Nej-ikon: Tiden er løbet fra Folkebevægelsen mod EU

PARLAMENTSVALG: EU-modstandens grand old mand, Jens-Peter Bonde, mener ikke, at Folkebevægelsen mod EU er et troværdigt sted at lægge sin stemme til Europa-Parlamentet.

Det er ikke muligt at repræsentere en tværpolitisk bevægelse i Europa-Parlamentet i dag, mener Jens-Peter Bonde.
Det er ikke muligt at repræsentere en tværpolitisk bevægelse i Europa-Parlamentet i dag, mener Jens-Peter Bonde.Foto: Mediehuset
Rikke Albrechtsen

En stemme på Folkebevægelsen er en stemme spildt ved næste års valg til Europa-Parlamentet. Det gør en af bevægelsens tidligere profiler, Jens-Peter Bonde, klart over for EuropaMagasinet, som Altinget.dk producerer for DK4.

Han mener, at tiden er løbet fra tværpolitiske bevægelser, hvis samlingspunkt er et nej til Unionen. Parlamentet har bevæget sig fra at være et høringsorgan til at have fingrene i alt fra industriregulering til dyrevelfærd. Der er det umuligt at favne over hele den politiske skala.

"Hvis man vil have den fulde politiske bredde og samle modstandere op fra De Konservative til Enhedslisten, så kommer det til at knirke," siger Jens-Peter Bonde.

"Det holder ikke i dag. For hvad vil de stemme på for eksempel spørgsmålet om, hvorvidt bankdirektører skal have bonusser eller ej?" spørger det tidligere medlem af Parlamentet, der var valgt for Folkebevægelsen fra 1979 frem til 1992, hvorefter han repræsenterede JuniBevægelsen, til han trak sig i 2008.

Ikke et spørgsmål om ja eller nej
Jens-Peter Bonde gør klart, at det er muligt at opnå stor indflydelse i Parlamentet, hvis man altså har et klart mandat at gøre det på på tværs af alle politikområder.

Fakta
EuropaMagasinet er Altinget.dk's tv-program om, hvad der rører sig i EU-politikken både ude og hjemme. Udsendelserne kan ses på DK4 eller findes på bideo.dk.

"Man kan ikke sidde med korslagte arme og bare stemme nej. Man bliver nødt til at blande sig og gå ind i udvalgene og prøve at gøre tingene bedre. Man er nødt til at bruge vælgernes stemme til noget, mens man er der," siger han og fortsætter.

"Jeg vil have fuld indflydelse for min stemme til Europa-Parlamentet. Derfor kan jeg desværre ikke stemme på den Folkebevægelse, som jeg selv har været med til at skabe".

Jeg vil have fuld indflydelse for min stemme til Europa-Parlamentet. Derfor kan jeg desværre ikke stemme på den Folkebevægelse, som jeg selv har været med til at skabe.

Jens-Peter Bonde
Tidligere medlem af Europa-Parlamentet

Parlamentet er kilde til viden
Rina Ronja Kari, der sidste weekend blev officielt valgt som Folkebevægelsens spidskandidat til Europa-Parlamentet, er uenig i, at det ikke nytter for en nej-bevægelse at være til stede i Parlamentet.

"Det giver mening at sidde i Europa-Parlamentet, fordi det er en indgang til enormt meget viden. Al den viden, vi skal bruge til debatter i Danmark, kommer derfra. Og det er også her, vi kan følge med i, hvad der er for planer og ideer til, hvad der er det næste skridt i integrationsprocessen," siger hun.

Hun peger på, at Folkebevægelsen har et partiprogram, hvor de blandt andet enes om en linje på miljøpolitik og dyrevelfærd. De bruger også allerede nu deres plads i Parlamentet til at kæmpe for mere åbenhed om EU's budget, så det bliver mere tydeligt, hvad EU bruger sine penge på.

"I det daglige arbejde gælder det om at bremse EU, der hvor vi kan," siger hun.

Se Rina Ronja Kari debattere med Jens-Peter Bonde og Dansk Folkepartis Pia Adelsteen i EuropaMagasinet på DK4 d. 31. oktober kl. 23, d. 1. november kl. 10.30 eller d. 3. november kl. 17.40. Programmet kan også findes her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Peter Bonde

Tidligere ledende overlæge, Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, Bispebjerg-Frederiksberg Hospital, professor emeritus, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet
cand.med. (Aarhus Uni. 1979), dr.med. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00