Heunicke går i brechen for kunstgræsbaner: “Et forbud vil have en massiv negativ effekt på folkesundheden og foreningslivet”

Regeringen går "med åbne øjne" imod EU's ekspertorganers anbefaling, når de arbejder for at frede kunstgræsbaner fra forbud. Det fortæller miljøminister Magnus Heunicke (S) i et interview, hvor han samtidig nedtoner problemet med mikroplastudledningen fra kunstgræsbaner. Det er kun en "brøkdel" af det samlede problem med mikroplast, lyder det.

Et forbud mod mikroplast på kunstgræsbaner vil få for store konsekvenser, lyder det fra miljøministeren. 
Et forbud mod mikroplast på kunstgræsbaner vil få for store konsekvenser, lyder det fra miljøministeren. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

Selvom et forbud mod gummigranulatet i kunstgræsbaner vil være godt for miljøet, vil konsekvenserne for folkesundheden og foreningslivet være for vidtrækkende.

Sådan lyder det fra miljøminister Magnus Heunicke (S), efter EU-kommissionen har foreslået et totalforbud mod bevidst tilsat mikroplast, som den danske regering forsøger at ændre.

“Mange tusinder har fået glæde af kunstgræsbaner de senere år, og derfor bør de ikke forbydes, når man kan inddæmme 90 procent af udledningen med bander og riste,” siger Magnus Heunicke.

Regeringen foreslår konkret, at man i stedet for et forbud stiller krav om tiltag, så udledningen til miljøet reduceres.

Læs også

Går “med åbne øjne” imod EU-anbefaling

De rette inddæmningstiltag kan ifølge EU's risikovurderingskomité (RAC) reducere udledningen af mikroplast fra kunstgræsbaner med 90 procent.

Det skal ske ved at opsætte bander rundt om banerne, filtre på afløb og sluser, hvor spillerne skal børste mikroplasten af sig over en rist. Ligeledes må banens vedligeholdelsesbørste aldrig forlade det indhegnede område, mens traktorer eller andre køretøjer skal børstes af, før de forlader banen. 

Hvis tiltagene skal have optimal effekt, vil det altså kræve en adfærdsændring hos brugerne. Desuden vil et totalforbud reducere udledningen mest muligt. Af de årsager understreger risikovurderingskomiteen, at et forbud er at foretrække. 

Regeringens ændringsforslag går dermed direkte imod anbefalingen fra EU’s ekspertorganer, kemikalieargenturet (ECHA) og risikovurderingskomiteen (RAC).

Ifølge Magnus Heunicke går regeringen imod anbefalingen “med åbne øjne”.

“De (RAC, red.) har argumenter med, at det kan være svært at kontrollere, om der kommer bander og rister op. Og det kan da godt være, men i Danmark, tror jeg, det vil være ret let at kontrollere.”

En lille brøkdel af det samlede problem

Miljøministeren argumenterer desuden med et ønske om proportioner i debatten.

Mikroplastudledningen fra kunstgræsbaner, som på europæisk plan udgør 16.000 tons årligt, er den største enkeltstående kilde til bevidst tilsat mikroplast, som er omfattet af EU-Kommissionens forslag om forbud.

Men ifølge Magnus Heunicke bliver der udledt 450.000 tons mikroplast i Europa fra bildæk på vejene, og af den samlede mikroplastudledning er kunstgræsbanerne en brøkdel, mener Magnus Heunicke.

“Udledningen af mikroplast fra bildæk på vejene udgør 450.000 tons om året, og så kommer 16.000 tons om året fra kunstgræsbanerne, som vi kan reducere med 90 procent. Så det er jo lille brøkdel af det samlede problem med mikroplast fra bildæk, og til gengæld har det en massiv negativ effekt på folkesundheden og foreningslivet, hvis vi fjerner det.”

Kan folk ikke dyrke andet motion om vinteren end fodbold?

“Jo. I Danmark er vi gode til at få vores børn til at gå til idrætsaktiviteter, men vi har en udfordring med, at de dropper ud af foreningerne, når de rammer puberteten. Det hænger sammen med tusinde problemstillinger, men der er ingen tvivl om, at de her baner er enormt attraktive. De fleste i Danmark er enige om, at vi skal højne trivslen, og derfor skal unge have mere motion og foreningsliv.”

Indtil alternativet er bedre

Endelig peger ministeren på, at alternativerne til gummigranulat som fyldmateriale ikke er lige så gode. Der er eksperimenteret med kork, sand, ris, kakaoskaller, kokosnøddeskaller, olivensten og baner uden fyld.

Udfordringen er imidlertid, at banerne bliver spejlblanke i frostgrader, hvis man ikke varmer dem op. Det fortalte DTU-professor Steffen Foss Hansen for nyligt til Altinget. Men i samme åndedræt fortalte han, at en udfasningsperiode på maks fem år vil skabe kamp om at komme først på markedet med bedre alternativer.

Magnus Heunicke, forskning viser, at der opstår innovative løsninger med en implementeringsperiode på 3-5 år. Hvorfor ikke lave et forbud og tvinge kommunerne og klubberne til at finde alternativer?

“Kommer vi til en situation, hvor der er flere alternativer, som ikke skader miljøet, så støtter jeg fuldt ud, at vi skal bruge de alternativer, men indtil da, så ville jeg være bekymret, hvis der kommer flertal for et forbud i EU.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00