Nye krav skal styrke EU's økologikontrol

ØKOLOGI: Der er brug for strammere og mere ensrettede økologi-kontrolregler, hvis de europæiske forbrugere fortsat skal have tillid til produkterne. Det mener Kommissionen, som vil skærpe kravene til medlemslandene. Danmark er positiv, men stemmer alligevel blankt.
Per Bang Thomsen

De nuværende krav til EU's økologikontrol er alt for slappe og usammenhængende, og derfor er der en risiko for, at ikke-økologiske produkter fejlagtigt ryger igennem kontrolmøllen og ender på supermarkedshylderne rundt om i unionen.

Det mener Kommissionen, som har fremsat et forslag om at stramme og ensrette kontrolreglerne i hele EU.

Ifølge forslaget er der blandt andet brug for konkrete retningslinjer for, hvornår producenter, kontrolorganer, myndigheder og medlemsstater skal udveksle informationer, hvis økologilovgivningen bliver overtrådt. Det er der ikke i dag, og det øger risikoen for, at vigtig information går tabt.

Derudover vil man fra Kommissionens side skærpe de offentlige myndigheders tilsynskrav i de medlemslande, hvor private organer står for kontrollen af de økologiske produkter. Ifølge forslaget skal der ske en harmonisering af blandt andet andelen af uanmeldte kontrolbesøg samt antallet af ekstraordinære stikprøvekontroller.

"Der opstilles desuden en række krav, herunder at kontrolorganerne skal have dokumenterede procedurer for kontrollen og for sikring af kontrollørernes uddannelse, erfaring og objektivitet," står der i et grundnotat, som NaturErhvervstyrelsen og Fødevarestyrelsen har sendt ud til medlemmerne af Folketingets Europaudvalg.

Hård kritik fra Revisionsretten
Kommissions forslag skal behandles i Den stående Komité for Økologisk Landbrug i dag tirsdag, og det blev fremsat i kølvandet på en kritisk revisionsrapport fra Den Europæiske Revisionsret.

Her blev der sået tvivl om kvaliteten af den nuværende økologikontrol, og ifølge Revisionsretten kunne det skade forbrugernes tillid til de økologiske madvarer.

Et af budskaberne var, at de europæiske myndigheder skulle stramme sig an og styrke kontrollen med de lokale organer, som kontrollerer den økologiske produktion. Ifølge de europæiske revisorer havde Kommissionen nedprioriteret denne kontrol med de enkelte medlemsstaters kontrolordninger, og den kritik har Kommissionen taget til sig.

Dansk blank-stemme
Trods det vil den danske regering stemme blankt til forslaget. Fødevareminister Mette Gjerskov (S) har ellers længe krævet en øget harmonisering af økologireglerne i EU, og regeringen er grundlæggende tilfreds med, at der bliver sat fokus på problematikken.

Men ifølge grundnotatet indeholder forslaget en række detaljerede elementer, som vedrører den generelle økologikontrol - heriblandt det danske system med statslig kontrol. Ifølge regeringen strider elementerne mod de grundlæggende principper i den generelle kontrolforordning, og derfor vil regeringen stemme nej under mødet.

"Regeringen (...) afstår fra at stemme, med henvisning til at forslaget primært burde fokusere på Revisionsrettens påpegning af behovet for en opstramning af kontrollen udført af de private kontrolorganer, samt at en vedtagelse af forslaget ikke må skabe præcedens for kommende forslag vedrørende kontrol af fødevarer," står der i grundnotatet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00