Kommentar af 
Michael Ehrenreich

Opgøret med Rusland bliver den største udfordring i vores generation

Mens krigen i Ukraine passerer toårsdagen står det klart, at vi endnu engang har undervurderet Rusland. Efter mordet på Navalnyj er retorikken skærpet fra vestlig side, men der tøves stadig med at sætte handling bag ordene, skriver Michael Ehrenreich.

Det bliver mere og mere tydeligt, at Putin betragter krigen som et opgør med hele Vesten, anført af USA og Nato, skriver Michael Ehrenreich. 
Det bliver mere og mere tydeligt, at Putin betragter krigen som et opgør med hele Vesten, anført af USA og Nato, skriver Michael Ehrenreich. Foto: Sergei Bobylev/AP/Ritzau Scanpix
Michael Ehrenreich
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På to-årsdagen for invasionen af Ukraine er mordet på systemkritikeren Aleksej Navalnyj en grusom påmindelse om, hvilket land Rusland er blevet, og hvad der står på spil for Europa i opgøret mod ondskaben, ufriheden og undertrykkelsen.

Uanset, hvilken årsag til dødsfaldet, som Kreml måtte fabrikere, ligger det fast, at det var regimet, som skabte omstændighederne, der førte til hans død.

Det var et mord i slowmotion, som ikke kan bortforklares, og som vestlige regeringer på stribe retteligt har gjort præsident Putin og konsorter ansvarlige for. Fordømmelserne har denne gang været entydige og usædvanligt hårde.

Men skarpe ord er billigt til salg. Det gælder særligt i en skæbnestund som den nuværende. Vil fordømmelserne blive fulgt op af handling, der for alvor anerkender truslen og viser vilje til at gå op imod den?

Rusland har længe været en militariseret stat. Vi overså det ganske vist i årevis, også ved lejligheder, hvor det viste sig temmelig tydeligt. Det gjaldt blandt andet ved overfaldet på Georgien i 2008 og annekteringen af Krim i 2014.

Først 24. februar 2022 vågnede vi op til dåd, og det lykkedes i første omgang at afværge, at Ukraine blev løbet over ende i løbet af få uger, som det ellers var planlagt.

Det nye er, at det russiske samfund, herunder økonomien, for alvor er ved at blive omstillet til et land på krigsfod. Regimet forbereder nu befolkningen på, at ”den særlige militære operation” bliver en langvarig krig, der vil kræve meget betydelige ofre.

Det bliver mere og mere tydeligt, at Putin betragter krigen som et opgør med hele Vesten

Michael Ehrenreich

Den interne undertrykkelse, der allerede var tydelig inden invasionen, er siden skærpet til et uhyggeligt niveau, hvor anderledes tænkende, i opposition til Kremls dikterede melodi, ikke tåles, men forfølges med alle midler.

At Aleksej Navalnyj kom af dage i en sibirisk straffekoloni kort før et planlagt præsidentvalg i næste måned, udstiller med al uønskelig tydelighed, at valghandlingen bliver en renlivet parodi, helt uegnet til at forsyne regimet med en form for legitimitet, som det ellers var meningen.

Det bliver mere og mere tydeligt, at Putin betragter krigen som et opgør med hele Vesten, anført af USA og Nato. En påstået eksistenskamp, som øjensynligt fordrer, at Rusland med militær magt underlægger sig sine naboer.

Målet er et Stor-Rusland, som har generobret områder, der var en del af det tidligere Sovjetunionen, og som genetablerer sin dominans af Østeuropa. Hvad de pågældende landes egne befolkninger måtte mene, udgør tydeligvis ikke en del af ligningen.

Læs også

Vi står med andre ord overfor et aggressivt, ekspansivt og revanchistisk Rusland. For øjeblikket ligger fronten i det ulykkelige Ukraine, men set fra et imperialistisk, russisk perspektiv kunne den også ligge et andet sted eller blive suppleret med åbningen af nye frontafsnit.

Det vil være helt ved siden af at hævde, at de vestlige lande ikke har ydet en betydelig indsats for at understøtte ukrainernes modige frihedskamp.

I USA har præsident Biden, der ellers beskyldes for at være for gammel og for langsomt tænkende, udvist stor handlekraft. Der er iværksat talrige pakker med økonomisk og militær bistand, og han har tømret Nato-alliancen sammen i hidtil uset omfang.

Europa er kommet godt med. For fem måneder siden overhalede EU's samlede bistand for første gang den amerikanske. Desuden har man modtaget skønsmæssigt fire millioner flygtninge, og sidst men ikke mindst er der givet grønt lys til at åbne forhandlinger om EU-medlemskab for Ukraine.

Men yderligere bistand fra USA er i Kongressen blevet bremset af republikanerne, beordret af partiets kommende præsidentkandidat Donald Trump, der ikke ønsker en politisk sejr til sin kommende modstander ved præsidentvalget.

Hertil kommer Trumps uansvarlige og skadelige udtalelser for nylig, hvor han ikke alene igen lagde afstand til USA's engagement i Nato, men også, tilsyneladende uden at rødme, opmuntrede russerne til at overfalde lande, der er bagud med bidragene til alliancen.

Hvorfor varede det så længe at levere avancerede kampvogne?

Michael Ehrenreich

Nøglen til Natos succes med at afskrække angreb udefra under den kolde krig var dels USA's førende position og dels musketéreden om, at angreb på ethvert medlemsland skulle betragtes som en krigserklæring mod dem alle.

Trumps udtalelser sår tvivl om begge dele for første gang i Natos historie. I lyset af den opbakning, som han har i den amerikanske befolkning, og som vil blive tydeliggjort i de kommende måneder, gælder dette desværre nok også, selvom Biden i sidste ende genvælges.

USA er i bevægelse i synet på landets deltagelse i Europas kollektive sikkerhed. Hvor meget, ved vi endnu ikke. Men ændringen fremrykker behovet for virkeliggørelsen af den målsætning, der siden invasionen har været et dominerende tema i europæiske skåltaler om sikkerhedsspørgsmål:

De europæiske lande må tage et større ansvar for deres egen sikkerhed.

At dømme efter den uro, som Trumps udtalelser har skabt i europæiske hovedstæder, også på regeringsniveau, fornemmer man nu faren for, at Europa destabiliseres. Men der tøves med at sætte handling bag i tilstrækkeligt omfang, og de hidtidige erfaringer lader noget tilbage at ønske.

Læs også

På trods af Ukraines fejlslagne sommeroffensiv, der ifølge ukrainske officerer skyldtes mangel på moderne våbensystemer, og de aktuelle dårlige meldinger fra fronten, der begrundes med mangel på ammunition, kniber det stadig med at levere, som det har været mønsteret siden krigens start.

Hvorfor varede det så længe at levere avancerede kampvogne? Hvorfor er de for længst lovede F-16 fly først operationsklare til sommer? Og hvorfor tøves der stadig med langtrækkende krydser-missiler?

Det er, som om de europæiske lande opererer efter en forestilling om, at begrænset støtte til Ukraine - som gradvist, men langsomt optrappes - er nok til at holde russerne stangen, men uden at det overordnede sikkerhedsproblem for Europa anerkendes i fuldt omfang.

Reaktionerne på Navalnyjs død tyder på, at denne opfattelse måske er under ændring. Der breder sig en erkendelse af, at vi endnu engang har undervurderet Rusland, og at 2024 - krigens tredje år - bliver afgørende. Ikke nødvendigvis for krigens forløb, men for vores egen opfattelse af den.

Den ene mulighed er, at krigen fryser endnu mere fast langs de nuværende frontlinjer. Der indledes ad åre forhandlinger om afståelse af Østukraine til gengæld for vestlige sikkerhedsgarantier for Vestukraine. Denne mulighed løser intet for Europa, som blot kan vente på, at Putin slår til igen og vil være nødt til at forberede sig på det.

Læs også

Den anden mulighed er en massiv optrapning af den militære og økonomiske bistand, først og fremmest fra Europa, med det resultat, at Rusland efter årelange krigshandlinger trænges tilbage over grænserne. Tildelingen af et sådant militært nederlag vil forhåbentlig afskrække Kreml fra at forsøge sig igen, men helt sikre kan vi ikke være.

Det er en misforståelse at tro, at den første mulighed vil kræve væsentligt mindre af os i Europa - langt fra krigens gru - end den anden. I begge tilfælde skal der ydes meget store ofre af vores vestlige samfund, vænnet til fredsdividendens velsignelser og USA's uforbeholdne beskyttelse.

Uanset, hvilken mulighed som bliver den endelige, vil opgøret med Rusland blive vores generations største udfordring. Vi har den økonomiske og teknologiske styrke til at stå det igennem, og vi vil forhåbentlig efterhånden kunne opbygge den nødvendige militære slagstyrke.

Men det er vigtigt, at vi snart erkender, at det er sådan, det er.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Ehrenreich

Fhv. hofmarskal og chefredaktør, kammerherre
journalist (DJH 1979)

Vladimir Putin

Præsident, Rusland
jurist (Sankt Petersborgs Statsuniversitet)

0:000:00