Debat

Nyt Europa: Debatten om EU-forbeholdene skygger for vigtigere emner

Klima, tech-giganternes magtmonopoler og løbsk ulighed er blandt de yngre generationers vigtigste bekymringer. Ikke tekniske debatter om de danske forbehold, skriver Mads Hvid, der er bestyrelsesmedlem i Nyt Europa.

Når partierne glubsk kaster sig over debatten om afskaffelsen af vores forsvarsforbehold, så kortslutter de den danske europadebat, før den overhovedet er kommet i gang, skriver Mads Hvid.
Når partierne glubsk kaster sig over debatten om afskaffelsen af vores forsvarsforbehold, så kortslutter de den danske europadebat, før den overhovedet er kommet i gang, skriver Mads Hvid.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mads Hvid
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I efteråret er flere af Danmarks pro-europæiske partier igen begyndte at ønske sig afstemninger om vores EU-forbehold. Men tiden er til handling på de områder, europæerne bekymrer sig om. Ikke til ørkesløse debatter om for- eller imod.

USAs retræte på verdensscenen, Brexit, tech-giganter, klimakatastrofen og coronakrisen har rykket danskerne tættere på Europa. Et stort flertal i vores land føler sig som europæiske borgere (76 procent i den seneste Eurobarometer-undersøgelse) og endnu flere har et enten positivt eller neutralt syn på EU (85 procent). 

Det får naturligvis de pro-europæiske partier i folketinget til at vejre morgenluft i EU-debatten, og der er da også grund til optimisme og nye visioner for vores lands plads i Europa. En ny tysk regering som kan forventes at have en ny tilgang til unionen og den galoperende klimakrise giver danske perspektiver alle mulige chancer for at spille en større rolle i de europæiske institutioner.

Fokusér på de vigtige ting

Danskerne forstår behovet for at bruge samarbejdet til at give os en større stemme. Vi ved, at 5,5 millioner danskere ikke er til at få øje på blandt 1,4 milliarder kinesere og 1,4 milliarder indere. Vi er nødt til at stå i solidaritet med vores med-europæere, hvis vi skal sikre vores fælles sikkerhed og indflydelse.

Tiden er til handling på de områder, europæerne bekymrer sig om. Ikke til ørkesløse debatter om for- eller imod.

Mads Hvid
Bestyrelsesmedlem, Nyt Europa

Men selvom det er sandt, at EU skal være “big on big things and small on small things”, så er de store sikkerhedspolitiske dagsordener ikke dem, der står først på de fleste almindelige europæeres liste over bekymringer. Hvor meget det end er et yndlingstema for diverse politikere med en fortid på statskundskab.

Så når partierne glubsk kaster sig over debatten om afskaffelsen af vores forsvarsforbehold, så kortslutter de den danske europadebat, før den overhovedet er kommet i gang. Tilsyneladende uden at have lært af tidligere forsøg på at veksle vælgernes positive holdning til EU til sejr ved en folkeafstemning om dette eller hint.

Man tager fat på et emne, der er så langt nede på listen over prioriteter at det kun kan ses som småelitært og verdensfjernt af borgerne. 

71 procent af danskerne støtter ideen om en fælles EU-politik på forsvars- og sikkerhedsområdet og guderne skal vide, at vi trænger til at komme af med vores forbehold - men det er ikke det, danskerne bekymrer sig for i den her tid - lyt til dem. 

Drop de tekniske debatter

Et stærkere og bedre EU er svaret på så mange af vor tids svære spørgsmål - men for at kunne svare, skal man først lytte.

Løbsk ulighed, kollapsende biodiversitet, tech-giganternes magtmonopoler, klima og fundamentale rettigheder er min og yngre generationers vigtigste bekymringer. Ikke tekniske debatter om de danske forbehold.

Når partierne glubsk kaster sig over debatten om afskaffelsen af vores forsvarsforbehold, så kortslutter de den danske europadebat, før den overhovedet er kommet i gang.

Mads Hvid
Bestyrelsesmedlem, Nyt Europa

I foråret lancerede de europæiske institutioner og et væld af organisationer det store demokratiske projekt “Konferencen om Europas fremtid”. Projektet lider under institutionernes tendens til bureaukratiske systemer og kronisk uncoolness, som jeg kun kender alt for godt fra min tid som ansvarlig for Den Internationale Europabevægelses kampagner.

Men tanken bag er mere end rigtig, den er helt nødvendig. En enorm lytteøvelse, hvor gode kræfter på tværs af unionen knokler for at inddrage europæerne i udformningen af vores fælles visioner og drømme.

Men hvor er de danske politikere i samtalen? Jeg har efterhånden givet op på danske mediers evne til at løfte europadebatten, men et flertal af danske politikeres manglende lyst eller evne til at løfte den - det skuffer mig oprigtigt.

Lyt til danskerne og deres egentlige bekymringer, tag de europæiske løsninger og initiativer til dialog med borgerne alvorligt og tag ansvaret for den demokratiske samtale på jer. Vi har ikke behov for at danske politikere stiller sig i baggrunden, vi har behov for at de tager teten i debatten og lader den sprede sig. Men den skal være relevant.

I stedet for at fokusere på prestigeprojekter og afstemninger som få almindelige danskere har bedt om, så vis os hvordan Europa kan lykkes med at løse vor tids største udfordringer. Så skal forbeholdene også nok falde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00