Debat

Nye regler skal sætte stopper for rentemanipulation

DEBAT: Store banker og olieselskaber har fiflet med tallene, og det har kostet den almindelige forbruger dyrt. Nye EU-regler skal forhindre, at det sker igen, skriver Emilie Turunen (S).
Foto: Malene Lauritsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Emilie Turunen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Kæmpebøder til store banker følges op af nye EU-regler på området for såkaldte benchmarks, der er finansielle produkter og konktrakter for mange milliarder.

I sidste uge idømte EU-Kommissionen otte banker bøder på tilsammen omkring 12 milliarder kroner for i samarbejde at have fiflet med markedsrenter. Det er den største samlede bøde, der er blevet uddelt for kartelvirksomhed i EU.

Dermed blev der sat et foreløbig punktum for skandalerne omkring manipulationen af Libor og Euribor.

Går ud over den almindelige forbruger 
Sagen drejer sig konkret om de såkaldte inter-bankrenter - britiske Libor, europæiske Euribor og i begrænset omfang Tibor i Japan. Inter-bankrenterne bliver fastsat ud fra, hvad en række store banker oplyser, de tager i rente for at udlåne penge til andre banker.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Det kan umiddelbart virke som en ligegyldig intern øvelse, men inter-bankrenterne påvirker værdien af finansielle kontrakter for mange milliarder kroner alene i Europa, fordi kontrakterne er direkte bundet op på udviklingen af renterne. Renterne påvirker på en lang række finansielle produkter, som almindelige forbrugere køber, især mange boliglån.

De dømte banker - der blandt andet tæller Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, JPMorgan og Barclays - har på forskellige tidspunkter aftalt at indberette henholdsvis højere eller lavere rentesatser hvilket i sidste ende har medført, at almindelige mennesker uvidende har betalt en højere eller lavere pris for deres lån.

Jeg vil kæmpe for stærke regler, der skal sikre, at vi undgår flere af de gigantiske manipulations-skandaler, vi har oplevet i de senere år.

Emilie Turunen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

I Danmark er Finanstilsynet ved at undersøge, om det samme er sket med den danske Cibor-rente, som i 2009-2010 lå bemærkelsesværdigt højt. Finansrådet vurderer, at finansielle kontrakter for mellem 5.000-7.500 milliarder kroner er baseret på Cibor - heraf en del fra privatkunder, særligt bolig- og andelsejere. Så det er bestemt ikke småpenge, vi taler om.

Derfor har Danmark - som det eneste europæiske land ud over Storbritannien - taget lovgivningsmæssige skridt for at dæmme op for problemerne omkring renterne, der ellers hidtil har været overladt til bankernes egen samvittighed og selvjustits.

Også olieselskaberne har manipuleret med tallene 
Manipulationen begrænser sig dog ikke til denne type af renter. Der kører i øjeblikket sager mod virksomheder, som BP, Shell og Statoil, der beskyldes for at have påvirket det indeks, som afgør prisen på olie, ligesom der er mistanke om snyd ved andre råvareindeks.

EU-Kommissionen har nu fremsat europæiske regler for sådanne finansielle 'benchmarks'.

De nye regler skal blandt andet gøre op med de interessekonflikter, der kan opstå, når en bank eller anden virksomhed - fx et olieselskab - både indrapporterer data til et givent benchmark, men også selv har interesse i udfaldet, eksempelvis prisen på olie.

Derudover skal reglerne sikre et egentligt tilsyn, bedre dataindsamling, bedre mulighed for at straffe og sanktionere dem, der ikke overholder kravene, samt skærpet tilsyn med de største benchmarks.

Jeg forhandler reglerne på vegne af socialdemokraterne i Europa-Parlamentet, og jeg vil kæmpe for stærke regler, der skal sikre, at vi undgår flere af de gigantiske manipulations-skandaler, vi har oplevet i de senere år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emilie Turunen

Direktør, Nykredit Leasing, i bestyrelsen for EKF Danmarks Eksportkredit, fhv. MEP (S og SF)
BA i socialvidenskab og arbejdslivsstudier (RUC 2009), Master of Science i europæisk politisk økonomi (LSE, London 2015), Executive education (INSEAD), Bestyrelsesarbejde i finansielle virksomheder, bank og realkredit (CBS Bestyrelsesuddannelse)

0:000:00