Nye Borgerlige vil for første gang i Europa-Parlamentet: ”På sigt skal Danmark ud af EU”

Martin Henriksen nåede næsten 15 år i Folketinget for Dansk Folkeparti, men nu åbner han et nyt kapitel som Nye Borgerliges første EU-spidskandidat. Han inspireres af Brexitkongen Nigel Farage og vil tage dansk værdikamp med til Bruxelles.

Martin Henriksen taler for partibaglandet på Nye Borgerliges landsmøde i DGI-Huset i Vejle i lørdags.
Martin Henriksen taler for partibaglandet på Nye Borgerliges landsmøde i DGI-Huset i Vejle i lørdags.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Ved det seneste valg til Europa-Parlamentet blev formand Pernille Vermund væk fra afstemningslokalerne.

Partiet var kommet for sent i gang med at indsamle vælgererklæringer, og der var “simpelthen ikke nogen, jeg kan stemme på,” skrev hun i en mail til partirødderne to dage før valgdagen.

På den lange bane skal Danmark ud af EU.

Martin Henriksen (NB)
Spindskandidat til Europa-Parlamentet

Nu er der kommet styr på det med opstillingen, og årsmødet i Vejle stod partiets allerførste spidskandidat til Europa-Parlamentet, Martin Henriksen, så på scenen foran baglandet.

Her lovede han at være en dansk opposition til ”EU-systemet” og ”de stuerene”, som han ”trodsig og kampklar” vil bekæmpe.

Det kunne Vermunds partirødder i DGI-hallen i Vejle godt lide at høre.

”Jeg har altid synes, at det vigtige har været at kæmpe for Danmark og bevare Danmark dansk. Det har jeg gjort i Folketinget i forhold til at få så mange udlændingestramninger igennem som muligt, og det er da blevet til nogle stykker,” siger Martin Henriksen, da Altinget møder ham i foyeren efter talen.

”Det er en kamp for at bevare vores kultur og vores selvbestemmelse. Og det er også det, som EU-politikken handler om for mig.”

Vil ruske op i systemet

I alt blev det til næsten 15 år i Folketinget for Dansk Folkeparti, men Martin Henriksen blev ikke genvalgt ved Folketingsvalget i 2019, hvor partiet gik fra 37 til 16 mandater. Sidste år tabte han så kampen om formandsposten i DF til Morten Messerschmidt, og lidt efter meldte Martin Henriksen sig helt ud af partiet.

"Jeg følte mig ikke velkommen mere, men jeg vidste også godt, at jeg ikke ville få en rolle mere," fortæller han. 

Den landspolitiske scene blev byttet til partiløst byrådsmedlem i Stevns og arbejdet som sikkerhedsvagt. Men på vej op i elevatoren i Eiffeltårnet på en familierejse til Paris i foråret, fik Martin Henriksen - til sin hustru og søsters store undren - pludselig den indskydelse at ringe til Pernille Vermund.

Martin Henriksen

Født 25. januar 1980 i Tårnby

Spidskandidat for Nye Borgerlige til Europa-Parlamentet
Medlem af kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune

Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti fra 2005-2019
Tidligere socialordfører, uddannelsesordfører, familie- og forbrugerordfører, fødevareordfører, EU-ordfører, Europarådsordfører og integrationsordfører.

HF-eksamen, Frederiksberg HF-kursus, 2002-2004.

Arbejder som sikkerhedsvagt og har tidligere også været chauffør i Kødbyen, 2004-2005.

Det blev godt nok hendes sekretær, der endte med at svare, men et møde med partiformanden blev sat op. Og her står vi så.

Nu vil Martin Henriksen i Europa-Parlamentet for at ”ruske op i systemet.”

”Jeg ved godt, at det er en stor opgave, men det bilder jeg mig selv ind, at jeg kan. Og så har jeg en erfaring med at forhandle en lang række aftaler på højt plan fra Christiansborg, som jeg gerne vil bruge til at få noget igennem i EU-systemet,” siger han.

Danmark skal ud af EU

Hjemme i Danmark er Martin Henriksen kendt for hård udlændingepolitik, men hvad vil han arbejde for i Europa-Parlamentet?  

”På den lange bane skal Danmark ud af EU, men indtil det sker, så er realiteterne, at vi er der. Og så må man jo forsøge at trække tingene i den rigtige retning så længe,” siger Nye Borgerliges spidskandidat og tilføjer:

”Det er ikke fordi, at jeg kommer til at gøre det på samme måde, men Nigel Farage gjorde mange gode ting, synes jeg. Det var inspirerende, hvordan han kunne bruge Europa-Parlamentet som en platform.”

Læs også

Martin Henriksen peger på den aktuelle Gazakonflikt, hvor han mener EU burde se på, om der kan skabes flere handelsaftaler med Israel. Det vil gavne virksomheder i Israel og Europa, men også "for at signalere, hvor vi står i den her konflikt.”

EU bør også gøre mere for forfulgte kristne rundt i verden, og så forventer han, at EU’s migrationspolitik og dansk værdikamp kommer til at fylde meget i hans arbejde, hvis han bliver valgt.

”Og så handler det om at finde nogle områder, hvor man forhåbentlig kan få EU til at fylde mindre. Så man får mere magt tilbage til nationalstaterne. Det er noget af det, men jeg skal nok også finde på endnu mere,” siger Martin Henriksen.

Er der tre x Dansk Folkeparti?

Det lyder alt sammen som noget Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne også vil arbejde for. Kan du pege på nogle forskelle mellem jer?

”Nye Borgerlige vil arbejde hen imod, at danskerne skal spørges ved en folkeafstemning, om vi skal ud. Og der vil vi anbefale, at vi skal ud, og vi vil opstille et troværdigt alternativ til det EU-samarbejde, der er. Danmarksdemokraterne vil blive i EU, men have en kritisk tilgang. Dansk Folkeparti, ja hvad vil de?”

Det må du vel næsten vide, eftersom du tidligere ville være formand for dem?

Danmarksdemokraterne vil blive i EU, men have en kritisk tilgang. Dansk Folkeparti, ja hvad vil de?

Martin Henriksen (NB)
Spidskandidat til Europa-Parlamentet

”Jeg tror Nye Borgerlige har en bedre chance for at gøre en forskel end de to andre,” svarer Martin Henriksen.

Det kunne lyde som om Nye Borgerlige ikke er så langt fra Dansk Folkeparti på EU-politikken?

”Ja, alle er nok skadet af deres fortid. Men jeg synes noget af det gode ved Nye Borgerlige er, at man har blik for, hvor ekstremt ineffektiv måden folks penge bliver forvaltet på i det offentlige. Det synes jeg også man ser i EU. Så der er en mulighed for at arbejde for færre regler. Dansk Folkeparti bør selv redegøre for dem.”

Vil i konservativ EU-kritisk gruppe

Har I taget stilling til, hvilken gruppe i Europa-Parlamentet I gerne vil være i?

”Vi skal selvfølgelig indgå i en gruppe, men det kan være svært at give et konkret svar, for det kan være grupperne ser anderledes ud efter valget. Men det vil da være i en gruppe i den konservative EU-kritiske retning, hvor der er forståelse for traditionelle familieværdier og det er nationalstaterne, der skal bestemme. Det vil være vores udgangspunkt i forhandlingerne.”

Det kunne også lyde lidt som en gruppe Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne kunne være i. Giver det ikke mening at indgå i et valgforbund med de to partier?

”Det er der ikke taget stilling til endnu. Men jeg afviser ikke noget på forhånd.”

Lige nu er meningsmålingerne ikke milde ved jer. Hvis du nu ikke bliver valgt til Europa-Parlamentet, vil du så forsøge at blive valgt til Folketinget igen?

”Jeg er meget taknemmelig over, at Nye Borgerlige tog chancen, da jeg rakte hånden ud. Det er et privilegie. Normalt kører jeg rundt og løser forskellige vagtopgaver, og det at få den her mulighed, er ikke mange mennesker forundt. Den opgave skylder jeg at lægge alle mine kræfter i, og det vil jeg gøre," siger Martin Henriksen og tilføjer:

"Men jeg siger ikke, at jeg aldrig kunne finde på at stille op til Folketinget igen."

Valget til Europa-Parlamentet finder sted i den Europæiske Union fra 6.-9. juni 2024.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

0:000:00