lidt længere overgangsordning for kunstgræsbaner, så mulighederne for, at vi får udviklet bedre alternativer, er forbedret, og det hilser jeg velkommen,” lyder det fra Magnus Heunicke.

Læs også

”Den forkerte vej at gå”

Forslaget fra EU-Kommissionen er et totalforbud mod bevidst tilsat mikroplast, som blandt andet indgår i kosmetik, rengøringsmidler, maling og kunstgræsbaner.

Gummigranulatet i kunstgræsbaner kommer fra ophuggede bildæk, og det giver nogle spilleegenskaber, som ikke så let opnås med de alternativer, der trods alt findes. 

Det er svært for en dansk miljøminister at stemme imod et forslag, der vil mindske udslippet af mikroplast til naturen, hvis han vil gøre sig håb om at bevare ideen om Danmark som et grønt foregangsland i Europa

Rikke Albrechtsen
Altingets EU-korrespondent

Derfor mener regeringen, at kunstgræsbanerne har stor betydning for foreningslivet og folkesundheden. En pointe som miljøministeren tidligere har uddybet i et interview med Altinget.

På et møde i Europaudvalget fredag gentog ministeren pointen som begrundelse for regeringens indstilling til forbuddet.

”Vi mener i regeringen, at det er den forkerte vej at gå at omlægge nuværende baner til baner af ringere kvalitet, når det er muligt at begrænse udledningen af mikroplast fra banerne,” sagde Magnus Heunicke fredag.

Ikke flere sorte beslutninger

Men af regeringens seneste notat fremgår det, at forslaget forventes at blive stemt igennem. Og det har ifølge Altingets EU-korrespondent, Rikke Albrechtsen, betydning for, hvorfor regeringen alligevel ender med at stemme for.

”Det er svært for en dansk miljøminister at stemme imod et forslag, der vil mindske udslippet af mikroplast til naturen, hvis han vil gøre sig håb om at bevare ideen om Danmark som et grønt foregangsland i Europa. Ikke mindst i en situation, hvor Danmark også er ret fodslæbende i EU på andre grønne områder, for eksempel når det kommer til naturgenopretning,” siger Rikke Albrechtsen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Rikke Albrechtsen

EU-korrespondent, Altinget
journalist (DJH 2003), cand.public. (SDU 2007)

0:000:00