Kommentar af 
Morten Helveg Petersen

Morten Helveg Petersen: COP28 viste den nye verdensorden

Med klimatopmødet i Dubai er der etableret en ny verdensorden. Europa og USA har mistet indflydelse i global politik, og en række oliestater og store udleder-lande som Kina og Indien er blevet selvstændige spillere, som ikke lader sig diktere, skriver Morten Helveg Petersen (R).

Kinas muskler er en stor del af den nye verdensorden, som udspillede sig for øjnene af alle deltagere på COP28. Man kan begræde det eller lade være, men nogen vej uden om findes ikke, skriver Morten Helveg Petersen (R).
Kinas muskler er en stor del af den nye verdensorden, som udspillede sig for øjnene af alle deltagere på COP28. Man kan begræde det eller lade være, men nogen vej uden om findes ikke, skriver Morten Helveg Petersen (R).Foto: Amr Alfiky/Reuters/Ritzau Scanpix
Morten Helveg Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med klimatopmødet i Dubai er der etableret en ny verdensorden. Tegnene har været til stede de seneste par topmøder, men COP28 cementerer den nye verden.

Europa og USA har mistet indflydelse i global politik, og en række oliestater og store udleder-lande som Kina og Indien er blevet selvstændige spillere, som ikke lader sig diktere.

COP28-aftalen er ikke nogen perfekt aftale. Vi får ikke en klokkeklar udfasning af fossile brændsler, sådan som videnskaben opfordrer til.

På den anden side får vi trods alt en aftale, som arbejder videre inden for rammen af Paris-aftalen og halvanden grader-målet.

Aftaleteksten indeholder også EU's målsætning om at tredoble vedvarende energi og sikre dobbelt op på energieffektivisering frem mod 2030.

Det er noget af en kontrast til et Dubai, hvor man alle steder bliver betænkt med aircondition, men når det foregår for åbne vinduer, er energi- og ressourcespildet kvalmende åbenlys.

Det gælder, ikke mindst når man som jeg netop har færdigforhandlet et europæisk bygningsdirektiv, hvis fornemste opgave er at reducere energiforbruget.

Læs også

Topmødet demonstrerede tydeligt, at det er EU, som går forrest på vejen mod global klimaneutralitet.

Oliesheikernes synlighed stod i skarp kontrast til et klimatopmøde, som ellers havde masser af fokus på grønne teknologier og innovation.

Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

De europæiske forhandlere leverede den stigning i vedvarende energi og energieffektivisering, som EU på forhånd havde annonceret var målet.

Europa forærede også på klimatopmødet en fantastisk start med den hurtige aftale om fonden for tab og skader, som i høj grad kom op at stå på grund af europæisk lederskab.

EU er samtidig snublende tæt på at have gennemført hele Europa-Kommissionens Green Deal-pakke, som er klodens mest ambitiøse forsøg på at omstille et helt kontinent.

Det kan og vil andre lade sig inspirere af, og for Danmark bør inspirationen være, at vores vej til international indflydelse på det grønne område går én vej - gennem EU.

Men når alle skal nå til enighed, og der samtidig er kommet flere økonomisk magtfulde lande med egne ambitioner til bordet, er forudsætningerne for den bedst mulige aftale på klimatopmødet svær fra begyndelsen.

Under hele topmødet var oliestaterne meget synlige i deres optræden, og hvad enten det handler om at arrangere store sportsbegivenheder, købe de største fodboldklubber eller drive global energipolitik er oliestaternes indflydelse også i billedet af den nye verdensorden.

Det var oliestaterne, som leverede den største modstand mod en uigenkaldelig slutdato på fossile brændsler, og det lykkedes de jo med.

Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

Det samme er byen Dubai.

For få årtier siden var Dubai en simpel fiskerlandsby i den Arabiske Bugt, men de seneste 20 år er byens udvikling eksploderet.

Den bizarre ørkenby med al dens beton, krom, stål, guld, glimmer og overdådigt luksuriøst ressourceforbrug - selvfølgelig betalt med gas- og oliepenge - var rammen om klimatopmødet.

Jeg har aldrig følt mig længere væk fra Langeland, og olienationerne brugte da også hjemmebanen til fra start at lægge en dæmper på klimatopmødets grønne forventninger.

Det var oliestaterne, som leverede den største modstand mod en uigenkaldelig slutdato på fossile brændsler, og det lykkedes de jo med.

Oliesheikernes synlighed stod i skarp kontrast til et klimatopmøde, som ellers havde masser af fokus på grønne teknologier og innovation.

På den danske pavillon havde den hidtil største erhvervsdelegation nogensinde fundet vej til klimatopmødet. Danmark og danske virksomheder har utrolig meget at tilbyde den globale grønne omstilling - og den grønne omstilling har brug for danske virksomheder.

Når alle skal blive enige ender kompromisset oftest med en lavere fællesnævner, og derfor har vi brug for et marked, der kan presse de fossile brændsler ud af spillepladen via innovative, konkurrencedygtige løsninger.

De multilaterale løsninger kan godt lade sig gøre, når viljen er til stede.

Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

Det er en selvstændig pointe i den sammenhæng, at statsstøtten til fossile brændsler er vokset markant i en række lande det seneste år.

Det er gift for den grønne omstilling, og det bør være et markant fokusområde for grønne NGO'er og politikere i de kommende år.

De såkaldte NDC'er, Nationally Determined Contributions, hørte også til et af klimatopmødets store politiske slagsmål.

Ifølge Paris-aftalen skal alle lande opdatere deres NDC'er med konkrete politiske klimamålsætninger hvert femte år på baggrund af data og analyse indhentet i mellemtiden.

Processen skal sikre det enkelte lands kontinuerlige fremdrift i klimapolitikken, men både Kina og Indien, to af verdens store CO2-udledere, lod sig ikke diktere til at lave nye nationale målsætninger.

Begge lande sagde simpelthen nej og demonstrerede dermed deres globale styrke - eller deres mangel på international solidaritet, alt afhængig af øjnene, der ser.

Udfordringen er selvsagt, at vi har brug for, at disse lande kommer om bord.

De multilaterale løsninger kan nemlig godt lade sig gøre, når viljen er til stede.

Topmødet gjorde det tydeligt, at kineserne er store spillere, der styrer meget af baggrunds- musikken.

Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

IMO, den Internationale Maritime Organisation, der er et FN-kontor, som arbejder med klimatilpasning for den internationale skibstrafik, opnåede mange fremskridt under klimatopmødet.

Hvorfor?

Fordi Kina i dette tilfælde var aktive og støttede projektet.

Topmødet gjorde det tydeligt, at kineserne er store spillere, der styrer meget af baggrundsmusikken.

Når kineserne vil noget, er der meget, som kan lade sig gøre. Når kineserne ikke vil spille bold, går der omvendt hurtigt grus i maskineriet.

Kinas muskler er en stor del af den nye verdensorden, som udspillede sig for øjnene af alle deltagere på COP28. Man kan begræde det eller lade være, men nogen vej uden om findes ikke.

De nye globale magter er en del af løsningen, og det anviser samtidig den eneste farbare vej til, at et lille land som Danmark kan øve international indflydelse på klimapolitikken.

Det officielle Danmark skal hægte sig på EU, som ikke fik alt med hjem, men som dog fik det meste.

Vores grønne erhvervsliv skal understøtte EU's grønne politik ved at angribe markedet med klimaløsninger, som kan sætte fart på den udfasning af olie, kul og gas som verdens regeringsledere stadig ikke har opnået.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00