Ny debat: Hvem vinder slagsmålet om EU's budget?

TEMADEBAT: EU's stats- og regeringschefer er langt om længe blevet enige om det syvårige budget for EU, og nu mangler kun en blåstempling fra Europa-Parlamentet. Men bør Parlamentet godkende budgettet, som det ser ud nu? Altinget tager debatten. 

Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Kristian Andersen

I juli blev EU’s 27 stats- og regeringsledere endelig enige om både genopretningspakken, der skal få EU på ret køl efter coronakrisen, og det syvårige EU-budget på i alt 13.580 milliarder kroner. Men kampen om de mange milliarder og den efterfølgende debat er langtfra slut.

Regeringslederne mangler stadig en blåstempling fra de nationale parlamenter og Europa-Parlamentet, hvor flere allerede er kommet med indvendinger til store dele af budgettet. Nogle efterspørger flere klimainitiativer og større vægt på retsstatsprincipper. Andre er utilfredse med nedskæringer i forsknings-, uddannelses- og sundhedsbudgettet.

Altinget følger op og spørger et hold af debattører: Landede det syvårige budget og den store genopretningsfond godt eller skidt? Hvem og hvilke områder er indtil videre budget-kampens vindere og tabere? Kan genopretningspakken og det syvårige budget løfte Europa godt ud på den anden side af krisen?

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00