Debat

Stine Bosse: Hvis det ekstreme højre styrkes i EU, vil Europas demokratiske værdier være truet

Med en grøn dagsorden og et stort migrationspres har Danmark alt at vinde ved fælles europæiske løsninger. Men det ekstreme højre kan risikere at handlingslamme EU. Derfor har midten aldrig været vigtigere end her, ved det mest betydningsfulde valg nogensinde, skriver Stine Bosse, EP-spidskandidat for Moderaterne.

EU-parlamentsvalget 9. juni er nok det vigtigste valg
nogensinde, skriver Stine Bosse.
EU-parlamentsvalget 9. juni er nok det vigtigste valg nogensinde, skriver Stine Bosse.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Stine Bosse
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kriserne står i kø i Europa. Vi har igen krig på kontinentet, klimakrisen mærkes også hos os – for vådt, for tørt eller for varmt. Men de mærker det endnu mere i Afrika, og derfor søger flere og flere immigranter i stort antal mod Europa.

Mange borgere i Europa føler sig med god grund usikre på fremtiden. De mange kriser og usikre økonomiske tider giver utryghed og kan ulykkeligvis betyde, at mange vælgere vil søge mod de mere yderliggående politiske partier i håbet om, at man kan få kriserne til at gå væk ved at lukke sig om sig selv eller drømme sig tilbage til en tid, som var engang.

Hvis udviklingen i for eksempel USA under ”Trump-æraen” har lært os noget, er det, at vi ikke kan tage vores demokratiske og værdipolitiske rettigheder for givet.

Stine Bosse
EP-spidskandidat, Moderaterne

Men der er ikke et quickfix på alle verdens kriser, og et kraftigt skred mod den yderste højrefløj vil hverken finde løsninger på, hvordan Europa skal kunne forsvare sig selv, hvordan Europa skal kunne løse klimakrisen eller få styr på den ukontrollerede indvandring. Derfor er EU-parlamentsvalget 9. juni nok det vigtigste valg nogensinde.  

Demokratiet trues

Hvis de nationalistiske højrefløjspartier får stor indflydelse i det kommende parlament, kan det få alvorlige og negative konsekvenser. Mange vigtige dagsordener står for skud og kan blive vendt på hovedet.

Det gælder både økonomisk, forsvarspolitisk og i spørgsmål om den grønne omstilling. Og så må vi ikke glemme de værdipolitiske emner, som mange europæere tager for givet, som fri abort, rettigheder for LGBT+-personer og minoriteter og ligestillingsspørgsmål.

Hvis udviklingen i for eksempel USA under ”Trump-æraen” har lært os noget, er det, at vi ikke kan tage vores demokratiske og værdipolitiske rettigheder for givet. EU er bygget op om de værdier, der nu er truet. Og med truslen fra det ekstreme højre, er det vigtigere end nogensinde at vælge parlamentsmedlemmer, der, som jeg selv, vil kæmpe med næb og klør for EU’s demokratiske fundament og værdier.

Læs også

Selvfølgelig og helt naturligt bestemmer vi meget selv i Danmark. Og det skal vi blive ved med. Men analyser viser, at over halvdelen af alle nye love, vi indfører, stammer fra EU og er godkendt af Parlamentet. Derfor kan jeg ikke understrege nok, hvor vigtigt EU-parlamentsvalget  er – også for danskerne og vores land.

Højrefløjen kan ikke lede

Hidtil har de danske vælgere, ligesom i flertallet i EU, samlet sig omkring centrumpartierne i Parlamentet.

Den store konservative politiske gruppe EPP har sammen med det liberale Renew og det socialistiske S&D været krumtapperne omkring både de progressive grønne og digitale dagsordner de seneste år, men disse har også stået værn om de værdier, samarbejdet baserer sig på. Retsstat, demokrati, borgerrettigheder. Blot for at nævne de vigtigste.

De højrenationale partier, kan næppe (for sådan plejer det at være) blive enige om ret meget. Derfor risikerer vi, at det nødvendige lovgivningsarbejde går i stå.

Stine Bosse
EP-spidskandidat, Moderaterne

Det er disse partier, der i Parlamentet eksempelvis har presset på for at sanktionere Ungarn under Viktor Orbán, når landet har gjort væsentlige indhug i det fundament, vi kender.

Men denne gang kan det give alvorlige udfordringer, hvis balancerne skubber sig. De højrenationale partier, der blandt andet samler sig i ECR og ID-grupperingerne, kan næppe (for sådan plejer det at være) blive enige om ret meget.

Derfor risikerer vi, at det nødvendige lovgivningsarbejde går i stå. Det er partier som repræsenteres af blandt andet Marine Le Pen i Frankrig og Geert Wilders i Holland, der sammen med blandt andet Alternative für Deutschland, Fix, Sverigesdemokraterne og Dansk Folkepartivil udgøre det ekstreme højre i Europa-Parlamentet.

Partier og bevægelser, der desværre, langt hen ad vejen, ikke bekender sig til de værdier, som Unionen er bygget på. Og som hellere siger nej for en sikkerheds skyld. 

Derfor er det altafgørende, at vi i Danmark vælger medlemmer af Europa-Parlamentet, der forstår EU’s styrkepositioner i verden, som respekterer de grundlæggende værdier, og som ser mulighederne i et forpligtende europæisk fællesskab, hvor vi ikke blot beskytter vores nuværende værdier, men også yder vores til at løse de allerstørste udfordringer.

En styrkelse af midten, hvor Moderate stemmer vil levere konkrete løsninger og bygge bro for afgørende samarbejder, er den sikreste vej til at fastholde retningen for Parlamentet. Vi skal fastholde EPP på grønne beslutninger og reducere deres lyst til at søge mod yderligtgående højrepartier.

Skader Danmarks økonomi

EU har sat en række mål for løsning af mange af de store udfordringer, men nu er det tid til handling. Der er altså brug for en meget mere resultatorienteret politik i den næste femårige parlamentssamling.

Læs også

Det er en kæmpe fordel for Danmark, som har virksomheder, der står klar med løsninger, og som alene ser muligheder for, at vi fra Danmark kan præge, påvirke og være med til at skabe løsninger. Løsninger, der i sidste ende bidrager positivt til helheden og styrker danske interesser. Eksport, arbejdspladser, BNP og i sidste ende velfærd. Vi skal jo tjene pengene, før vi kan bruge dem.

Vi ved, at ID, ECR og dele af EPP er imod mange af de klimatiltag, som der nu er enighed om i EU’s Green Deal. Men der er jo tværtimod akut brug for det konkrete lovgivningsarbejde. Når flere europæiske (og danske) partier ønsker at trykke på stopknappen, er det den helt forkerte vej at gå for Europa – og i øvrigt helt modstridende med Danmarks interesser.

Ifølge Fagbevægelsens Hovedorganisation kan vi skabe op mod 200.000 danske årsværk ved at fortsætte med at arbejde hen imod Danmarks og EU’s klimamål for 2030.

Får det yderste højre magt, som de har agt, vil det omvendt betyde, at Danmark mister arbejdspladser, eksport og skatteindtægter.

Stine Bosse
EP-spidskandidat, Moderaterne

Vi mister måske job i landbruget – cirka 6000 – men vi vinder på den mellemlange og lange bane. Får det yderste højre magt, som de har agt, vil det omvendt betyde, at Danmark mister arbejdspladser, eksport og skatteindtægter.

Et handlingslammet Europa

Læg hertil, at Europa står overfor det største migrationspres siden flygtningekrisen i 2015-16. Der eksisterer et øget behov for at stå for eget forsvar og hjælpe Ukraine, som blot er et af de nye medlemslande, vi gerne vil udvide EU med.

Det kræver store omlægninger af den hidtil førte politik, hvor yderfløjene kan blive en effektiv stopklods for den nødvendige udvikling, som EU skal igennem.

Et højrenationalt flertal i Europa-Parlamentet kan altså i yderste konsekvens betyde et handlingslammet Europa. Et Europa, der bliver styret ud fra snævre nationale hensyn.

Det vil være ekstra ulykkeligt, fordi de højreekstremes mandat næppe vil repræsentere flertallet af de europæiske vælgere. Hvis du ikke er protestvælger, men tværtimod ønsker reelle svar på de EU’s aktuelle udfordringer, så er det alfaomega, at du afgiver din stemme d. 9. juni.

En stemme på Moderaterne vil bedst kunne styrke midten og samtidig understøtte EU-parlamentarikere, der vil arbejde benhårdt for at opnå de rigtige løsninger for Danmark og Europa.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Bosse

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (M), formand, PlanBørnefonden, bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

0:000:00